Η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Δυτικής Μακεδονίας για το κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών



astinomia_logoΜε έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα  Μέσα Ενημέρωσης την απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο «ΠΟΡΤΗ» στη Νεάπολη Κοζάνης.

Η αιφνιδιαστική λήψη απόφασης για ένα τόσο σημαντικό για την περιοχή θέμα, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς  της περιοχής και την τοπική κοινωνία, είναι προφανές ότι δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερσυγκέντρωσης και διαβίωσης των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας και συνιστά αποσπασματική, προσωρινή και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πρωτοβουλία.  

Τόσο το Αστυνομικό προσωπικό, όσο και οι πολίτες της περιοχής μας έχουν αποδείξει ότι ΔΕΝ διακατέχονται από αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, γι’ αυτό άλλωστε και συμβιώνουν αρμονικά με μεγάλο αριθμό μεταναστών όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει σήμερα να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας και τους προβληματισμούς μας, αναφορικά με:

Την επιφανειακή αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που αναδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού και τις διαχρονικές ευθύνες όλων  των υπευθύνων που δεν κατάφεραν να καταστήσουν σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την ανάγκη θέσπισης νέας, αποτελεσματικής κοινής Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Την βεβιασμένη επιλογή ενός εγκαταλελειμμένου  χώρου, ο οποίος – μη διαθέτοντας καμιά υποδομή – δεν είναι δυνατόν να πληρεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ώστε να λειτουργήσει σε λίγες ημέρες, ως χώρος υποδοχής συνανθρώπων μας που διαμένουν  παράνομα στη χώρα μας, χωρίς προηγούμενα να διασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφαλούς κράτησης.

Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε εκ προοιμίου αντίθετοι στη ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση προβλημάτων, πόσο μάλλον όταν αυτά αποτελούν αναμφίβολα και εθνικά προβλήματα που απειλούν την κοινωνική μας συνοχή.

Έχουμε όμως την άποψη ότι, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αποτελούν προϊόν προσεκτικού σχεδιασμού, ώστε να είναι σε θέση να δώσουν συνολική απάντηση στο πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο.

Απαιτείται, λοιπόν, προηγούμενα:
η ανά την επικράτεια επισταμένη  αναζήτηση των κατάλληλων εκείνων χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι υποδοχής των παράνομα ευρισκομένων στη χώρα μας μεταναστών, οι οποίοι όμως επιβάλλεται να πληρούν απόλυτα τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, τόσο για τους ανθρώπους που θα κρατούνται-φιλοξενούνται, όσο και για τους Αστυνομικούς που θα αναλάβουν τη φύλαξή τους, αλλά και για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες ότι η πολιτεία τους διασφαλίζει το αγαθό  της ασφάλειας να ληφθεί μέριμνα ώστε, η λειτουργία τέτοιων κέντρων για τα οποία θα απαιτείται η αποκλειστική ενασχόληση ικανού αριθμού προσωπικού, δεν θα αποβαίνει σε βάρος της Αστυνόμευσης των περιοχών στις οποίες αυτά θα λειτουργούν.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ Ευθύμιος
Αστυνομικός
Υποδιευθυντής
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΡΕΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος
Αστυνόμος Α’

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.