Εξώδικο “Σπάρτακου” στη ΔΕΗ για διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση



dei_amuntaiou«Διασπαστικές» αποφάσεις «που βάζουν σε κίνδυνο την ενότητα αλλά και τα συμφέροντα των ανθρώπων της πρώτης γραμμής», καταγγέλλει η ΓΕΝΟΠ

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ “Σπάρτακος” με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καθώς η διοίκηση του “Σπάρτακου” σε έκτακτη συνεδρίασή της την Κυριακή αποφάσισε την αποστολή εξώδικης πρόσκλησης προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, με την οποία ενημερώνει ότι «δεν εξουσιοδοτεί την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να υπογράψει το σχέδιο της ΕΣΣΕ που παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 και καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ σε άμεση συνάντηση-διαπραγμάτευση», για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης για τους λιγνιτωρούχους, επισημαίνοντας πως «σε διαφορετική περίπτωση, με ευθύνη του Σωματείου, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, μηδέ εξαιρουμένων και των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Το προεδρείο του “Σπάρτακου” επισημαίνει μάλιστα ότι εξ αρχής χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές, εξέφρασε ξεκάθαρα τη θέση του ότι δεν πρόκειται να εξουσιοδοτήσει τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να υπογράψει το σχέδιο της ΕΣΣΕ, ειδικά όταν η πλειοψηφία των σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σε Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία εκφράζουν την αντίθεσή τους με το πλαίσιο του κειμένου που εγκρίθηκε από το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει σημαντικές παραμέτρους που βάζει ο “Σπάρτακος” (μισθολογικές ρυθμίσεις, προσαυξήσεις βάρδιας, γενικές ρυθμίσεις).

Τη διαφωνία του με το κείμενο (σχέδιο) της ΓΕΝΟΠ εξέφρασε ο πρόεδρος του “Σπάρτακου” Γιώργος Αδαμίδης, επισημαίνοντας ότι «το σωματείο δεν προτίθεται να δώσει εξουσιοδότηση στη ΓΕΝΟΠ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, αφού έξω και πέρα από την οριακή πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε το συγκεκριμένο κείμενο, δημιουργεί προβλήματα στους εργαζόμενους στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, αφού για το μισθολογικό του μέρος και όχι μόνο έρχεται να υφαρπάξει περισσότερα χρήματα πάλι από αυτούς». Σημείωσε ότι με εξώδικο ενημερώνεται η διοίκηση της ΔΕΗ ότι δεν εγκρίνεται το τελικό κείμενο της ΓΕΝΟΠ κι αν η διοίκηση της ΔΕΗ με τη μη σύμφωνη γνώμη του “Σπάρτακου” καθώς και άλλων σωματείων παραγωγής θέλει να προχωρήσει στην υπογραφή ΣΣΕ τότε ο “Σπάρτακος” θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του “Σπάρτακου” σημείωσε μάλιστα ότι «η οριακή πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ έγινε με αλλαγές συμβούλων της τελευταίας στιγμής κι αυτό μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα», τονίζοντας ότι τη διαφωνία τους με το σχέδιο της ΓΕΝΟΠ εκφράζει το σύνολο των σωματείων των σταθμών παραγωγής και ορυχείων, αυτών δηλαδή που εκπροσωπούν τη μητρική ΔΕΗ, όπως «Η Ένωση», τα σωματεία της Κρήτης, της Μεγαλόπολης, το Συνδικάτο «Αλληλεγγύη», ενώ αντίθετη είναι και η ΕΤΕ-ΔΕΗ με εξαίρεση την παράταξη της ΠΑΣΚΕ.

Σημείωσε ότι δεν εξουσιοδοτείται η ΓΕΝΟΠ να υπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο, ενώ θα εξουσιοδοτηθεί σε περίπτωση που εγκρίνει ένα άλλο κείμενο στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα αιτήματα του “Σπάρτακου”: ο χαρακτηρισμός των επιδομάτων επικινδύνου εργασίας στους σταθμούς και τα ορυχεία, η προσαύξηση που παίρνουν οι εργαζόμενοι στη βάρδια ακόμη και σε περίπτωση ασθένειας- αφού συνήθως είναι επαγγελματικές ασθένειες, αλλά και η απάλειψη νέας επιβάρυνσης σε βάρος των εργαζομένων στην παραγωγή με τη δημιουργία ενός «μηχανισμού στήριξης», που ρυθμίζει ότι η αποκατάσταση των μισθολογικών διαφορών που προκύπτουν λόγω αναθέσεων καθηκόντων, κλιμακίων και μεταβλητών θα αποκαθίστανται τον επόμενο μήνα από την περεταίρω μείωση των ειδικών επιδομάτων.

«Με το εξώδικο εκφράζουμε τη διαφωνία μας με το κείμενο της ΓΕΝΟΠ και καλούμε τη διοίκηση της ΔΕΗ να μας καλέσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις ώστε να συνυπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα κρατά σε δίκαια επίπεδα τον κόπο των συναδέλφων που εργάζονται στους σταθμούς και τα ορυχεία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του «Σπάρτακου» Αθανάσιος Μάστορας.

Την αντίθεσή του με το κείμενο της ΓΕΝΟΠ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, επισημαίνοντας ότι «απορρίπτεται η λογική ότι θα πρέπει να ξεπουληθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και με την υπογραφή μας να συμφωνήσουμε στην περεταίρω μείωση των μισθών μας ή να απολυθούν εργαζόμενοι από την επιχείρηση».

ΓΕΝΟΠ: «Διασπαστική απόφαση»

Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ εκφράζει τα λύπη της για το γεγονός ότι μεταξύ αυτών που επιτίθενται στη ΓΕΝΟΠ εδώ και ένα χρόνο, με τον «δικό της τρόπο» συμμετέχει και η ηγεσία του σωματείου «Σπάρτακος», κατηγορώντας τον για «διασπαστική απόφαση».
«Οι μάσκες έπεσαν» και πίσω απ’ αυτήν την επίθεση κρύβεται ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σταθερά και αταλάντευτα εξακολουθεί να είναι ενάντια στο Μνημόνιο, ενάντια στα συμφέροντα και κυρίως το ότι έχει μια στάση συνέπειας απέναντι στον κόσμο της εργασίας, αποφεύγοντας να δώσει διαπιστευτήρια και στήριξη σε όσους αφαίρεσαν τις κατακτήσεις του και έκλεψαν τα όνειρα και τη ζωή του», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

Παράλληλα προσάπτει στην ηγεσία του Σπάρτακου την κατηγορία ότι «ποτέ δεν σήκωσε με ένταση και πάθος τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα», σημειώνοντας ότι πρόκειται για: «Μια ηγεσία που δεν έβγαλε παρά μονάχα μια ανακοίνωση, χωρίς καμία δράση, για την μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα και την χρησιμοποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας σε μοχλό εκβιασμού της κοινωνίας. Μια ηγεσία που γυρνώντας την πλάτη στην κοινωνία που στέναζε και βρισκόταν σε απόγνωση από το χαράτσι έλεγε «δεν θα σώσουμε εμείς την κοινωνία»!!! και καλούσε τους εργαζόμενους να σπάσουν την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ».

«Είναι ολοφάνερο ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του «Σπάρτακου» την εκθέτουν ανεπανόρθωτα», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις του “Σπάρτακου” «διχαστικές» και «διασπαστικές» και «που βάζουν σε κίνδυνο την ενότητα αλλά και τα συμφέροντα των ανθρώπων της πρώτης γραμμής. Κυρίως όμως, είναι αποφάσεις- χτύπημα του ταξικού αντιμνημονιακού συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.