Συνολικά 160 νέοι πυροσβέστες σε Κοζάνη, Καστοριά και Φλώρινα



pirosvestiko_oxima_koz345365Με 160 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης στη Δυτική Μακεδονία, εκ των οποίων οι 79 στην Κοζάνη, ενισχύονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιοχής. Στο σύνολο των πυροσβεστικών υπηρεσιών της χώρας, εντάσσονται 4.000 πενταετείς πυροσβέστες.

Πρόκειται για συμβασιούχους εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι συμμετείχαν στην προκήρυξη του περασμένου Δεκεμβρίου, με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και της μοριοδότησης. Ειδικότερα, είναι 3.600 επιτυχόντες πρώην συμβασιούχοι και άλλοι 400 πολίτες που εισέρχονται τώρα στο πυροσβεστικό σώμα. Εκτός των παραπάνω, άλλοι 1.000 είναι επιλαχόντες και προβλέπεται να προσληφτούν σε βάθος τριετίας. Οι 50 επιλαχόντες προορίζονται για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Δυτικής Μακεδονίας, αυξάνοντας σε 210 τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχει πάντως και ένας αριθμός συμβασιούχων που δεν μετατρέπονται σε πενταετούς, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

Οι 160 επιτυχόντες της Δυτικής Μακεδονίας, ολοκλήρωσαν τη βασική δίμηνη εκπαίδευση στη σχολή. Προχτές ορκίστηκαν και τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες, ειδικότερα, 79 στην Π.Υ. Κοζάνης, 34 στην Καστοριά, 23 στα Γρεβενά, 18 στη Φλώρινα και 6 στην Πτολεμαΐδα. Από τους 79 της Κοζάνης, οι 49 πάνε στο πεζοπόρο τμήμα – όπου ήταν και ως συμβασιούχοι – επιχειρησιακά ανήκουν στην περιφερειακή διεύθυνση και διοικητικά στην Π.Υ. Κοζάνης, ενώ οι 30 τοποθετούνται στην Π.Υ. Κοζάνης. Από τους 30 τοποθετούνται από 10 στα πυροσβεστικά κλιμάκια Νεάπολης και Σερβίων και 10 στην έδρα της Π.Υ. Κοζάνης.

Ήδη οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης πληρώθηκαν και έναν μισθό με τη νέα τους σύμβαση, στους οποίους όμως δεν συμπεριλαμβάνονται διάφορα επιδόματα, όπως «ειδικών συνθηκών» και «αυξημένης ετοιμότητας», ενώ δεν εργάζονται και Κυριακές. Ως εκ τούτου οι αποδοχές είναι πολύ χαμηλές. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος μισθός είναι της τάξης των 630 ευρώ, ενώ ένας πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης παντρεμένος με 2 παιδιά, φτάνει στα 730 ευρώ. Βεβαίως, διευκρινίζεται ότι μπήκε η μισθοδοσία για να προλάβουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ενόψει Πάσχα, ευελπιστώντας ότι τα προαναφερόμενα επιδόματα που ισχύουν για τους μόνιμους συναδέλφους τους, θα ισχύσουν και για τους ίδιους. Επίσης, σημειώνεται ότι θα εργάζονται μόνο πρωί – απόγευμα, χωρίς να προβλέπεται νυχτερινή βάρδια. Αυτός ο περιορισμός, σύμφωνα με τους μόνιμους πυροσβέστες περιορίζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα, γι’ αυτό θεωρούν ότι πρέπει να ισχύουν ίδιες εργασιακές συνθήκες για όλους.

Μετά την ολοκλήρωση της πενταετίας, η τροπολογία σύμφωνα με την οποία προσλήφθηκαν προβλέπει ότι οι ηλικίας κάτω των 40 ετών μονιμοποιούνται και οι άνω των 40 ετών ανανεώνουν την πενταετία τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβασιούχων Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Καζαντζίδης, δήλωσε ότι «σε ένα μεγάλο βαθμό ο αγώνας πολλών ετών δικαιώνεται. Μένει τώρα να δούμε τι θα γίνει με τους υπόλοιπους συναδέλφους που έμειναν εκτός ρύθμισης, οι οποίοι πρέπει να ενταχθούν. Επίσης, μένει να λυθεί και το θέμα των επιδομάτων ειδικών συνθηκών και αυξημένης ετοιμότητας που ισχύουν για όλους τους συναδέλφους. Είναι σωστό και δίκαιο να πάρουμε αυτά τα επιδόματα, γιατί διαφορετικά μιλάμε για μισθούς πείνας».

Από μέρους των μόνιμων πυροσβεστών, ο γραμματέας του σωματείου στην Κοζάνη Νίκος Χατζάρας, υποδέχτηκε με ικανοποίηση τις νέες προσλήψεις, επισήμανε ωστόσο, ότι «συνεχίζουμε να έχουμε πολλές ελλείψεις».

Πηγή:e-ptolemaios,perifereianewsEπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

πηγή: NewsKosmos.Com/www.zougla.gr

το είδαμε στο tvkosmos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.