«Πολιτιστικές Πτυχές» στο Δισπηλιό Καστοριάς με τη συμμετοχή του συλλόγου Μικροβαλτινώνdispilio23.6.2012arth_1aΠοικίλοι ήχοι παραδοσιακής μουσικής, πολυχρωμία φορεσιών, πάνω από 250 μέλη χορευτικών ομάδων, δροσερή ατμόσφαιρα και ένα καταπράσινο περιβάλλον, ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν τη μαγευτική βραδιά πολιτισμού και παράδοσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουνίου 2012 στο χώρο του Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς.

Ήταν η κεντρική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δισπηλιού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων  “Λιμναίες Πολιτιστικές Πτυχές Δισπηλιού” που εντάσσονται στο εορτασμό για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, με τη συμμετοχή δεκαπέντε (15) συλλόγων από την Κεντροδυτική Μακεδονία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε κατά τις 7:30μμ με το σεργιάνισμα στα στενά σοκάκια του Δισπηλιού των μελών των χορευτικών ομάδων και των χορωδιών με επικεφαλής την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, που έβγαλε στα μπαλκόνια και στους δρόμους του Δισπηλιού το σύνολο των κατοίκων, που χαιρετούσε και καλωσόριζε εγκάρδια τους συμμετέχοντες. Η πομπή κατέληξε στο Λημναίο Οικισμό του Δισπηλιού, έναν καταπληκτικό καταπράσινο χώρο, όπου έχει διαμορφωθεί μία αναπαράσταση του προϊστορικού Νεολιθικό Λιμναίου Οικισμού, που αποτελεί έναν από τους κύριους πόλους έλξης επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.

Στο χώρο αυτό είχε στηθεί η εξέδρα που θα φιλοξενούσε τα δρώμενα της βραδιάς, δρώμενα παράδοσης και πολιτισμού, ενώπιον πολλών εκατοντάδων παρευρισκομένων που είχαν κατακλύσει το χώρο από νωρίς. Τον πρώτο λόγο είχαν βέβαια οι χορευτικές ομάδες, που εντυπωσίασαν με την ακρίβεια και την αρμονία των χορευτικών σχηματισμών καθώς και με την ποικιλοχρωμία των παραδοσιακών φορεσιών, αποζημιώνοντας τον κόσμο και αποσπώντας το θερμό του χειροκρότημα. Πολύ καλή ήταν και η εμφάνιση των δυο συλλόγων που παρουσίασαν με τις χορωδίες τους παραδοσιακά τραγούδια ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η θεατρική αναπαράσταση-σεμινάριο για τις φορεσιές του 1821 και τα όπλα εκείνης της εποχής.

Παρουσιαστές της υπέροχης αυτής βραδιάς ήταν ο χοροδιδάσκαλος και ένας από τους βασικούς συντελεστές της διοργάνωσης  Τηλέμαχος Τζακόπουλος και ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Γιώργος Σατσίδης. Τη μουσική υποστήριξη της όλης εκδήλωσης έκανε η δημοτική ορχήστρα “Δυτικομακεδόνες” του Χρήστου Γκαντώνα.

Και ασφαλώς το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία της βραδιάς ανήκει στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δισπηλιού, τόσο για την άρτια διοργάνωση και τη ροή του προγράμματος, όσο και για την άψογη φιλοξενία που επεφύλασσε  σε όλες τις αποστολές των συλλόγων.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι σύλλογοι:

– Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού Καστοριάς
– Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Αιγινίου Κατερίνης Η ΔΗΜΗΤΡΑ
– Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος ΑΡΜΟΝΙΑ Καστοριάς
– Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Ημαθίας
– Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μικροβαλτινών Ν. Κοζάνης
– Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Καστοριάς Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ
– Κέντρο Έρευνας Ρουμλουκιώτικης Λαογραφίας και παράδοσης Αγκαθιάς Ημαθίας
– Χορευτική ομάδα Καστοριάς ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ
– Σύλλογος Γυναικών Κωσταραζΐου Καστοριάς Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΝΥΦΗ
– Πολιτιστικός Σύλλογος ΡΟΔΑΝΗ Άργους Ορεσπκού Καστοριάς
– Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νεάπολης Βοΐου
– Σύλλογος Νεοχωρίου Ημαθίας ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ
– Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Καστοριάς
– Χορωδία Ενορίας Αγίου Νικάνορα Καστοριάς
– Επιμορφωτικός Σύλλογος Ζουζουλιωτών Καστοριάς

Γιώργος Μαστρ.
…περισσότερα στο: www.mikrovalto.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.