Το ταξίδι της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε. από την Μέκκα στην Κίνα



iktinosmoneypost_300_0_c_Ένα από τα πολλά πράγματα για τα οποία έμειναν γνωστοί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, -τους οποίους φροντίζουμε να τους επικαλούμαστε σε κάθε δυσκολία- ήταν για το εμπορικό τους δαιμόνιο. Και κυρίως για τις εξαγωγές μαρμάρου, κρασιού και ελαιολάδου.

Αυτό τον εξαγωγικό και απ’ ότι φάνηκε εκ του αποτελέσματος επιτυχημένο δρόμο, επιδιώκει να ακολουθήσει περισσότερα από 2.000 χρόνια μετά, η μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος του Ευάγγελου Χαϊδά. Ναι καλά διαβάσατε η Ικτίνος που δραστηριοποιείται στις αγορές του μαρμάρου, των κατασκευών κ.λπ., αποφάσισε να βουτήξει στα βαθιά νερά της εξαγωγής τροφίμων.

Οι εκπλήξεις της εταιρίας που φέρει το όνομα του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα βέβαια, δεν άρχισαν μέσα στην κρίση. Αντίθετα προηγήθηκαν όταν κάπου στα τέλη της περασμένης δεκαετίας η εταιρία ήρθε σε συμφωνία με τον αραβικό κατασκευαστικό όμιλο Μπιν Λάντεν (των πλούσιων συγγενών του μακαρίτη ηγέτη της Αλ Κάιντα…) για να προμηθεύσει τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν στη συντήρηση και την ανακατασκευή των μουσουλμανικών μνημείων της Μέκκας και της Μεδίνας. Δηλαδή των πιο προσκυνημένων τόπων λατρείας του Ισλάμ.

Μετά λοιπόν το επιτυχημένο ταξίδι του ελληνικού μαρμάρου -σήμερα αποτελούν το 85% του τζίρου της- σειρά έχουν πλέον και τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Η αγορά – αποδέκτης υπάρχει. Δεν είναι άλλη από την αχανή αγορά της Κίνα, και όχι μόνο, την οποία έχει φροντίσει να ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια ο κ. Χαϊδάς.

Όσο για τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο «καλάθι», το κρασί και το ελαιόλαδο, δύο εκ των βασικών συστατικών της Μεσογειακής Διατροφής και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, τα οποία η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να τα εξάγει στον Δράκο της Ασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και η προσθήκη στο καταστατικό της ενός νέου σκοπού που αφορά στην παραγωγή και εμπορία γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είτε αυτά παράγονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Και όχι μόνο αυτό η αλλαγή στο καταστατικό της, της επιτρέπει πλέον τη συμμετοχή σε οποιεσδήποτε συναφείς παρόμοιες ή όμοιες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν στο κομμάτι της παραγωγής και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Έχοντας λύση λοιπόν το …διαδικαστικό – τυπικό μέρος, η Ικτίνος, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα ξεκινήσει τις εξαγωγές ελληνικών γεωργικών προϊόντων αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο που έχει κτίσει στις διεθνείς αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Αν και είναι πρόωρο να προδικάσει κανείς την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, εν τούτοις οι προκαταρκτικές έρευνες αγοράς σε συνδυασμό με τη στροφή των Ασιατών καταναλωτών σε ένα πιο δυτικό τρόπο ζωής με «ρίζες» φαίνεται να αποτελεί ένα ισχυρό διαβατήριο.

Το ισχυρότερο πάντως διαβατήριο για την ίδια την εταιρεία, αποτέλεσε  η επιλογή της διοίκησης να δοθεί εξαγωγικός χαρακτήρας στην εταιρία. Απόφαση σωστή όπως επιβεβαιώνουν  τα αποτελέσματα της, αφού οι εξαγωγές οδήγησαν πέρυσι σε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 24,01% και στην αύξηση των κερδών κατά 158,59%! Γιατί εκτός από τις εξαγωγές στην αγορά της Κίνας η Ικτίνος  από το 1974 οπότε και ιδρύθηκε είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές κυρίως στην Αραβική Χερσόνησο, στην Ευρώπη, στην Κορέα, στην Ταϊβάν και στις ΗΠΑ.

Γιώργος Παλαιολόγος
moneypost.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.