Κοζάνη: «Σκοντάφτοντας» …στην φωτογραφική τέχνη!



fotografiki_texni_banner08670«Κλειστά μαγαζιά, ανοιχτά παράθυρα», τιτλοφορείται η εξαιρετικά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο, όχι σε κάποιον εκθεσιακό χώρο της πόλης, αλλά αντ’ αυτού σε ξενοίκιαστα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Κοζάνης. Πρόκειται, στην ουσία, για ατομικές εκθέσεις μελών του Φωτογραφικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης στα ανοίκιαστα καταστήματα στο κέντρο της πόλης, μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στα πλαίσια της «Εβδομάδας Φωτογραφίας». Πρόκειται για τον δεύτερο χρόνο όπου το Φωτογραφικό Εργαστήριο του Δήμου Κοζάνης πραγματοποιεί την «εβδομάδα φωτογραφίας», αν και δεν είναι ουσιαστικά για εβδομάδα αλλά δεκαήμερο εκδηλώσεων σε όλη την πόλη!

Στα «κλειστά μαγαζιά, ανοιχτά παράθυρα», έντεκα καλλιτέχνες εκθέτουν φωτογραφίες τους σε έντεκα κλειστά καταστήματα του κέντρου της Κοζάνης. Έτσι οι πολίτες έρχονται σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας και ζωντανεύουν οι άδειοι αυτοί χώροι. Τα κλειστά καταστήματα παίρνουν ζωή μέσα από τις εικόνες, τα πορτρέτα και τα φωτογραφικά κάδρα των ερασιτεχνών φωτογράφων, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο …στην τέχνη. Αλλά και οι δρόμοι της πόλης ομορφαίνουν, αφού οι άδειες βιτρίνες καταστημάτων είναι πλέον γεμάτες. Η έκθεση περνάει και τα μηνύματα της οικονομικής κρίσης και πως αυτή επηρεάζει πολύπλευρα τον κόσμο.

Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο υπεύθυνος της «Φωτοδίοδου» Αλέξανδρος Βρεττάκος, αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτότυπη αυτή έκθεση, λέγοντας πως οι κάτοικοι της πόλης ανταποκρίνονται θετικά στο όλο Project, δείχνουν ενδιαφέρον και επισκέπτονται την έκθεση. Όπως σημειώνει παράλληλα: Η έκθεση αυτή είναι εμπνευσμένη από τη ρήση του Αγγελόπουλου, κάνω μια επίθεση πολιτισμού στην κρίση. Σκεφτήκαμε ότι με τον τρόπο αυτό μπορούμε να φωτίσουμε την κρίση από μέσα της και ταυτόχρονα να ομορφύνουμε την πόλη. Να σκοντάφτει πάνω σε αυτές τις εικόνες, ο απλός κόσμος που περπατάει κάθε μέρα στο πεζοδρόμιο». Προσέθεσε πως φέτος έγινε μια πρώτη απόπειρα με τους 11 απόφοιτους των τμημάτων της Φωτοεστίασης και του χρόνου στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων στην πόλη.

Ο κόσμος που θέλει να περιηγηθεί στις ατομικές αυτές εκθέσεις, μπορεί να πάρει οδηγίες από τον σχετικό χάρτη που έχει εκδοθεί από τη Φωτοδίοδο» και ο οποίος είναι αναρτημένος σε banner στην κεντρική πλατεία. Σε άλλο σημείο της πλατείας μάλιστα υπάρχουν παράλληλες δράσεις, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας έγινε από μέλος της Φωτοδίοδου και ένα σχετικό αντιπροσωπευτικό graffiti σε κεντρικό σημείο του πεζόδρομου.

Τα ανοίκιαστα καταστήματα, εκθεσιακοί χώροι!

Πάντα οι πολιτικο-οικονομικές κρίσεις αποτελούσαν για τους καλλιτέχνες εφαλτήρια δημιουργίας. Από κει προήλθε η έμπνευση των δημιουργών, να χρησιμοποιήσουν τα ανοίκιαστα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Κοζάνης ως εκθεσιακούς χώρους, προσπαθώντας να φέρουν την τέχνη της φωτογραφίας πιο κοντά στους κατοίκους της πόλης. Οι εικόνες αυτές μπορούν να αποτελέσουν παράθυρα σε ένα άλλο κόσμο, μακριά από την καθημερινότητα των κατοίκων….

Συμμετέχοντες:

Αλέξανδρος Βρεττάκος

Αναστασία Δημητριάδη

Ευριπίδης Τσατσιάδης

Κατερίνα Μπούνταλη

Ιωάννα Αβραμίδου

Δέσποινα Μακεδόνα

Δημήτρης Γιαννόπουλος

Γιάννης Ραντσίδης

Νατάσα Καρυπίδου

Ευαγγελία Δάρδα

Μάγδα Σανιδά

Από τον Πρωινό Λόγο

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.