Ο «ασθενής» της παρακάτω ιστορίας είσαι εσύ… (Με αφορμή τις εκλογές της 17ης Ιουνίου – του Άρη Σαμαρά)



doctorcartoon9876Μετά από έντονες ενοχλήσεις στο στήθος και δύσπνοια, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας επισκέπτεται το γιατρό του για την απαραίτητη ιατρική διάγνωση. Εκείνος και μόνο στην όψη και τα συμπτώματα του ασθενή διακρίνει τη σοβαρότητα του προβλήματος και τον προειδοποιεί λέγοντάς του τα εξής: «Αν δεν κόψεις αμέσως το κάπνισμα, το χοιρινό κρέας, τα οινοπνευματώδη ποτά και την καθιστική ζωή, είναι δεδομένο ότι δεν σου μένουν περισσότερο από δύο χρόνια ζωής». Ο μελλοθάνατος (με βάση τη διάγνωση του γιατρού), φεύγει τρομοκρατημένος και σπεύδει να συζητήσει το πρόβλημά του με φίλους, συγγενείς και γνωστούς, ώστε να αποφασίσει για το τι εν τέλει θα πράξει. Κάποιοι απ’ αυτούς «συνυπογράφουν» όσα του επισήμανε ο γιατρός, συμβουλεύοντάς τον να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του. Κάποιοι άλλοι δε, υποστηρίζουν πως αυτά είναι υπερβολές και πως υπάρχει και άλλη μέθοδος …στο να μη κόψει δηλαδή εντελώς αυτές τις κακές συνήθειες, αλλά απλώς να τις μειώσει.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, που σημειωτέον τυγχάνει και καλομαθημένος, αποφασίζει τελικά να θυσιάσει μερικές από τις απολαύσεις της ζωής που μέχρι χθες ήταν «must» στη καθημερινότητά του και ακολουθεί το πρόγραμμα που του υπέδειξε ο γιατρός του. Ο καιρός περνά και παρά την πιστή εφαρμογή – κατά το μεγαλύτερο μέρος – της θεραπευτικής αγωγής, διαπιστώνει ότι η κατάσταση της υγείας του, χειροτερεύει, αντί να βελτιώνεται. Επισκέπτεται λοιπόν και πάλι το γιατρό του, στον οποίο περιγράφει τον προβληματισμό και την αγωνία για την πορεία της υγείας του. Ο γιατρός διακρίνει την επιδείνωση της κατάστασης και προτείνει – πλέον – ως μοναδική σωτήρια λύση το χειρουργείο. Ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο διπλά τρομοκρατημένος αυτή τη φορά (σε σχέση με την πρώτη), σπεύδοντας πάλι για παρηγοριά και υποστήριξη σε οικεία του πρόσωπα. Κάποιοι του λένε να εμπιστευτεί το γιατρό του, κάποιοι άλλοι όχι, ενώ για πρώτη φορά ακούει και απόψεις του τύπου: πως ο γιατρός είναι κομπογιαννίτης, το χειρουργείο που το προτείνει θα αποδειχτεί μοιραίο και πως η θεραπεία που προηγήθηκε αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο σε οικονομικά οφέλη  του γιατρού.

Το τι αποφασίζει και κυρίως το τι συμβαίνει στο πρωταγωνιστή μας θα αποφύγω να σας το πω, διότι κρίνοντας από αντίστοιχα παραδείγματα σε επίπεδο πραγματικότητας και όχι φαντασίας (όπως η ιστορία μας), η εξέλιξη ή το τέλος θα μπορούσε να είχε πολλές εκδοχές, ορθολογικές ή ανατρεπτικές.

Υπήρξαν άνθρωποι που ακολούθησαν πλήρως τις συμβουλές του γιατρού τους και έζησαν, ενώ υπήρξαν και κάποιοι άλλοι  που ακολούθησαν την ίδια ιατρική «οδό» , όμως δεν τα κατάφεραν.  Άλλωστε, όπως είθισται να λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις (τις τελευταίες) , πολλές φορές είναι και ζήτημα  οργανισμού ή μοίρας.

Στις 17 Ιουνίου ο «ασθενής» της ιστορίας μας είσαι «εσύ»…

Γράφει ο Άρης Σαμαράς από το kozan.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.