Δυτική Μακεδονία: Συναγερμός για τα ψηφοδέλτια στα κόμματα!



komata__eklogesΌλα τα ονόματα στην Κοζάνη και στις εκλογικές περιφέρειες Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τις εκλογές, οι οποίες προκηρύχτηκαν και θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου και τα κόμματα «τρέχουν και δεν φτάνουν» για τη συγκρότηση των εκλογικών συνδυασμών.

Στην εκλογική περιφέρεια Κοζάνης, παρατηρείται μία δυστοκία στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία στο «κλείσιμο» των ψηφοδελτίων, ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν και στα άλλα κόμματα. Στη ΝΔ ο πονοκέφαλος είναι για την 6η και 7η θέση του συνδυασμού, αφού οι υπόλοιπες έχουν κλειδώσει, όμως το σοβαρότερο πρόβλημα φαίνεται να το έχει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο άλλωστε ανακοίνωσε επισήμως από την Ιπποκράτους τα ψηφοδέλτια σε 46 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Κοζάνη και η Φλώρινα. Θεωρητικά στην Κοζάνη, δεν είναι σίγουρη καμία υποψηφιότητα πλην των δύο νυν βουλευτών, των Πάρι Κουκουλόπουλου και Γιάννη Βλατή. Εξασφαλισμένη θεωρείται η υποψηφιότητα του περιφερειακού συμβούλου Παναγιώτη Θεοδωρίδη, μοναδικός που κατέθεσε αίτηση, δε μια εποχή που πρωτοκλασάτα στελέχη δεν στρατεύτηκαν, βλέποντας τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, την οποία δεν θέλουν να χρεωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά στο κλείσιμο των υποψηφιοτήτων βρίσκονται η Βέτα Σπόντη και ο Θέμις Απατζίδης από την Εορδαία, ενώ πιθανή υποψήφια θα είναι η Ελένη Μεντεσίδου, αν και βολιδοσκοπείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και η Ελπίδα Κοϊμτζίδου. Εννοείται βεβαίως ότι δεν θα είναι υποψήφιες τρεις γυναίκες, αλλά το πολύ δύο. Δυνατά «παίζει» το όνομα του περιφερειακού συμβούλου Βασίλη Κούτσιανου, ο οποίος καλύπτει γεωγραφικά την περιοχή Σερβίων, ενώ από την ίδια περιοχή ενδιαφέρεται και ο Δημήτρης Ζιούζιος. Να σημειωθεί ότι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη, ίσως να κλείσει σήμερα και να ανακοινωθούν επισήμως όλα τα ονόματα.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτός από τους δύο βουλευτές Γιώργο Κασαπίδη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, που κατέρχονται πάλι στον εκλογικό στίβο, φέρονται να έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους οι Διαμαντής Βαχτσιαβάνος, Έλσα Φωτιάδου και Στάθης Κωνσταντινίδης. Παίζει δυνατά η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ και δημοτικού συμβούλου Κοζάνης Γιώργου Τοπαλίδη, ενώ πιθανή είναι και η υποψηφιότητα του Φώτη Ζυγούρη από την περιοχή Σερβίων. Κατέθεσαν αίτηση και διεκδικούν θέση στο ψηφοδέλτιο οι Γιάννης Δεληγιάννης και Θεόδωρος Κουκάκης. Επίσης, μετά την αποχώρηση της Άννας Νανοπούλου από την κούρσα, στη ΝΔ αναζητούν και μία ακόμη γυναικεία συμμετοχή. Συζητιούνται κάποια ονόματα όπως αυτά της Ευλαμπίας Πρώιου από τη Νεάπολη και της Βασιλικής Ρεπανά. Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη 17 Απριλίου μετά το Πάσχα.
Στα υπόλοιπα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που «έκλεισε» και τυπικά το ψηφοδέλτιο του στην Κοζάνη. Θα το παρουσιάσει επισήμως την προσεχή Τετάρτη. Υποψήφιοι είναι οι: Φανή Δεληγιαννίδου, Πολυδεύκης Λιάκος, Αλέξης Λιοσάτος, Ευγενία Ουζουνίδου, Μανόλης Πατσώνας, Γιώργος Σιαμπανόπουλος και Σπύρος Τόλιος.

Από το ΚΚΕ δεν ανακοινώθηκε ούτε «διέρρευσε» το παραμικρό. Η ανακοίνωση των ονομάτων θα γίνει μετά το Πάσχα, αφού εγκριθούν οι λίστες από την Κ.Ε.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου, στο οποίο θα συμμετέχουν σίγουρα δύο κυρίες: το γνωστό στέλεχος Ντόρα Τσικαρδάνη και η Ελένη Γκέκα, ενώ θεωρούνται βέβαιες οι υποψηφιότητες των Νεράντζη Θεοφάνους, Αντώνη Σιαμπανόπουλου και Θανάση Τζηκαλιού. Συζητούνται κάποια ονόματα νεολαίων, ενώ ερωτηματικό υπάρχει αν θα είναι υποψήφιος ο ενταχθείς στη ΔΗΜΑΡ, Ρούλης Κοκελίδης, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

Στο νεοσύστατο πολιτικό φορέα Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμένου, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και έχουν πέσει αρκετά ονόματα. Μέχρι στιγμής επικρατέστεροι φέρονται οι Σωτήρης Αβδελίδης (δικηγόρος από Πτολεμαΐδα), Τάσα Λιόφα (πρώην συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του Νίκου Τσιαρτσιώνη), Αθηνά Τερζοπούλου (πρώην δημοτική σύμβουλος Πτολεμαΐδας) και Γιάννης Τσολάκης (ηλεκτρολόγος μηχανικός). Ο Παναγιώτης Πλακεντάς που έχει δεχθεί πολλές πιέσεις για να είναι στο ψηφοδέλτιο δεν έχει ενδώσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στη Δημοκρατική Συμμαχία. Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συσκέψεις σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, με τη συμμετοχή του βουλευτή Χανίων, Στέλιου Νικηφοράκη. Όπως προκύπτει από μία θέση στο συνδυασμό του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη έχουν οι Κυριάκος Τσανακτσίδης, Αθανάσιος Βούρας και Ραχήλ Θωμά, ενώ συζητούνται αρκετά ακόμη ονόματα. Να σημειωθεί ότι ο γνωστός Χρόνης Ακριτίδης από την Πτολεμαΐδα (πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Αθήνας), θα είναι υποψήφιος της ΔΗΣΥ στην Α΄ Αθήνας.

Φαβορί ο Ν. Σαμαράς στη Φλώρινα

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επισήμως τα ψηφοδέλτια στα Γρεβενά και στην Καστοριά. Στα Γρεβενά κατέρχονται οι Λάμπρος Παλάντζας και Κυριάκος Ταταρίδης. Λείπει ένα όνομα που μπορεί να είναι αυτό του Αντώνη Παπαθεοδώρου. Στην Καστοριά υποψήφιοι είναι οι Θεόδωρος Ζήσης, Πασχάλης Ματσουλιάδης, Σοφία Ντίνα και Φίλιππος Πετσάλνικος.

Στη Φλώρινα όπου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον συνδυασμό, το μεγάλο φαβορί ακούει στο όνομα Νίκος Σαμαράς. Πρόκειται για το γνωστό ορθοπεδικό γιατρό του Μποδοσάκειου νοσοκομείου και περιφερειακού συμβούλου, ο οποίος δεν θεωρείται απλώς σίγουρος υποψήφιος, αλλά μάλλον και ο μελλοντικός «πράσινος» βουλευτής του ακριτικού νομού. Ισχυρή υποψηφιότητα είναι και αυτή της Όλγας Μούσιου, ενώ ακούγονται οι Μιχάλης Χάτζιος (δάσκαλος) και Άνθιμος Μπιτάκης (πρώην δήμαρχος Φιλώτα.

Απέναντι στο ΠΑΣΟΚ η ΝΔ αντιπαραθέτει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο που το απαρτίζουν οι Γιάννης Αντωνιάδης (περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης), Σωτήρης Βόσδου (πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και σύμβουλος του περιφερειάρχη Γ. Δακή), Σταύρος Παπασωτηρίου και βεβαίως ο νυν βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα είναι υποψήφιοι αντιστοίχως στην Α΄ Αθήνας και στην Ατιτκή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ – e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.