Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ενόψει του Πάσχα



kreopolis_banner345Σε λιγότερο από επτά ημέρες, μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα βρίσκεται πλέον, προ των πυλών. Οι νηστεία των 40 ημερών που έχει αποτοξινώσει και καθαρίσει το κορμί μας από τις τοξίνες, θα δώσει την Κυριακή του Πάσχα, τη θέση της, στο αδυσώπητο φαγοπότι και την μέχρι εξαντλήσεως μάχη με την μαγειρίτσα και τον οβελία. Πως όμως θα διαλέξουμε το καλύτερο για την υγεία μας αρνάκι; Ποια είναι η πιο σωστή επιλογή για το στομάχι μας; πως θα αποφύγουμε τις δηλητηριάσεις;

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι, π.χ. μαγείρεμα, συντήρηση, βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία μας.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έβγαλε “οδηγίες προς ναυτιλομένους” με σκοπό να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό, τι πρέπει να προσέξει και τι να αποφύγει στις αγορές του, ενόψει εορτών.

Η πρώτη και βασική οδηγία είναι: “ Στην περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717”.

Τι πρέπει γενικά να προσέξετε :

Κάντε τις αγορές σας από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

Όταν αγοράζετε κρέας να κοιτάτε να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες. Αποφύγετε τα κρέατα που βρίσκονται εκτός ψυγείου. Είναι σίγουρο ότι θα έχουν εκτεθεί σε σκόνες και μικρόβια.Πάντα να κοιτάτε τις συνθήκες υγιεινής του μαγαζιού που ψωνίζετε. Την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού αλλά και του εξοπλισμού.Πάντα μα πάντα, να ελέγχετε προσεκτικά τις επισημάνσεις των προϊόντων, τις ετικέτες ή τις σφραγίδες.Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις συκωταριές και τα έντερα.

Σφραγίδες

Οι σφραγίδες πάνω στο κρέας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να αμελήσουμε. Πως μπορούμε να καταλάβουμε πότε μια σφραγίδα είναι ή όχι αυθεντική, ή πως μπορούμε να διαβάσουμε μια σφραγίδα;Πρώτα από όλα, για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.

Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.

Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα.

Είναι πολύ σημαντικό μετά στο σπίτι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, και της παρασκευής να τα καθαρίσετε πολύ καλά και με άφθονο νερό.

Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε τυριά και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα:

Ο ΕΦΕΤ τόνίζει ότι τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν ΜΗ ΟΡΘΕΣ.

Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.

Πάντα μα πάντα πρέπει να ζητάμε η κοπή των τυριών να γίνεται μπροστά στα μάτια μας. Είναι επίσης δικαίωμα μας να απαιτήσουμε να μας δείξει ο έμπορας, την επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

Αυγά

Οι οδηγίες για την αγορά των αυγών είναι οι εξής:

Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού) περιλαμβάνουν επίσης

– τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου

– την κατηγορία ποιότητας και βάρους

– την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία

ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα)

Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της.

ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του. Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος. Επίσης αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή. Τα αυγά για να συντηρηθούν καλύτερα, αφού τα αγοράσουμε, πρέπει να μην πλυθούν, και να διατηρηθούν σε δροσερό χώρο. Για να καταλάβουμε ότι ένα αυγό είναι νωπό και φρέσκο, μπορούμε να διαπιστώσουμε το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Αλλαντικά, λουκάνικα, σαλάμια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουμε όταν αγοράζουμε αλλαντικά είναι το περίβλημα τους. Πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα. Το αλλαντικό δεν πρέπει να έχει δυσάρεστη οσμή και γεύση. Στην υφή δεν πρέπει να είναι γλοιώδες, και να μην είναι ταγγισμένο. Στην όραση θα πρέπει να παρουσιάζει χρώμα φυσιολογικό. Να είναι διατηρημένα στο ψυγείο, εκτός από τα αλλαντικά αέρος.

Σοκολατένια αυγά

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουμε όταν αγοράζουμε σοκολατένια αυγά, επειδή σχεδόν πάντα θα καταναλωθούν από μικρά παιδιά. Σε γενικές γραμμές ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και σε ότι έχει να κάνει με το περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Επίσης πάντα θα πρέπει να κοιτάμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Βαφές αυγών

Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά, δεν νοείται, δεν υπάρχει. Όμως κατά το παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με την τοξικότητα κάποιων βαφών και χρωμάτων, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Όταν θα τα βάψουμε και θα τα διακοσμήσουμε, ο ΕΦΕΤ προτείνει η βαφή να γίνεται σε σιγανή φωτιά για να μην σπάσει το τσόφλι. Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα. Πρέπει να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.

από το iatropedia.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.