Απεργία πείνας με σκηνή μπροστά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας!



periferia_dit_maked_ktirio9879Ο Γιάννης Κολλιός, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης, καταγγέλλει «πόλεμο» κατά των συνεταιρισμένων

Ο συνεταιριστής και αυτοδιοικητικός παράγοντας του Βοΐου Γιάννης Κολλιός, έχει κατέλθει από χτες το απόγευμα σε απεργία πείνας, αντιδρώντας στην κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία εκμισθώθηκαν σε ιδιώτη τα σιλό της Εράτυρας.

Ο Γ. Κολλιός ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος του Κτηνοτροφικού και Αγροτικού Συλλόγου Βοΐου, τώρα είναι απλό μέλος του δ.σ., ενώ συγχρόνως είναι και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης, κατήγγειλε «έναν πόλεμο που γίνεται ενάντια στο συνεταιριστικό κίνημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα», γι’ αυτό, όπως είπε «δεν ενημερωθήκαμε για τη δημοπράτηση των σιλό της Εράτυρας, αλλά το μάθαμε τυχαία». Γι’ αυτό ξεκίνησε την απεργία πείνας χτες στις 6 το απόγευμα, μπροστά στο κτίριο της ΖΕΠ, παράλληλα με την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μάλιστα ο απεργός πείνας επρόκειτο να στήσει σκηνή στην Περιφέρεια, ενώ αναμένονταν για συμπαράσταση κτηνοτρόφοι και αγρότες από το Βόιο. Την ίδια στιγμή μέσα στην αίθουσα, ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης, επρόκειτο να φέρει το θέμα για συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης.

Διευκρινίζεται ότι η αποθήκη σιτηρών στην Εράτυρα, με 4 μεταλλικά σιλό χωρητικότητας 1 τόνου το καθένα, ήταν περιουσία της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βοΐου, η οποία χρεοκόπησε και διαλύθηκε, οπότε τα περιουσιακά της στοιχεία μαζί και τα συγκεκριμένα σιλό, περιήλθαν το 2005 στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης. Κατά συνέπεια μετά την κατάργηση των Ν.Α. το σιλό περιήλθε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Πριν από λίγες ημέρες, διενεργήθηκε δημοπρασία από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία κατά πλειοψηφία εκμίσθωσε τα σιλό στην Ευανθία Κορδίστα για τέσσερα χρόνια, έναντι τιμήματος 3.500 ευρώ ετησίως. Με την απόφαση αυτή διαφώνησε εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο Βαγγέλης Σημανδράκος, ο οποίος και αποχώρησε, καταγγέλλοντας τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Βασίλη Πάτρα για «πλάνη προς το σώμα».

Απεναντίας, ο Β. Πάτρας υποστήριξε ότι «η Οικονομική Επιτροπή κινήθηκε ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος», καθώς όπως είπε «η εκμίσθωση είναι νόμιμη, αφού δεν υπήρχε άλλος ενδιαφερόμενος».

Για ενημέρωση των αναγνωστών πρέπει να σημειωθεί πριν τη διάλυσή της η ΕΑΣ Βοΐου είχε εκμισθώσει τα σιλό στην Ευανθία Κορδίστα. Μετά την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων από την πρώην Ν.Α. Κοζάνης, η τελευταία εκμίσθωσε με συμβολικό τίμημα τα σιλό στον Κτηνοτροφικό και Αγροτικό Σύλλογο Βοΐου. Ο χρόνος μίσθωσης ήταν από 1/12/2006 έως 31/11/2021.

Όμως, εντύπωση προκαλεί σύμφωνα με τον Γ. Κολλιό, το γεγονός ότι «ουδέποτε κινήθηκαν διαδικασίες από τη Ν.Α. Κοζάνης για να φύγει η ιδιώτης που έκανε χρήση των αποθηκών. Το πιο περίεργο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «ενώ υπήρχε το συμβόλαιο μίσθωσης των σιλό στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο, εν τούτοις με συμφωνητικό στις 16/8/2007, ο τότε αντινομάρχης Φώτης Κεχαγιάς, εκμίσθωσε το σιλό στην εν λόγω επιχειρηματία, έως το 2011».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης και μέλος του δ.σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, δήλωσε ότι «θα παραμείνω σε απεργία πείνας όσο χρειαστεί και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, μέχρι να αποδοθούν τα σιλό με μορφή δωρεάς, έναντι συμβολικού τιμήματος στους αγρότες της περιοχής, δηλαδή σ’ αυτούς που τα δημιούργησαν με αίμα και ιδρώτα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.