Βόρεια Ελλάδα: «Ψυχορραγούν» τα δημόσια νοσοκομεία!



mpodosakeio_nosok_ptol987Σε τροχιά κατάρρευσης κινείται το ΕΣΥ, με νευραλγικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων να κλείνουν ή να οδηγούνται σε λουκέτο λόγω υποστελέχωσης και ολόκληρα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Βόρεια Ελλάδα να υποβαθμίζονται σε κέντρα υγείας εξαιτίας των άδειων δημόσιων ταμείων.

Μετά το «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις και τις υποσχέσεις για ενίσχυση του προσωπικού, τα υπό κατάρρευση νοσοκομεία εκπέμπουν καθημερινά σήμα κινδύνου και οι πολίτες φοβούνται ακόμη και στην ιδέα να αρρωστήσουν. Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τοπικές κοινωνίες, έχοντας φτάσει στα όρια της απελπισίας, δηλώνουν την ετοιμότητά τους να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις το αυτονόητο: δικαίωμα στην περίθαλψη! Την ίδια ώρα, από το μέτωπο του υπουργείου Υγείας αναμένονται εξελίξεις για τις προσλήψεις επικουρικών γιατρών και σχεδιάζεται η αξιοποίηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία.

«Κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια»

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στα νοσοκομεία είναι ότι οι απειλές λουκέτου αυξάνονται μέρα με τη μέρα και επαληθεύονται οι φόβοι που εδώ και καιρό έχει εκφράσει το προσωπικό πολλών νοσηλευτικών μονάδων. Στο νοσοκομείο Νάουσας, η Μαιευτική έκλεισε παρά τις υπουργικές υποσχέσεις περί ενίσχυσης και αφού ο μοναδικός γιατρός που υπηρετούσε ήταν αδύνατον να αντεπεξέλθει στις ανάγκες. Πλέον, απειλείται η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, όπου απέμειναν δυο επιμελητές, χωρίς καν διευθυντή. Ηδη, τα παιδάκια από όλη την ευρύτερη περιοχή που χρειάζονται γιατρό διακομίζονται στο Νοσοκομείο Βέροιας, οι παιδίατροι του οποίου «καλύπτουν» τις εφημερίες και για λογαριασμό του Νοσοκομείου Νάουσας τις 15 μέρες το μήνα! Με νύχια και με δόντια κρατιέται και η Ορθοπεδική, καθώς λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης του διευθυντή θα μείνουν δυο γιατροί, οπότε θα χρειαστεί άλλος ένας για να λειτουργήσει ομαλά. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Παθολογική, που διαθέτει μόνο δυο παθολόγους και απαιτούνται άλλοι τόσοι.

«Το αίτημα πρόσληψης δεκαπέντε επικουρικών, δέκα για το Νοσοκομείο Βέροιας και πέντε για το Νοσοκομείο Νάουσας, δεν ικανοποιήθηκε. Η λίστα των επικουρικών κόπηκε κατά…. 90% και ίσως έρθουν δυο επικουρικοί. Οσο δεν προσλαμβάνεται προσωπικό, οδηγούμαστε σε κλείσιμο κλινικών, ίσως και νοσοκομείων. Το πάγωμα των προσλήψεων θα κάνει όλα τα νοσοκομεία να αναστενάξουν», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Νάουσας και Βέροιας, Μάκης Προδρομίδης. Επί ποδός και αποφασισμένη να μην επιτρέψει άλλες αποκαρδιωτικές εξελίξεις για το νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε όχι με δημόσιες δαπάνες αλλά με το φιλότιμο Ναουσαίων δωρητών, δηλώνει και η δημοτική αρχή.

Τραγελαφική παραμένει όμως η κατάσταση και στη Μαιευτική Βέροιας, όπου για να βγουν οι εφημερίες Μαΐου επιστρατεύεται και ένας μαιευτήρας από τα Γιαννιτσά. Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Κατερίνης έχει «μετακομίσει» μικροβιολόγος από το Νοσοκομείο Νάουσας, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες.

Αιμορραγούν ξανά στη δυτική Μακεδονία

Χωρίς περίθαλψη σε πολλούς τομείς κινδυνεύουν να μείνουν και οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας. Μπορεί στο «παρά πέντε» να αποφεύχθηκε, με το «δανεισμό» γιατρών και τη συνεργασία ιδιωτών παθολόγων, το λουκέτο στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας, αλλά τα προβλήματα επιμένουν. «Για να λειτουργήσει η κλινική με ασφάλεια, απαιτούνται έξι γιατροί, άσχετα από τον αριθμό των νοσηλευομένων, όπως παραδέχτηκε κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Αρης Μουσιώνης. Συμφωνώ με τις προδιαγραφές, αν και σημαίνει ότι όλα τα τμήματα των νοσοκομείων της δυτικής Μακεδονίας θα έπρεπε να κλείσουν, διότι επανδρώνονται με δυο γιατρούς το πολύ! Λίγα τμήματα έχουν τρεις και ακόμη λιγότερα είναι «τυχερά», επειδή έχουν τέσσερις! Ολα είναι προβληματικά», τονίζει στον «ΑτΚ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), Χρήστος Κατσίνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μονάδες τεχνητού νεφρού στα νοσοκομεία Κοζάνης και Φλώρινας έχουν μόνο από ένα γιατρό η καθεμία!

«Στην αντίστοιχη μονάδα της Πτολεμαΐδας είμαστε δύο, στην Καστοριά και τα Γρεβενά επίσης δύο. Στην Παιδιατρική της Κοζάνης υπηρετούν δυο γιατροί και στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας τρεις, εκ των οποίων μια επικουρική. Στο ίδιο νοσοκομείο το Μικροβιολογικό έχει μόνο δύο άτομα και είναι φανερό πόσο κουράζονται για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Σ’ αυτές τις κλινικές, αν αρρωστήσει ο γιατρός, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, όπως συνέβη με την Παθολογική Κλινική που λίγο έλειψε να κλείσει οριστικά», προσθέτει ο κ. Κατσίνας. Εχοντας εργαστεί και ο ίδιος επί δύο χρόνια κάνοντας όλο το μήνα εφημερία, γνωρίζει καλά ότι οι εξαντλητικές συνθήκες απειλούν την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού αλλά και των ασθενών. «Αν δεν γίνουν τουλάχιστον δύο προσλήψεις επικουρικών για το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι κλινικές πρέπει να εφημερεύουν καθημερινά για το καλό των πολιτών. Δεν θα δεχτούμε ούτε μια μέρα να κλείσει ξανά κλινική», ανέφερε στον «ΑτΚ» η δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου.

Επάρκεια για λίγες μέρες!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου εντός της βδομάδας μπήκε λουκέτο στο εξωτερικό καρδιολογικό ιατρείο υπό το φόβο της απώλειας ζωής ασθενών. «Βλέποντας ότι τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα και ότι τα 200.000 ευρώ στο ταμείο επαρκούν μόνο για τις ανάγκες του νοσοκομείου για 2-3 μέρες, αναστείλαμε τη λειτουργία του ιατρείου, μέσω του οποίου κλείνονται και τα ραντεβού για όσους πρέπει να υποβληθούν σε στεφανιαιογραφία ή τοποθέτηση στεντ», εξήγησε στον «ΑτΚ» ο διοικητής Γιώργος Βέργουλας.

Το επίσης Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου πριν από λίγες μέρες τα χρήματα τελείωσαν και η διοίκηση αποφάσισε να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις μόνο για έκτακτα περιστατικά, εξακολουθεί να βρίσκεται οριακά. Τα χρέη του ιδρύματος προς τους προμηθευτές για φάρμακα και υλικά έφτασαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, με συνέπεια οι εταιρίες να μη δίνουν πίστωση, τα αναλώσιμα να μην επαρκούν για όλους και να «παγώσουν», ευτυχώς προσωρινά, οι προγραμματισμένες επεμβάσεις. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Την ανακαλέσαμε, διότι μόλις εντός της βδομάδας, μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε, μας δόθηκε επειγόντως και κατ’ εξαίρεση επιχορήγηση δύο εκατομμυρίων ευρώ, που υπολογίζουμε ότι θα επαρκέσουν για 15-20 μέρες», είπε στον «Α» ο διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Ραπτόπουλος, προσθέτοντας ότι «αν και ο ΕΟΠΥΥ ξεχρεώσει τα πέντε εκατομμύρια εντός των ημερών, όπως υποσχέθηκε, θα πάρουμε ανάσα».

Αποδυνάμωση και επικίνδυνες εφημερίες

Σήμα κινδύνου εκπέμπει, μεταξύ άλλων, και το νοσοκομείο «Παναγία», οι εργαζόμενοι του οποίου καταγγέλλουν ότι η τύχη του είναι άγνωστη, καθώς αποδυναμώνεται συνεχώς. «Η συστηματική απαξίωση και αποδυνάμωση μάς βάζουν σε σκέψεις ότι το νοσοκομείο πάει για κλείσιμο. Για παράδειγμα, στο Μικροβιολογικό υπάρχουν μόνον έξι παρασκευαστές, επειδή έγιναν μετακινήσεις τεσσάρων παρασκευαστών στο Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας, όπου πήγαν και έξι άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό και δύο από το διοικητικό. Στο Τμήμα Τεχνητού Νεφρού χρωστούν συνολικά 240 ρεπό στο προσωπικό, ενώ μεγάλες ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται στη Χειρουργική και στη Νευρολογική. Ενώ με αυτοθυσία προσπαθούμε να δείξουμε έργο, αποδυναμώνονται κλινικές και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ίσως πρόκειται για έναν ”έξυπνο” τρόπο να οδηγήσουν το νοσοκομείο στο κλείσιμο», υπογραμμίζει η Ελένη Μπακιρλή, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παναγία».

Την ίδια ώρα, με τις εφημερίες να παραμένουν απλήρωτες και με τα πλαφόν των εφημεριών να μην καλύπτονται οι ανάγκες στα περισσότερα νοσοκομεία, οι γιατροί παραδέχονται ότι η εργασία τους γίνεται επικίνδυνη. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι καθιστούν υπεύθυνους τους διοικητές να αναλάβουν την ευθύνη για την κατάρτιση των προγραμμάτων αλλά και για οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει από έλλειψη γιατρών. «Να μη γίνει καμία παραπέρα αποδυνάμωση της στελέχωσης των εφημεριών, καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομείων και τμημάτων που εφημερεύουν», ζητά η Ενωση Γιατρών Νομού Σερρών. Οπως λένε οι γιατροί, «παράνομοι δεν είμαστε εμείς που δουλεύουμε σύμφωνα με τα ελλειμματικά και επικίνδυνα προγράμματα εφημερίας που οι διοικήσεις εγκρίνουν. Παράνομοι είναι αυτοί που δεν προσλαμβάνουν μόνιμους γιατρούς, ώστε να έχουμε ανθρώπινα ωράρια με το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα, αλλά ξεζουμίζουν μέχρι εξαντλήσεως τους ειδικευόμενους γιατρούς για να καλύψουν τις ελλείψεις».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ από τον “Αγγελιοφόρο”

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.