Γερμανικοί δήμοι θέλουν να επενδύσουν σε Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Αμύνταιο, Φλώριναorixia_tis_deiΑυτές οι ακριτικές περιοχές έχουν μπει συχνά στο στόχαστρο περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως της Greenpeace, με την κατηγορία ότι η ΔΕΗ δεν τηρεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα και τον υψηλό αριθμό θανάτων. Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης σε έκθεσή του 2007 διαπιστώνει ότι ο ένας στους τρεις θανάτους στην Πτολεμαϊδα οφείλονται στον καρκίνο.

Ο δήμαρχος του Αμύνταιου Ιωακείμ Ιωσηφίδης επιρρίπτει στις ελληνικές αρχές αλλά και στη ΔΕΗ ότι δεν τήρησαν τις νομικές προδιαγραφές και δεν εκπονήθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες για την εξόρυξη του λιγνίτη ούτε για την αποκατάσταση των περιοχών. Τώρα πλέον είναι αργά διότι λείπουν τα χρήματα.

Ο κ.Ιωσηφίδης θα ευχόταν μια αποκατάσταση της περιοχής κατά το γερμανικό πρότυπο της περιοχής του Λάουζιτς. Εκεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δαπανήθηκαν 9 δισ. ευρώ για την ανάπλαση μιας περιοχής 100.000 εκταρίων. Η περιοχή όχι μόνο αναδασώθηκε και αφαιρέθηκαν μολυσμένα τμήματα γης αλλά δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας και η περιοχή αναπτύχθηκε τουριστικά.

Ενδιαφέρον από τη γερμανική πόλη Ντέτμολντ

Ακόμα όμως και στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς η περιοχή θα μπορούσε να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με οδηγίες τις Κομισιόν από το 2020 το 20% της ενέργειας που παράγεται σε κάθε χώρα θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

«Θέλουμε να γίνει μια ομαλή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ώστε το ποσοστό παραγωγής να παραμείνει το ίδιο αλλά με άλλες μεθόδους ανανεώσιμες όπου δεν έχει πρόβλημα το περιβάλλον να μολύνεται αλλά ούτε και να εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι» δηλώνει η δήμαρχος Πτολεμαίδας Πρασκευή Βρυζιτού.

Η περιοχή άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο του φωτοβολταϊκου προγράμματος «Ήλιος» και η γερμανική πόλη Ντέτμολντ έχει εμπειρία σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πόλη των 70.000 κατοίκων σε συνεργασία με άλλους γερμανικούς δήμους και την μεγάλη εταιρεία RWE διαχειρίζονται αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα αλλά και τη Σκωτία.

Για τον Στέφαν Φράιταγκ, επικεφαλής του τμήματος αγοράς της εταιρείας παραγωγής ενέργειας του Ντέτμολντ, δυο πράγματα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν «Από τη μια πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η συναλλαγματική ισοτιμία στην περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στα άκρα και η Ελλάδα δεν είναι πλέον στην Ευρωζώνη και από την άλλη θα πρέπει να μας παρουσιάσουν ένα σταθερό πρόγραμμα χρηματοδότησης για τα επόμενα 20 χρόνια».

Γερμανική τεχνογνωσία και επενδύσεις αλλά και η θέληση από ελληνικής πλευράς ίσως να επιτύχουν ένα θετικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της περιοχής.

skai.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.