Τοποθέτηση των Τοπικών Προϊόντων στα ράφια των πολυκαταστημάτων τροφίμων ζητά το ΕΒΕ Κοζάνης



epimelhthrio_kozanis645Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 26/3/2012 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Π.Ε. Κοζάνης μεταξύ των μελών της Διοικητικής του Επιτροπής και στελεχών μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων τροφίμων που διατηρούν υποκαταστήματά τους στην περιοχή, με κεντρικό θέμα συζήτησης την τοποθέτηση των προϊόντων της τοπικής παραγωγής στα ράφια των “Super Markets.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του ΕΒΕ προσκλήθηκαν στο Επιμελητήριο οι Δ/ντές όλων των μεγάλων  πολυκαταστημάτων τροφίμων, αλλά και μικρότερων τοπικών, προκειμένου να γίνει μια πρώτη επαφή της Διοίκησης του Επιμελητηρίου με τις εν λόγω επιχειρήσεις στα πλαίσια μιας σειράς προωθητικών ενεργειών που ξεκινά το ΕΒΕ  με στόχο τη στήριξη της προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κωνσταντίνος Κυριακίδης και τα μέλη της Διοίκησης δήλωσαν ότι «αν τα τοπικά προϊόντα μπουν στα ράφια των  Super Markets, αυτό θα λειτουργήσει αφενός προς όφελος του καταναλωτή που θα μπορεί να προμηθεύεται αγνά προϊόντα από τον τόπο του, αφετέρου επ’ ωφελεία των επιχειρήσεων των πολυκαταστημάτων που θα ενισχύσουν το δικό τους ταμείο και κατά τρίτο λόγο προς  το συμφέρον των ίδιων των παραγωγών τοπικών προϊόντων, που στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθούν για να συνεχίσουν  αμείωτη την παραγωγή τους και να χαράξουν νέα αναπτυξιακή ρότα για τις επιχειρήσεις τους». «Οι τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθούν» πρόσθεσε ο κ. Κυριακίδης «γιατί αυτές είναι που θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην περιοχή, θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα δημιουργήσουν  δουλειές  για τους νέους μας και προοπτική για τον τόπο».

Από την πλευρά τους τα στελέχη των Πολυκαταστημάτων τροφίμων που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν ότι  παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο αυξημένη ζήτηση-διάθεση των προϊόντων τοπικής παραγωγής που τοποθετούνται στα ράφια των καταστημάτων τους, καθώς πράγματι το καταναλωτικό κοινό επιδεικνύει την προτίμησή του για τα προϊόντα αυτά, διαμορφώνοντας επιτέλους μέσα στην κρίση- και προφανώς εξαιτίας της -καταναλωτική νοοτροπία υπέρ, τόσο των Ελληνικών προϊόντων γενικά , όσο και των προϊόντων  τοπικής παραγωγής.

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε ήδη τα πολυκαταστήματα σε διαμόρφωση νέων πολιτικών τοποθέτησης διευρυμένης γκάμας τοπικών προϊόντων στα ράφια τους, με την προϋπόθεση πάντα ότι αυτά διαθέτουν “barcodes” και φτάνουν στα καταστήματά τους μέσω αξιόπιστων δικτύων διανομών  με τα οποία συνεργάζονται οι εν λόγω επιχειρήσεις.

Σε ερωτήσεις της Διοίκησης σχετικά με το εάν απαιτούνται άλλες προϋποθέσεις για να μπουν στα ράφια τα εν λόγω προϊόντα, διαβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι στόχος των επιχειρήσεών τους είναι η εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού και ο σεβασμός των τοπικών κοινωνιών και των καταναλωτικών συνηθειών τους σε ότι αφορά το «καλάθι των τοπικών προϊόντων». Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απέκλεισαν νέες συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους για πρώτη φορά στα ράφια των επιχειρήσεών τους.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, μετά τον ωφέλιμο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, δεσμεύτηκε να έρθει σε επικοινωνία με όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, κυρίως τροφίμων και ποτών κατά κύριο λόγο, ώστε από κοινού να στηριχθεί η προσπάθεια για περισσότερα ποιοτικά και αγνά τοπικά προϊόντα στα ράφια των Super Markets σε προσιτές για τον καταναλωτή τιμές και μέσα από διαδικασίες που προσφέρουν και δεν προδίδουν τον παραγωγό.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.