Μουσικές περιπλανήσεις στην καρδιά της Άνοιξης από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας



MOUSIKO_SXOLEIO_siatistas_filadio.jpg5Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας πραγματοποίησε ποικίλες εκδηλώσεις κατά τον μήνα Μάιο με αφορμή τον εορτασμό των 15 χρόνων λειτουργίας του. Το φιλόμουσο κοινό της Κοζάνης είχε τη χαρά να παρακολουθήσει την πρώτη μεγάλη Εαρινή Συναυλία των Μουσικών Συνόλων του σχολείου η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 στην αίθουσα ‘Φίλιππος’ της Λέσχης Αξιωματικών. Η συναυλία ήταν ένας ευχάριστος μουσικός μαραθώνιος ο οποίος ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη διευθύντρια Δρ. Μαρία Ντούρου. Ακολούθησε διαθεματική προσέγγιση της Μουσικής της Ανατολής και της Δύσης η οποία ξετυλίχτηκε υπό την μορφή μαθήματος επί σκηνής υπό την καθοδήγηση του κ. Βασίλη Χάδου. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τα Μουσικά Σύνολα του σχολείου.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν: το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής και το Σύνολο Σύγχρονης-Έντεχνης- Ελληνικής Μουσικής του Ιωάννη Ζορπίδη, το Κιθαριστικό Σύνολο του Στέλιου Καραγιαννίδη, η Μικρή Ορχήστρα Δωματίου των Μάνου Μάρκου και Σπύρου Τάκα, το Σύνολο Κρουστών του Αλέξανδρου Σπανίδη, το Σύνολο Λαϊκής Μουσικής των Βασιλικής Κακαγιάννη, Κωνσταντίας Ιακωβάκη και Κώστα Γεδίκη, η Χορωδία με συνοδεία πιάνου του Δημήτρη Θεοδωράκη, η Χορωδία και Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής των Δημήτρη Θεοδωράκη, Τατιάνας Καλμίδου και Μαρίας Κουζιάκη και το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής των Νίκου Δούρβα και Βασίλη Χάδου. Το Σύνολο Εγχόρδων της Ελπίδας Κωνσταντινίδου εκπροσώπησε το Duo για βιολί και πιάνο υπό την καθοδήγηση της Ανδρονίκης Αβάνη. Με τα Μουσικά Σύνολα συνέπραξαν οι καθηγητές: Πανάγιω Τρίκου, Δημήτρης Θεοδωράκης, Στέλιος Καραγιαννίδης, Ανδρονίκη Αβάνη, Ιωάννης Ζορπίδης, Βαγγέλης Καψάλης, Νίκος Δούρβας και Βασιλική Κακαγιάννη.

Η δεύτερη Εαρινή Συναυλία των Μουσικών Συνόλων πραγματοποιήθηκε στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο της Σιάτιστας το Σάββατο 12 Μαΐου 2012. Στο ήδη πλούσιο πρόγραμμα της πρώτης εαρινής συναυλίας προστέθηκε το Σύνολο Εγχόρδων της Ελπίδας Κωνσταντινίδου. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου απένειμαν αναμνηστική-τιμητική πλακέτα στον επί 14 συνεχή χρόνια Διευθυντή και Θεμελιωτή του Μουσικού Σχολείου κ. Γεώργιο Φίλιο για την προσφορά του στο σχολείο και στην πολιστική ζωή της Σιάτιστας.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο ευεργέτης του Μουσικού Σχολείου και της Σιάτιστας κ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου, ο τέως Διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Φίλιος οι Διευθυντές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας κ. Μιλιτιάδης Γκούβας και Χριστόφορος Κωνσταντινίδης αντίστοιχα και πλήθος κόσμου.

Παράλληλα το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας φιλοξένησε στις 11 Μαΐου 2012 το Ρεσιτάλ κλαρινέτου του ταλαντούχου, 14χρονου ερμηνευτή Γιώργου Καραγκούνη τον οποίο συνόδευσε στο πιάνο η κ. Μάγια Παπαδοπούλου.

Επιπλέον, την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας οι μαθητές των τάξεων πιάνου και κιθάρας της κ. Ανδρονίκη Αβάνη και του κ. Ιωάννη Ζορπίδη είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο φιλόμουσο κοινό της Σιάτιστας την μέχρι τώρα πορεία τους στο μάθημα των ατομικών οργάνων. Ομοίως στην συναυλία της τάξης κιθάρας του κ. Στέλιου Καραγιαννίδη η οποία έλαβε χώρα στην Αίθουσα Συναυλιών του σχολείου την Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 στην οποία με τους μαθητές συνέπραξαν ο απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας Γιάννης Μητρούσης και ο ίδιος ο Στέλιος Καραγιαννίδης.

Η λήξη του διδακτικού έτους στις 17 Μαΐου συνοδεύτηκε με την παρουσίαση ενός πραγματικά όμορφου και ιδιαίτερου οργάνου της παραδοσιακής μας μουσικής κατά την οποία ο Βασίλης Γουδιώνης ερμήνευσε μελωδίες και τραγούδια στο κανονάκι.

Ωστόσο οι εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη του διδακτικού έτους. Την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 οι τελειόφοιτοι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Σιάτιστας επισκέφτηκαν το Μουσικό Σχολείο για να ενημερωθούν για τη λειτουργία και τη δράση του. Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν συναυλία των καθηγητών ατομικών οργάνων, ξεναγήθηκαν στην διαρκή Έκθεση Μουσικών Οργάνων που φιλοξενείται στην Αίθουσα Συναυλιών του νέου διαδακτηρίου και κατόπιν παραβρέθηκαν στα άτυπα εγκαίνια της Έκθεσης Έντυπου και Φωτογραφικού Υλικού η οποία κοσμεί το παλαιό κτίριο του σχολείου και πρόκειται να εγκαινιαστεί επισήμως στις 21 Ιουνίου στα πλαίσια του εορτασμού των 15 χρόνων λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου αλλά και της Παγκόσμιας Μέρας της Μουσικής.

Οι εκδηλώσεις της φετινής σαιζόν του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 με αφιέρωμα στον συνθέτη Frédéric Chopin (1810-1849) κατά το οποίο, στα πλαίσια του θεσμού των ‘Περπεσσείων’, η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Ανδρονίκη Αβάνη θα ερμηνεύσει στο πιάνο έργα Chopin, ενώ παράλληλα ο καθηγητής Ιωάννης Ζορπίδης θα παρουσιάσει μέσα από οπτικοακουστικό υλικό πτυχές της ζωής και της πορείας του συνθέτη.

Ολοκληρώνοντας,  η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας θα ήθελε να συγχαρεί τους μαθητές και τις μαθήτριες για την συμμετοχή τους στις συναυλίες-δραστηριότητες του σχολείου τους και να ευχαριστήσει τους γονείς και κηδεμόνες τους για την συμπαράσταση και την πίστη τους στο έργο και τη δράση του σχολείου. Επιπλέον θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλο, τον ευεργέτη του σχολείου και της Σιάτιστας κ. Κωνσταντίνο Παπανικολάου και όλους τους συντελεστές του Δήμου Βοΐου για το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους, αλλά και όλους τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας οι οποίοι σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς εργάστηκαν με φιλότιμο, αγάπη και μεράκι, πολλές φορές πέραν του προβλεπόμενου από την κείμενη νομοθεσία ωραρίου για την πραγματοποίηση των πολυάριθμων, ποιοτικών και ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων του σχολείου.

Φωτογραφικό υλικό και αποσπάσματα από τις εκδηλώσεις στην ιστοσελίδα του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας: http://gym-mous-siatist.koz.sch.gr

Σιάτιστα, 31 Μαΐου 2012

Η Διευθύντρια                                                                       
Δρ Μαρία Ντούρου
ο Σύλλογος Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.