Ένα βήμα πριν τον κορεσμό τα νεκροταφεία της Κοζάνης – Mόλις για 6 μήνες ακόμη υπάρχει διαθέσιμος χώρος!



nekrotafeioΘέμα υπερκορεσμού των νεκροταφείων της Κοζάνης έθεσε κατά τη σημερινή (Δευτέρα 28/05) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης η αρμόδια αντιδήμαρχος κα. Νούλα Τουμπουλίδου. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και κατά καιρούς έχει συζητηθεί σε Δ.Σ,  όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουν ληφθεί  εκείνες οι αποφάσεις που θα οδηγήσουσαν στη δημιουργία νέων νεκροταφείων.

Η έκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου ανέρχεται στα 16 στρέμματα (12 το παλιό και 4 η επέκτασή του) και η χωρητικότητά του είναι 1440 ταφικά μνημεία, εκ των οποίων 1040 στο παλαιό και 400 στην επέκτασή του (χωρίς τα εκκλησιαστικά και τον ιερό ναό). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος, η λειτουργία του σημερινού νεκροταφείου επαρκεί μόλις για τους επόμενους έξι μήνες και γι’ αυτό το λόγο – όπως επισήμανε – απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε η κ. Τουμπουλίδου, πέρα από την χωροθέτηση των νέων κοιμητηρίων για την οποία όπως σημείωσε η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης έχει εκκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες εδώ και περίπου ένα εξάμηνο, πρότεινε τα εξής:

1) τη μείωση του χρόνου ταφής από τα 5 1/2 έτη στα 5  αρχής γενομένης από τους θανόντες που απεβίωσαν από 1/1/2008 και εξής

2)  τον  περιορισμό στο ελάχιστο των παρατάσεων ταφής πέραν της 5ετίας

3)   η παράταση ταφής, όταν αυτή επιτάσσεται, να μην υπερβαίνει τα 2 έτη, δηλ. ο μέγιστος συνολικός χρόνος ταφής να είναι τα 7 έτη

Από την πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όλων των παρατάξεων, συμφώνησαν στο γεγονός ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα παραπάνω μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, όμως επέκριναν εντόνως τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι κωλυσιεργεί εδώ και χρόνια στο ζήτημα της χωροθέτησης νέων κοιμητηρίων.

Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης ενέκρινε ομόφωνα όλες τις προαναφερόμενες προτάσεις της κας Τουμπουλίδου.

όλο το ρεπορτάζ από το kozan.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.