«Ο ΛΑΟΣ είναι το κόμμα της αλήθειας» τόνισε από την Κοζάνη ο Γιώργος Κύρτσος



kirtsos_laos_koz765476Στην Κοζάνη βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ Γιώργος Κύρτσος. Ο κ. Κύρτσος στις δηλώσεις του επισήμανε πως ο «ΛΑΟΣ είναι το κόμμα της αλήθειας» και πως «ο ΛΑΟΣ δεν συμμετέχει σε κανένα μέτωπο καταγγελίας και απόρριψης».

Αναλυτικα οι δηλώσεις του:

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα διέρχεται μια πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και εθνική κρίση. Η κατάσταση είναι οριακή. Αυτά που βλέπουμε και που πρόκειται να δούμε δεν τα έχουμε ξαναδεί τα τελευταία 50 χρόνια. Στην οικονομία εφαρμόζεται μια πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά. Η θέση του ΛΑΟΣ είναι ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική, αλλιώς θα έχουμε συνεχώς ρεκόρ ανεργίας, συνεχιζόμενη ύφεση, μεγάλη κοινωνική αναταραχή κλπ.


Άλλη βασική θέση του ΛΑΟΣ είναι ότι το χρέος, πως έχει διαμορφωθεί, δεν είναι βιώσιμο. Οι διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα τα προσεχή χρόνια μπορεί να πληρώσει 350 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία τοκίζονται και αυξάνουν. Εμείς θεωρούμε πως έτσι όπως είναι η οικονομία τώρα και όπως θα είναι τα επόμενα χρόνια, το μέγιστο που μπορούμε να πληρώσουμε, ώστε να μην καταρρεύσουμε ως οικονομία και ως κοινωνία, είναι ένα πόσο της τάξης των 120 με 130 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτή τη λογική πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο εθνικό και κοινωνικό και με αυτό να προσεγγίσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές μας.

Για την κοινωνική κρίση που διέρχεται ο τόπος

Το άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί είναι η κοινωνική κρίση που τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. ¸χουμε μια παράνομη μετανάστευση που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (παράνομους μετανάστες), δεν έχουμε ασφαλή στατιστικά στοιχεία γι’ αυτό. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση αν δεν αντιμετωπιστούν εδώ και τώρα τέτοιου είδους φαινόμενα με μαζική, άμεση απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από τη χώρα μας. Η πρωτεύουσα δεν λειτουργεί. ¸χει «βουλιάξει» το εμπορικό κέντρο. Η Αθήνα δεν είναι πλέον ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα σπάνε κάθε ρεκόρ.

Από την άλλη, η κοινωνική υποδομή, η οποία υποχρηματοδοτείται λόγω του Μνημονίου, δέχεται φοβερή πίεση από εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους, οι οποίοι χρειάζονται κάποιου είδους κοινωνική πρόνοια και στήριξη από το σύστημα υγείας, αλλά δεν συνεισφέρουν καθόλου στη χρηματοδότηση του συστήματος. Αν δεν λύσουμε αυτά τα θέματα, αποκλείεται να δημιουργηθούν οι κοινωνικές προϋποθέσεις για μια συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων.

Θεωρούμε σκανδαλώδη τη μείωση του επιδόματος ανεργίας από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούμε ότι πρέπει να πάει εκεί που ήταν και να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για τους ανέργους .

Θεωρούμε εθνικό έγκλημα τον αναγκαστικό εκπατρισμό της νέας γενιάς που είναι αντιμέτωπη με ένα ποσοστό ανεργίας 50%. Πάρα πολλοί νέοι ζητούν μια καλύτερη μοίρα στο εξωτερικό. Και εκεί έχουμε προτάσεις που θα τις εμφανίσουμε αύριο στο Ζάππειο. Και δεν μπορούμε να δημιουργούμε μια νέα φτώχεια. Αλλοίμονο τώρα αν η Ευρωπαϊκή ¸νωση ύστερα από δεκαετίες οικονομικής ανάπτυξης, η επιλογή μας είναι να στείλουμε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.
 

Για την ανάγκη έμφασης στην κοινωνική παρέμβαση

Δίνουμε τεράστια έμφαση στην κοινωνική παρέμβαση. Θεωρούμε πως αν δεν αποκατασταθεί μια συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, αν δεν υπάρχει ένας κοινός τόπος, αποκλείεται να πιάσουμε επιδόσεις ΟΝΕ, γιατί είναι πολύ απαιτητικοί οι κανόνες της, και να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πιστωτές. Η διαφορά μας με τους άλλους είναι ότι κάνουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, σταματάμε να μιλάμε για αριθμούς που δεν βγάζουν πουθενά και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την αντιμετώπιση της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Για την ανάγκη εκδήλωσης της πατριωτικής ευαισθησίας των Ελλήνων

Επίσης είναι ώρα να εκδηλωθεί η πατριωτική μας ευαισθησία. Η Ελλάδα έχει μειωθεί εθνικά από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που μας οδήγησαν σε μια κατάσταση υπερχρέωσης. ¼ταν είσαι υπερχρεωμένος, είσαι εξαρτημένος, η διαπραγματευτική σου θέση υποχωρεί συνεχώς. Επομένως εδώ χρειάζεται μια τόνωση του φρονήματος, μια ανάδειξη παραδοσιακών αξιών, γιατί έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας και δεν μπορεί να δεχόμαστε συνεχείς ταπεινώσεις. Ο μέσος πολίτης δυσκολεύεται στα οικονομικά και στα κοινωνικά και έχει ταυτόχρονα μια αίσθηση οικονομικού εξευτελισμού, γιατί  κάποιοι δίνουν τις οδηγίες και το πολιτικό σύστημα έχει γίνει ένα μίγμα «διερμηνέων και μεταφραστών». Και σ’ αυτά τα ζητήματα θέλουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή στάση, απέναντι στους πιστωτές που είναι και εταίροι μας και δεν νομίζω να μας «αδειάσουν» εύκολα. Είναι εύκολο να αφήσεις την Ελλάδα να χρεοκοπήσει στα χαρτιά ή να την οδηγήσεις στο απόλυτο Ευρωπαϊκό περιθώριο, αλλά αν δείτε τις διεργασίες γενικότερα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιλαμβάνεστε ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν, είτε με τις εκλογές στη Γαλλία, είτε με το πείραμα της Ισπανίας που φαίνεται ότι δεν πηγαίνει καλά, είτε με το πείραμα της Ιταλίας, που πρέπει να πάει καλύτερα, είτε με τις δυσκολίες της Πορτογαλίας. Επομένως θέλουμε ανοιχτά μυαλά και ορίζοντες ώστε η κατάσταση από απελπιστική που δείχνει σήμερα, να καλυτερεύσει. Αν έχουμε κοινωνική υπευθυνότητα και συνοχή, αν κάνουμε οικονομικές παρεμβάσεις για να απαλλαγούμε από μια οικονομική πολιτική που πραγματικά δεν οδηγεί πουθενά, αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας σαν χώρα και σαν ¸θνος, νομίζω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα.

Απ’ αυτή τη στιγμή το πολιτικό σύστημα διαμορφώνεται με ένα αξιοπρόσεκτο τρόπο. Τα δύο Κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο υπόσχονται ότι θα την βγάλουν απ’ αυτό –η αξιοπιστία τους βέβαια είναι περιορισμένη- και μάλιστα μας προειδοποιούν ότι είναι και οι εγγυητές της σταθερότητας. Αφού αποσταθεροποίησαν το σύστημα, πουλάνε προεκλογικά και σταθερότητα. Θα τους κρίνει ο λαός, όπως όλους μας.

Για την πολιτική προσέγγιση του ΛΑΟΣ

Ο ΛΑΟΣ δεν συμμετέχει σε κανένα μέτωπο καταγγελίας και απόρριψης.

¸χουμε πάντα θετική προσέγγιση στην πολιτική, παρεμβαίνουμε για να δημιουργούμε εξελίξεις για να βγούμε από το αδιέξοδο. Δεν μας λέει τίποτα η Αριστερή συνθηματολογία μιας γενικόλογης καταγγελίας. Αντίθετα θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο στήριγμα στο δικομματισμό. Και δεν μας λένε ψυχικά τίποτα και οι Δεξιού τύπου ακρότητες, τις οποίες ο δικομματισμός δέχθηκε σκόπιμα, θεωρώντας εσφαλμένα ότι έτσι θα μειώσει την πολιτική και εκλογική απήχηση του ΛΑΟΣ. Τώρα αντιλαμβάνονται τις συνέπειες του «αβγού του φιδιού» και είναι προβληματισμένοι. Χαιρετίζουμε το δημοκρατικό τους προβληματισμό. Αλλά αυτοί έστησαν το παιχνίδι  και ας κάνουν αυτό που πρέπει για να αντιμετωπιστεί η αντιδημοκρατική πρόκληση. Διαφορετικά θα έχουμε στη Βουλή φαινόμενα όπως αυτά που ήδη εκδηλώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Πλήρη διάλυση, βιαιότητες, ασυνεννοησία. Επομένως δεν θα μπορεί η Βουλή, η νομοθετική εξουσία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Για την υπευθυνότητα του ΛΑΟΣ

Εμείς είμαστε ένα εποικοδομητικό Κόμμα που θέλουμε να πάμε μπροστά. Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Καρατζαφέρης πήρε την πρωτοβουλία και επέβαλλε ουσιαστικά στην πρωθυπουργία τον Παπαδήμο, ενώ ο δικομματισμός εκείνη την εποχή είχε στήσει το παιχνίδι με Πετσάλνικο, παρά το γεγονός ότι η άνοδος του Πετσάλνικου στην πρωθυπουργία πιθανότατα θα οδηγούσε και στην κατάρρευση της οικονομίας, γιατί τότε ήταν πλήρως απομονωμένος ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, και πιθανότατα θα οδηγούσε και στην αναγκαστική και υπό δραματικές συνθήκες επιστροφή στην δραχμή.

Ο Παπανδρέου ήθελε Πετσάλνικο για να τον ελέγχει και η Νέα Δημοκρατία τον ήθελε  για να καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ ότι κατάστρεψε την χώρα και να αρχίσει το υποτιθέμενο έργο της ανοικοδόμησής της από μηδενική βάση. Εμείς δείξαμε το δρόμο, δείξαμε ότι είμαστε δύναμη υπευθυνότητας. ¹μασταν υπέρ μιας κυβέρνησης συνευθύνης, η οποία θα έπαιρνε χαρακτηριστικά «κυβέρνησης Μόντι». Αυτό σήμαινε ότι τα Κόμματα θα στήριζαν ειλικρινά τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος θα μπορούσε να επιλέξει τους δικούς του συνεργάτες, θα είχε πλήρη πολιτική ατζέντα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και θα είχε στη διάθεσή του αρκετό χρόνο για να διαχειριστεί όλες αυτές τις δύσκολες υποθέσεις.

Για τις τροπολογίες-«ντροπολογίες» της τελευταίας στιγμής

Αλλά ο δικομματισμός δεν κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις προσπάθειες του ΛΑΟΣ, και κατάντησε να έχουμε τον Παπαδήμο, ένα αξιοπρεπέστατο τραπεζίτη με διεθνή αναγνώριση, και τα Κόμματα του δικομματισμού να «ξεπλένουν» στη Βουλή το σκάνδαλο της Siemens με προκλητική ευκολία, να προωθούν δεκάδες ή εκατοντάδες τροπολογίες-«ντροπολογίες» και να κάνουν και ένα ρεσάλτο της τελευταίας στιγμής στο Δημόσιο Ταμείο, μέσω της προκαταβολής της κρατικής επιδότησης και ανεξάρτητα από τα εκλογικά ποσοστά όπως θα διαμορφωθούν στις εκλογές, για να καλύψουν τα υπερβολικά τους χρέη. Και εκτός αυτού, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία πήραν τα 30 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και ψήφισαν ειδική διάταξη για να έχουν το δικαίωμα να μην πληρώσουν αυτά που χρωστάνε –περίπου 220 με 230 εκατομμύρια ευρώ- στην ATE Bank που είναι δημοσίου συμφέροντος.

Φανταστείτε να γενικευθούν τα συναλλακτικά ήθη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στο σύνολο της κοινωνίας. ¼ταν οι μικρομεσαίοι πιέζονται, τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια, έρχονται αυτοί που διαμόρφωσαν αυτή την τρομερή κατάσταση και αυτοεξαιρούν τους εαυτούς τους από τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου. Η κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτούς τους κανόνες.

Είμαστε το Κόμμα της αλήθειας. Θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Βάζουμε την πολιτική ατζέντα μας στο τραπέζι και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι η πολιτική ατζέντα του μέλλοντος. Γνωρίζουμε ότι από τις θέσεις του Κόμματος θα περάσει όλο το πολιτικό σύστημα –αργά ή γρήγορα-. Αυτό μπορεί να γίνει μετά από 12 μήνες που θα έχει καταρρεύσει ο ιδιωτικός τομέας, αλλά όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο.

Ο Χρόνος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.