Σημαντική ανάσα στη ΔΕΗ: Έκλεισε συμφωνίες αναχρηματοδότησης των δανείων της



dei_eisodosΑίσια κατάληξη είχαν χθες οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ για την αναχρηματοδότηση δανείων που έληγαν στο τέλος Ιουνίου, συνολικού ύψους 525 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αναχρηματοδότησης έκλεισε με τρεις τράπεζες, δίνοντας σημαντική ανάσα στη ΔΕΗ η οποία πλέον έχει κλείσει τα μέτωπα του δανεισμού της μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το μέσο επιτόκιο για την αναχρηματοδότηση των 375 εκατ. ευρώ από τις δύο από τις τρεις ήταν 7,5%, επιτόκιο ικανοποιητικό για τη ΔΕΗ δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Αντίθετα το επιτόκιο για την αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα ήταν υψηλό ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα καθώς φτάνει το 11,9%. Ωστόσο το συγκεκριμένο επιτόκιο επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων εξαιτίας του κόστους με το οποίο δανείζεται στη διατραπεζική αγορά η ίδια η αγροτική. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία για την αναχρηματοδότηση των δικών τους δανείων απαιτούσαν να υπογράψουν και οι υπόλοιπες.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και με το υψηλό επιτόκιο της Αγροτικής, το μέσο επιτόκιο για την αναχρηματοδότηση συνολικά των 525 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται για τη ΔΕΗ περίπου στο 9%, ποσοστό, που κρίνεται ικανοποιητικό για τα δεδομένα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και για τα δεδομένα επιχειρήσεων που βρίσκονται εκτεθειμένες στο λεγόμενο ελληνικό ρίσκο.

Θυμίζουμε ότι για το δανεισμό που συμφωνήθηκε να αναχρηματοδοτηθεί (525 εκατ.ευρώ) είχαν ξεκινήσει διαδικασίες και συζητήσεις ώστε να αντικατασταθεί με ομολογιακό δάνειο με επικεφαλής την Alpha. Ωστόσο τελικά οι διαδικασίες αποδείχθηκαν χρονοβόρες και η ΔΕΗ κινδύνευε να μην προλάβει τις προθεσμίες λήξης των δανείων. Έτσι προκρίθηκε η λύση των χωριστών διαπραγματεύσεων, ενώ δεν αποκλείεται σε μεταγενέστερο στάδιο να ληφθεί απόφαση να συγκεντρωθούν τελικά όλα τα δάνεια σε ένα κοινό ομολογιακό.

Η συμφωνία δίνει μια σημαντική ανάσα για τη ΔΕΗ η οποία πλέον έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε αναχρηματοδοτήσεις ώριμων δανείων. Θυμίζουμε ότι μέσα στο 2012 η εταιρεία είχε να αναχρηματοδοτήσει δάνεια συνολικού ύψους 1,2 δις που έληγαν. Από αυτά περίπου 225 εκατ. ευρώ αναχρηματοδοτήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ τώρα κλείνει η εκκρεμότητα για ακόμη 525 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή έχουν αναχρηματοδοτηθεί περίπου 750 εκατ. ευρώ και απομένει μέχρι τέλος του έτους η αναχρηματοδότηση ακόμη 450 εκατ. ευρώ, που λήγουν στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

energypress.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.