Συγκίνησε το αφιέρωμα στον Χρύσανθο τον βάρδο του Ποντιακού Ελληνισμού



pontiakoi_xoroi8675Επτά ολόκληρα χρόνια πίσω γύρισαν οι μνήμες όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση – αφιέρωμα στον κορυφαίο Πόντιο ερμηνευτή και «βάρδο» του ποντιακού ελληνισμού Χρύσανθο Θεοδωρίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας.

Ο Δήμος Εορδαίας και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Αρδάσσης με παρουσιαστή τον μουσικό παραγωγό ποντιακών εκπομπών Αιμίλιο Καλομενίδη, κατάφεραν να συγκινήσουν το ακροατήριο ανοίγοντας ένα παράθυρο στο παρελθόν και στην ιστορία του γνήσιου αυτού πολυτάλαντου καλλιτέχνη, που σημάδεψε με την φωνή του την πορεία των προσφύγων μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες.

Συγκεντρώνοντας ένα πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του Χρύσανθου και έχοντας ο ίδιος ο Αιμίλιος Καλομενίδης μία αυθεντική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον μεγάλο ερμηνευτή, κατάφερε με την κατάλληλη μουσική επένδυση να μαγέψει το κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

«Καλλιτέχνες σαν τον Χρύσανθο, που έδωσαν ότι πολυτιμότερο διέθεταν για την διατήρηση της ποντιακής παράδοσης, δεν πρέπει να τους ξεχνάμε» επεσήμανε ο κ. Καλομενίδης, ενώ δεδομένης της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας, που περιμένει δικαίωση, ενώ προέτρεψε τους νέους να διατηρούν την παράδοση πλαισιώνοντας τους πολιτιστικούς συλλόγους.

«Ανάταση ψυχής για όλους» χαρακτήρισε το αφιέρωμα στον τεράστιο αυτό ερμηνευτή η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι παραδόσεις μας είναι αυτές που μας κρατούν ενωμένους και μας δίνουν δύναμη, όπως εξιστορείται και στα διαχρονικά τραγούδια, να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ως λαός.

«Ανιστορούμε και τιμούμε τη μνήμη τόσο μεγάλων καλλιτεχνών, όπως ο Χρύσανθος, που προσέφεραν τα μέγιστα στο παραδοσιακό τραγούδι» τόνισε ο Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Άρδασσας Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος, προσθέτοντας ότι οι νεώτερες γενιές οφείλουν να τηρούν ως «κόριν οφθαλμού» τον πολιτισμό και την παράδοση.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, που ήταν και η έκπληξη της βραδιάς, ο δημοφιλής στιχουργός Ελευθέριος Χαψιάδης, που έγραψε 552 γνωστά λαϊκά τραγούδια ερμηνευμένα από κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές, ο οποίος ως φίλος του αείμνηστου Χρύσανθου παραβρέθηκε και μίλησε για εκείνον και για την προσπάθειά του να τον φέρει κοντά στον σπουδαίο Στέλιο Καζαντζίδη και να κάνουν τη συνεργασία, που άφησε εποχή.

Στην ερώτηση του «Π» εάν πιστεύει ότι θα βγει νέος Χρύσανθος, ο κ. Χαψιάδης τόνισε ότι τέτοιου είδους προσωπικότητες δεν ξαναβγαίνουν…

Δεδομένης της ευκαιρίας ο ταλαντούχος στιχουργός και δημιουργός του τραγουδιού «μία είναι η ουσία» μίλησε και για τη νέα του δουλειά για το Μάιο με γνωστούς ερμηνευτές, ενώ ολοκληρώνοντας έστειλε το μήνυμα προς τους Ποντίους «να κρατούν ψηλά τη Σημαία του Πόντου σε αυτές τις δύσκολες εποχές».

Αίσθηση προκάλεσε το ποίημα, που διάβασε η Μαρία Σοφιανίδου από τον Σύλλογο Αρδάσσης με στίχους του πολυγραφότατου Κώστα Διαμαντίδη, που ήταν γεμάτο νοσταλγία και θύμησες για τον Χρύσανθο, κάνοντας πολλές καρδιές να ραγίσουν.

Το σκηνικό άλλαξε όταν πήρε τη σκυτάλη το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, που συνοδευόμενο από τοπικούς καλλιτέχνες, ξεσήκωσε το κοινό με τον χορό Σέρρα εισπράττοντας το ζεστό χειροκρότημα όλων.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.