ΕΛΜΕ Κοζάνης: Επιστολή προς τους Βουλευτές του Νομού Κοζάνης και τα πολιτικά κόμματα, για το θέμα του επιδόματος προβληματικής περιοχής



elme_kozanis_se_poreia34534Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των συναδέλφων καθώς πλέον μιλάμε για εκπαιδευτικούς των 600 ευρώ, αλλά και οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις και έξοδα που επιβάλουν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής του Νομού Κοζάνης, μας αναγκάζει να επανέλθουμε στο θέμα του επιδόματος προβληματικής περιοχής για τις πόλεις της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με την ΔΙΔΑΔ/50/265/29847/30-10-1992 και τις τροποποιήσεις που επήλθαν σε αυτή, κάποιες περιοχές της χώρας μας χαρακτηρίστηκαν προβληματικές και διαχωρίστηκαν σε προβληματικές τύπου Α’ και τύπου Β’ λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, από άποψη, ιδίως, συνθηκών διαβίωσης, επικοινωνίας ή στέγασης, λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του αυξημένου κόστους ζωής σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Για το λόγο αυτό, οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και ΟΤΑ που εργάζονταν στις περιοχές αυτές λάμβαναν το επίδομα προβληματικής περιοχής. Το συγκεκριμένο επίδομα διατηρήθηκε αρχικά με το νέο μισθολόγιο     Ν.4024/11 και το άρθρο15 παρ.2, που αναφέρει ότι «στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε απομακρυσμένες παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές χορηγείται επίδομα οριζόμενο σε (100) ευρώ μηνιαίως».

Στη διευκρινιστική εγκύκλιο όμως που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών-ΓΛΚ με αρ.πρωτ.οικ.2/78400/0022/14-11-11, ερμηνεύει το νόμο διαφορετικά και χορηγεί το επίδομα μόνο σε όσους εργάζονται σε προβληματικές περιοχές τύπου Α’ και όχι σε αυτούς που εργάζονται στις προβληματικές περιοχές τύπου Β’. Ορίζονται μεταξύ άλλων στις προβληματικές τύπου Α΄, ο Νομός Κοζάνης πλην των πόλεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, ενώ με την παράγραφο 2 του ίδιου ΦΕΚ ορίζονται ως προβληματικές περιοχές τύπου Β΄, που εξαιρούνται του επιδόματος προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών, μόνο οι πόλεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δημιουργείται άδικη και άνιση μεταχείριση μεταξύ των Δημοσίων Υπαλλήλων που εργάζονται στα όρια του νομού και δικαιούνται το επίδομα προβληματικής περιοχής, ενώ όσοι διαβιούν εντός των ορίων των πόλεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας να μην δικαιούνται το παραπάνω επίδομα.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας διερωτάται και αναζητά λογική απάντηση γιατί να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός εφόσον η αυξημένη ρύπανση του νομού μας έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και το αυξημένο κόστος ζωής σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας να οδηγεί τους κατοίκους στην οικονομική εξαθλίωση! Επιπλέον με την ανεργία να καλπάζει και τις κλιματολογικές και καιρικές συνθήκες της περιοχής να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το κόστος διαβίωσης, κρίνεται επιτακτική ανάγκη να δοθεί το επίδομα σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους.

Σε μια περίοδο όπου τα μέτρα των κυβερνήσεων του Μνημονίου, έχουν φέρει τους συναδέλφους στα όρια της εξαθλίωσης, παράλληλα με τον αγώνα μας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, απαιτούμε να αρθεί η αδικία της εξαίρεσης των εργαζομένων στις πόλεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και να ενταχθούν και αυτές στη κατηγορία των προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών    τύπου Α.

Ζητάμε από τους νυν βουλευτές του Νομού Κοζάνης, τους υποψηφίους βουλευτές στις επικείμενες εκλογές και τα πολιτικά κόμματα, να πάρουν θέση και να μας ενημερώσουν γραπτώς για τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν πάρει ή πρόκειται άμεσα να πάρουν, μέσα και έξω από την Βουλή, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Οι θέσεις-δράσεις τους θα ανακοινωθούν στους συναδέλφους.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.