Ξεκίνησε η συλλογή των ληγμένων φαρμάκων σε ειδικούς κάδους στα φαρμακεία της Κοζάνης



farmakeio_ligmena_farmaka_anakiklosiΣχεδόν καθολική είναι η συμμετοχή των φαρμακοποιών της Κοζάνης στην τοποθέτηση κάδων συλλογής ληγμένων φαρμάκων στα φαρμακεία. Μετά απο προσπάθεια δύο ετών για νόμιμη και ασφαλή διακίνηση των ληγμένων φαρμάκων, πλέον το σύστημα συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής φύλαξης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης, ξεκίνησε να λειτουργεί.

«Τα φαρμακεία, τα οποία έχουν αποδεχθεί να βάλουν τον πράσινο κάδο, είναι πάρα πολλά και αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ευαισθησία και το ίδιο πρέπει τώρα να γίνει και από πλευράς του κοινού. Από πλευράς των συνεταιρισμών υπάρχει εταιρική κοινωνική ευθύνη» λέει ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Δαϊρούσης. Σύμφωνα με τον κ. Δαϊρούση «μέχρι τέλος του έτους μπορεί να έχουν διανεμηθεί 250 κάδοι στα φαρμακεία της Δυτικής Μακεδονίας που είναι αρκετά υψηλό ποσοστό και δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά κυρίως στη δημόσια υγεία».

Οι πολίτες μπορούν πλέον να ρίχνουν τα ληγμένα φάρμακα στους ειδικούς κάδους περισυλλογής και όχι στους κάδους της γειτονιάς, στο νεροχύτη ή στη λεκάνη του σπιτιού όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ο κάδος έχει δύο οπές. Στην πάνω μπαίνουν όλα τα φάρμακα, ενώ στην πλάγια κατηγορίες φαρμάκων ειδικής διαχείρισης, όπως αντικαρκινικά, ορμονικά και άλλα. «Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σε αυτή την εκστρατεία, ενώ θα βγουν και ενημερωτικά φυλλάδια από τον ΕΟΦ» επισημαίνει ο κ. Δαϊρούσης.

Ο φαρμακευτικός σύλλογος Κοζάνης καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή και να πετούν τα ληγμένα φάρμακα στους κάδους αυτούς. Σε ότι αφορά στα μη ληγμένα, αυτά θα πρέπει να πηγαίνουν στον κάδο που κατασκευάζεται στο κτίριο των 40 Μαρτύρων και προορίζονται για τις ανάγκες του κοινωνικού φαρμακείου.

Σε ότι αφορά στην κατάληξη των ληγμένων φαρμάκων, όπως εξηγεί ο γεν. γραμματέας του φαρμακευτικού συλλόγου έχει ως εξής «η φαρμακαποθήκη ανοίγει με το κλειδί τον κάδο παίρνει τα ληγμένα και τα μεταφέρει με έγγραφη εντολή του φαρμακοποιού στο συνεταιρισμό, όπου γίνεται προσωρινή φύλαξη και όταν μαζευτεί ικανή ποσότητα μεταφέρονται στη Μαγούλα στον ΙΦΕΤ ΑΕ».  Από ‘κει το  πιθανότερο αυτή τη στιγμή είναι να πάνε στο εξωτερικό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Δαϊρούση υπάρχει πρόταση της πανελλήνιας ομοσπονδίας των φαρμακοποιών να συμμετέχουν οι ίδιοι ως επενδυτές και με την τεχνογνωσία ισπανικού συνεταιρισμού να γίνεται η διαδικασία αυτή στην Ελλάδα.

Ο Χρόνος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.