Μονπελιέ: Μια… Σταχτοπούτα στο θρόνο του Σαμπιονά!



monpelie_protathlima_gallias986Αν στην αρχή της σεζόν, έλεγε κάποιος πως η Μονπελιέ θα κατακτούσε το πρωτάθλημα Γαλλίας, θα τον περνούσαν για… τρελό! Οι παίκτες του Ρενέ Ζιράρ ωστόσο κατάφεραν να εκπλήξουν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους οπαδούς τους, φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του θρόνου του Σαμπιονά!

Η πρώτη… δημιουργία της Μονπελιέ

Η Μονπελιέ δημιουργήθηκε το 1919 από μια ομάδα πλουσίων της περιοχής, ενώ η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί η ομάδα πέντε χρόνια νωρίτερα, ωστόσο ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος αποτέλεσε τροχοπέδη στο όλο εγχείρημα.

Τα χρώματα της ομάδας, είναι και τα χρώματα της πόλης, δηλαδή το κόκκινο και το άσπρο. Παράλληλα, λειτούργησαν τμήματα ράγκμπι, στίβου, τένις και μποξ.

Το 1925, η Μονπελιέ ήρθε σε ρήξη με την γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, καθώς βρέθηκε ένοχη για μια σωρεία οικονομικών παραβάσεων, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποβιβαστεί η ομάδα για πρώτη φορά.

Έτσι, άλλαξε το όνομα της σε Sports Olympiques Montpelliérains, αποκτώντας παράλληλα πολλούς νέους παίκτες, στην προσπάθεια «ανοικοδόμησης» που ξεκίνησε. Το 1929 μάλιστα, η Μονπελιέ κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας, επικρατώντας με 2-0 στον τελικό της Σετέ.

Το 1930 το γαλλικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό και φυσικά η Μονπελιέ, όπως και οι περισσότερες ομάδες του γαλλικού Νότου, προσαρμόστηκε αμέσως. Τα οικονομικά προβλήματα έκαναν ξανά την εμφάνιση τους και έτσι το 1935, επέστρεψε ξανά (!) στο αρχικό της όνομα!

Πίσω στη δεύτερη εθνική και… αλλαγές ονομάτων!

Το 1953 η Μονπελιέ επέστρεψε στην δεύτερη εθνική κατηγορία. Τα οικονομικά προβλήματα συνέχισαν να ταλανίζουν την γαλλική ομάδα. Η Μονπελιέ κατέληξε να είναι ομάδα… ασανσέρ, ενώ το 1969 αγωνίστηκε στο περιφερειακό πρωτάθλημα!

Νέα οικονομικά προβλήματα, νέα αλλαγή ονόματος! Από Montpellier Littoral σε Montpellier Littoral Sport Club και μετά σε Montpellier Paillade Sport Club Littoral! Μύλος…

Το σημερινό της όνομα, Montpellier Hérault Sport Club, το πήρε το 1974. Ο Λουί Νικολέν ανέλαβε την προεδρία και 38 χρόνια αργότερα οδήγησε την Μονπελιέ στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου της Γαλλίας…

Δεύτερη… κούπα!

Ο Εμέ Ζακέ έφτασε στην Μονπελιέ μαζί με μια σπουδαία φουρνιά παικτών όπως οι Λοράν Μπλαν, Ερίκ Καντονά και Κάρλος Βαλντεράμα. Ο Ζακέ άντεξε μόλις 8 μήνες (πολλές βεντέτες μαζεμένες!). Ο Μεζί ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και το 1990 κατάφερε να οδηγήσει την Μονπελιέ στο δεύτερο Κύπελλο Γαλλίας της ιστορίας της.

Τα σπουδαία ονόματα αποχώρησαν, η Μονπελιέ παρέμεινε για μια δεκαετία στην πρώτη κατηγορία. Στην αρχή της νέας χιλιετίας, η Μονπελιέ υποβιβάστηκε ξανά…

Μοίρασε… εγκεφαλικά!

Ο Ζιράρ ανέλαβε το 2009 την Μονπελιέ. Εξαιρετικές μεταγραφές, όπως ο Σπάχιτς, ο Πιτό και άλλη, οδήγησαν την Μονπελιέ στην 5η θέση και στο Europa League. Το καλύτερο όμως δεν είχε έρθει για την ομάδα θαύμα του γαλλικού Νότου…

Από την αρχή της σεζόν, η Μονπελιέ έδειξε πως κάτι… τρέχει. Αρκετοί πίστεψαν πως μετά το εκπληκτικό της ξεκίνημα, θα… ξεφούσκωνε, ωστόσο ο Ολιβιέ Ζιρού, ο Γιουνές Μπελχαντά και οι υπόλοιπο έδειξαν πως δεν… μασάνε!

Ακόμη και όταν η Παρί έφτασε σε απόσταση βολής, οι παίκτες της Μονπελιέ, έδειξαν πως ήρθαν για να μείνουν! Στις 20 Μαΐου, η ομάδα-θαύμα του γαλλικού πρωταθλήματος, έφτασε στην κατάκτηση του Σαμπιονά. Τι απομένει; Το όνειρο του Champions League έχει αρχίσει και γίνεται… σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Μονπελιέ στο «Μοσόν»!

Ολιβιέ Ζιρού: Για μια… χούφτα γκολ!

Το πρώτο… βιολί για την Μονπελιέ δεν ήταν άλλο, από τον Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος με τα 21 τέρματα που σημείωσε, οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή του Σαμπιονά, μοιράζοντας παράλληλα και 9 ασίστ.

Ο 25χρονος στράικερ αποκτήθηκε από την Μονπελιέ τον Ιανουάριο του 2010 αντί 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Τουρ. Με την Τουρ, στην οποία παρέμεινε ως δανεικός, σημείωσε 21 τέρματα σε 42 εμφανίσεις και αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της δεύτερης κατηγορίας.

Το καλοκαίρι του 2010 ο Ζιρού φόρεσε την φανέλα της Μονπελιέ. Ο Γάλλος επιθετικός κατάφερε να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα σε 14 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά τα καλύτερα τα φύλαγε για… φέτος!

Ο Ζιρού από την αρχή της σεζόν δεν σταμάτησε να σκοράρει, αλλά και να πασάρει, οδηγώντας την Μονπελιέ από νίκη σε νίκη, αναγκάζοντας τον Λοράν Μπλαν να τον καλέσει στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας.

Η Μπάγερν Μονάχου, η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Παρί Σεν Ζερμέν θέλουν να αποκτήσουν ον πρώτο σκόρερ του Σαμπιονά. Η τιμή του, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μονπελιέ ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια ευρώ!

onsports.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.