«Λαζαρίνες 2012» στα χωριά του Τσιαρτσιαμπά!lazarines2011Γιορτάζονται και φέτος οι Λαζαρίνες, το πολύ παλιό και αγαπημένο λαογραφικό Πασχαλιάτικο αυτό έθιμο που αναβιώνει με αγάπη και προσήλωση από τις τοπικές κοινωνίες σε πολλά χωριά του Νομού Κοζάνης, κατά κύριο λόγο στα χωριά του Τσιαρτσιαμπά. Ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις στην Αιανή, όπως επίσης στον Κρόκο και τα υπόλοιπα χωριά της Ελίμειας (Καισαρειά κ.α.), στη Λευκοπηγή, τη Μεταμόρφωση κ.α. Το έθιμο αλλάζει από τόπο σε τόπο και από χωριό σε χωριό, αλλού συμμετέχουν οι νιες (μόνο) και αλλού όλες οι γυναίκες, αλλά ο βασικός κορμός του παραμένει ίδιος και σε αυτό συμμετέχουν μόνο γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές τους, ενώ είναι στολισμένες με λουλούδια!

Έθιμο του Πάσχα

Ο Λάζαρος, ο φίλος του Χριστού, είναι ίσως η πιο συμπαθητική μορφή στον ελληνικό λαό και τον γιορτάζει με ποικίλες εκδηλώσεις. Το έθιμο διατηρείται με όλη την τελετουργική του μεγαλοπρέπεια. Είναι καθαρά αρχαιοελληνικό κι έχει σχέση με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. Στους χριστιανικούς χρόνους συνδέθηκε με την ανάσταση του Λαζάρου, προάγγελο της Ανάστασης του Κυρίου. Το έθιμο ξεκινάει την Κυριακή του φτωχολάζαρου, όταν οι λαζαρίνες αποφασίζουν που θα κάνουν το κονάκι και αρχίζουν πρόβες στα λαζαριάτικα τραγούδια. Την Πέμπτη πριν του Λαζάρου πηγαίνουν τα υλικά για τα νηστίσιμα φαγητά που θα μαγειρέψει η νοικοκυρά του κονακιού.

Ανήμερα του Λαζάρου οι Λαζαρίνες ντυμένες με τις παραδοσιακές πολύχρωμες φορεσιές, γυρνάνε στα σπίτια του χωριού λέγοντας το ανάλογο τραγούδι για το κάθε σπίτι που επισκέπτονται, παινεύοντας τους νοικοκυραίους ξεκινώντας πάντα από το σπίτι του παπά. Αμέσως μετά συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού όπου τραγουδούν και χορεύουν τους ιδιόμορφους τοπικούς χορούς. Το έθιμο τελειώνει την Κυριακή των Βαϊων.

Οι Λαζαρίνες της Αιανής

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα, το  Σάββατο του Λαζάρου στις 2 το μεσημέρι οι μικρές Λαζαρίνες 6-16 ετών επισκέπτονται σε παρέες (μπλίκια) , όλα τα σπίτια του χωριού χορεύοντας και τραγουδώντας. Στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αιανής ακολουθεί ο Τρανός Χορός «Τσιντσιρό», από τις Λαζαρίνες όλων των ηλικιών. Στις 7.30 μ.μ. ακολουθεί το κέρασμα στο στέκι του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Την Κυριακή των Βαΐων στις 11.30 το πρωί ακολουθεί ο χορός των γυναικών με Βαϊάτικα τραγούδια στην πλατεία, ενώ στις 5.30 το απόγευμα στην Αιανή θα παρουσιαστεί το έθιμο με εισηγήσεις , όπως και χοροθεατρική παράσταση. Το γλέντι από τις 7.30 μ.μ. και μετά μεταφέρεται στο «κονάκι» με παραδοσιακά τραγούδια και εδέσματα.

από τον Πρωινό Λόγο

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.