Πινακοθήκη το αρχοντικό Βαμβακά στην Κοζάνη!



arxontiko_vamvakaΤο δρόμο για τη μετατροπή του ιστορικού αρχοντικού Βαμβακά, στην Κοζάνη, σε Πινακοθήκη, ανοίγει με απόφασή της η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το έγγραφο της απόφασης που δημοσιεύει σήμερα o «Πρωινός Λόγος» και φέρει ημερομηνία 2-5-2012, το Υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει την τροποποιημένη μελέτη αποκατάστασης και μετατροπής σε Πινακοθήκη του Αρχοντικού Βαμβακά στην Κοζάνη, θέτοντας σαν όρο να εκπονηθεί μελέτη συντήρησης των εναπομεινάντων ταβανιών, της ξυλόγλυπτης πόρτας και τη μεσάντρας στον 1ο όροφο, καθώς και της περιμετρικής τοιχογραφίας του βορειοδυτικού δωματίου στο 2ο όροφο, βάσει της οποίας θα αποκατασταθούν.

Η μελέτη αυτή θα κατατεθεί στην 17η ΕΒΑ η οποία θα είναι και αρμόδια για την έγκρισή της, με τη δημοτική αρχή να δηλώνει σαφώς ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία μια προσπάθεια ετών για το Δήμο Κοζάνης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο», ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, «Μετά και τη θετική αυτή εξέλιξη απελευθερώνεται ο δρόμος και, πλέον τις επόμενες εβδομάδες καταθέτουμε την πρότασή μας για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ για το έργο της μετατροπής του αρχοντικού Βαμβακά σε πινακοθήκη. Είναι, ασφαλώς, μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η Κοζάνη θα αναδείξει ένα αρχοντικό, ένα ιστορικό κτίριο από το 1750 περίπου και θα το καταστήσει επισκέψιμο. Και, φυσικά, η ζωγραφική θα αποκτήσει τη δική της στέγη στην πόλη μας, φιλοξενώντας τόσο τους ντόπιους καλλιτέχνες και τα έργα τους, όσο και περιοδικές εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών.

Πρωινός Λόγος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.