Συμβουλές για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου – Άρθρο της Ψυχολόγου Ιωάννας Δενδρή



dendri_ioanna_photoΜία από τις κρισιμότερες επιλογές της ζωής τους καλούνται να κάνουν αυτές τις ημέρες οι υποψήφιοι όλων των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας συμπληρώνοντας το  μηχανογραφικό τους δελτίο. Η απόφαση για την επιλογή σπουδών αποτελεί καθοριστικό βήμα για τη μελλοντική τους καριέρα αλλά και για τη ζωή τους εν γένει. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, και μια τέτοια απόφαση καλό είναι να λαμβάνεται με μεγάλη σύνεση, περίσκεψη, αυτογνωσία και παράλληλα να είναι αποτέλεσμα μιας ορθολογικής επιλογής.

Ιδιαίτερα φέτος οι επιλογές των υποψηφίων  θα γίνουν υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Το κλίμα της αυξανόμενης ανεργίας και της επαγγελματικής αβεβαιότητας θα επηρεάσει τις επιλογές των υποψηφίων που  αναζητούν σχολές και τμήματα με βάση την επαγγελματική προοπτική των πτυχίων.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, το Κέντρο Συμβολή συμβουλεύει τους υποψηφίους και τους γονείς τους να λάβουν υπόψη τους παρακάτω παράγοντες πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους που κρύβει πολλούς κινδύνους αλλά και πολλές ευκαιρίες .

Ένα πολύ βασικό κριτήριο επιλογής σπουδών είναι η διερεύνηση των ενδιαφερόντων, των ικανοτήτων, των ταλέντων και των κλίσεων του κάθε υποψηφίου ξεχωριστά. Η ιεράρχιση των τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο πρέπει να γίνεται με βάση τις προτιμήσεις του υποψηφίου κατά κύριο λόγο διότι αυτή η επιλογή μάλλον θα τον συνοδεύει σε όλη την υπόλοιπη επαγγελματική του ζωή. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να ψάξει τα ενδιαφέροντά του, να μελετήσει προσεκτικά τα προγράμματα σπουδών, τα διδασκόμενα μαθήματα αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των σχολών της επιλογής του ώστε να διαπιστώσει εάν όντως τον εκφράζουν και ταυτίζονται με τις επιδιώξεις του.

Συνετό όμως είναι οι υποψήφιοι να δηλώνουν πολλές σχολές και των δύο επιστημονικών πεδίων, υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλόβαθμες, ιεραρχώντας τες πάντα με κριτήριο τις προτιμήσεις τους. Δεν πρέπει να παραλείπουν σχολές υπερεκτιμώντας τους βαθμούς τους ή να παρασύρονται από φήμες και προβλέψεις σχετικά με τις βάσεις, διότι έτσι κινδυνεύει κάποιος να μείνει εκτός ΑΕΙ / ΤΕΙ.

Ένα σύνηθες λάθος που γίνεται συχνά από τους υποψηφίους είναι να επιλέγουν σχολές σύμφωνα μόνο με τις επαγγελματικές προοπτικές του κάθε τμήματος. Αυτό είναι λίγο παρακινδυνευμένο διότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τί θα γίνει στην αγορά εργασίας σε 8 έτη κατά μέσο όρο όταν θα βγουν οι σημερινοί υποψήφιοι στον εργασιακό στοίβο. Μέχρι τότε θα προκύψουν σίγουρα νέα επαγγέλματα καθώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι ραγδαίες και το εργασιακό πεδίο συνεχώς μεταλλάσεται και εξελίσσεται.

Επιπλέον, οι αρνητικές προοπτικές για κάποια κορεσμένα  επαγγέλματα δεν πρέπει να αποτρέπουν κάποιους υποψήφιους που είναι ξεκάθαροι με τις επαγγελματικές τους επιλογές, είναι ταλαντούχοι και διαθέτουν ισχυρή θέληση από το να τα δηλώσουν. Εξάλλου δεν είναι σίγουρο ότι εάν ένα άτομο με αδύναμη θέληση, χωρίς συγκεκριμένους στόχους και χαμηλές δυνατότητες και ικανότητες επιλέξει ένα επάγγελμα  με πολύ καλές προοπτικές θα έχει εξασφαλισμένο το επαγγελματικό του μέλλον.

Είναι επομένως πιο φρόνιμο να αναζητούμε στο μηχανογραφικό σχολές που οδηγούν σε πτυχία με διευρυμένες επαγγελματικές διεξόδους και ευρεία επιστημονική γνώση. Υπάρχουν σχολές που οι απόφοιτοί τους χαρακτηρίζονται από ευελιξία τόσο στην επιλογή ενός μεταπτυχιακού  που θα τους οδηγήσει στην εξειδίκευση αργότερα όσο και στην αγορά εργασίας όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα άσκησης περισσότερων επαγγελμάτων από ένα.

Ένας άλλος παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός τη φετινή χρονιά είναι η ιεράρχιση των επιλογών με βάση τον τόπο του ιδρύματος.  Κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης,  οι υποψήφιοι από κοινού με τους γονείς τους πρέπει να μελετήσουν πολύ προσεκτικά όλα τα τμήματα των ιδρυμάτων της περιοχής τους και σίγουρα θα βρουν πάρα πολλές ευκαιρίες και στα περιφερειακά ιδρύματα που αντιστοιχούν στις προτιμήσεις τους.  

Επειδή λοιπόν το μηχανογραφικό είναι το τελευταίο βήμα των υποψηφίων πριν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωσή του ώστε να συνδυάζει τις προσωπικές κλίσεις και τα ενδιαφέροντα με τις σπουδές και τα επαγγέλματα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Ιωάννα Δενδρή
Ψυχολόγος ΑΠΘ
Τ. 2461300185
e. joandendri@yahoo.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.