«ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2012»: Εκδηλώσεις με τη δική τους ταυτότητα!



kleidonas2012Με την ‘’Ορχήστρα των Αφιερωμάτων’’ σε τραγούδια Σταύρου Ξαρχάκου και Δήμου Μούτση, άνοιξε η αυλαία του πολιτιστικού τετραημέρου (21,22,23 και 24 Ιουνίου) με την επωνυμία «ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2012», που διοργάνωσε με επιτυχία η Θρακική Εστία Εορδαίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, το τμήμα ενηλίκων χόρεψε τους χορούς συρτάκι και κουλουριώτικο, υπό τους ήχους της ζωντανής ορχήστρας. Το προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαϊδας πλημμύρισε από κόσμο, ανταμείβοντας την προσπάθεια της Διοίκησης του Συλλόγου, που σύμφωνα με τον πρόεδρο Λιβέριο Πασχαλίδη στηρίχθηκε από το Δήμο Εορδαίας την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και πολλούς χορηγούς.

Να σημειωθεί ότι οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 90 χρόνια Προσφυγιάς και στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πτολεμαϊδας και δεν στερούνται ποιότητας, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Στην έναρξη των εκδηλώσεων παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία εξήρε το πολιτιστικό έργο του Συλλόγου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.Παναγιωτίδης, Χατζόπουλος και Ασπράγκαθος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Δημήτρης Τσαγκαλίδης, η πρόεδρος του ΚΟΙ.Π.ΠΑΠ Πίστη Κρυσταλλίδου και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων.

Να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο λειτούργησε παζάρι παραδοσιακών χειροποίητων γλυκών κουταλιού, που παρασκεύασαν οι γυναίκες – μέλη του συλλόγου.

Αίσθηση προκάλεσε το παζάρι καλλιτεχνικών αντικειμένων που δημιούργησε το εργαστήρι του Συλλόγου και τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα έργα αυτά κατασκευάστηκαν από μία παρέα κυριών που τους δένουν δύο κοινά σημεία, που είναι η πίστη προς τον Θεό και άρα το ανεπτυγμένο αίσθημα της φιλανθρωπίας, αλλά και η αγάπη τους προς την δημιουργία χειροποίητων αντικειμένων αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους. Στόχος τους είναι η βοήθεια των εχόντων ανάγκη συμπολιτών μας με τα έσοδα από την πώληση των διαφόρων κατασκευών, ενώ στα μελλοντικά σχέδιά τους είναι η λειτουργία ενός εργαστηρίου όπου θα μπορούν να διδάσκονται διάφορες τεχνικές όσες κυρίες το επιθυμούν.

Οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών περιελάμβαναν την εντυπωσιακή παρουσία της γνωστής Τουρκάλας Ερμηνεύτριας Dilek Koc η οποία ξεσήκωσε το πλήθος με τα τραγούδια της.

Ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα του Συλλόγου Θρακιωτών – Μικρασιατών Κοιλάδας και από τα χορευτικά εφήβων, και ενηλίκων της Θρακικής Εστίας Εορδαίας.

Αίσθηση προκάλεσε η αναπαράσταση του Θρακιώτικου γάμου (προξενιό – αρραβώνας – γάμος) από το Θεατρικό τμήμα της Θ.Ε.Ε., που απόλαυσαν όσοι παραβρέθηκαν την τρίτη μέρα των εκδηλώσεων στο χώρο του σχολείου, όπου η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακό γλέντι.

Η αυλαία του ‘’ΚΛΗΔΟΝΑ 2012’’ έπεσε την Κυριακή το βράδυ μπροστά στα γραφεία του συλλόγου στην Πλατεία ‘’Σαράντη Αρχιγένη’’ με την αναβίωση του εθίμου από τα παιδιά του συλλόγου τα οποία παρουσίασαν με αυθεντικότητα το θεατρικό δρώμενο με τη συμμετοχή και των παρισταμένων.

Στη συνέχεια χόρεψαν θρακιώτικους παραδοσιακούς χορούς, ενώ ακολούθησε Μουσική συναυλία της Σχολής ‘’Εμέλλεια’’ υπό την διεύθυνση του Γιάννη Λαζαρίδη.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.