Jimi Hendrix: «Ο Χιώτης είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο»



jimi_hendrix-1Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τη μοναδική συνάντηση του Mανώλη Χιώτη η με τον Jimi Hendrix στο Σικάγο. Εκεί ο παγκόσμιας φήμης κιθαρίστας εντυπωσιάστηκε από τη δεξιοτεχνία του Χιώτη και μαγεύτηκε από τον ήχο του μπουζουκιού του. Αργότερα δήλωσε στα μέσα πως…«Ο Χιώτης είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο». Η παγκόσμια όμως απήχηση του Χιώτη δε σταματάει εδώ.

Ο έλληνας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού έπαιξε μπροστά σε αρχηγούς χωρών και σημαντικές προσωπικότητες της εποχή, ενώ κλήθηκε από το Λευκό Οίκο να τραγουδήσει στα γενέθλια του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον. Επιπλέον η μουσική του κατάφερε να «κατευνάσει τα πνεύματα» μεταξύ Κάλλας και Grace Kelly την εποχή της μεγάλης κόντρας Ωνάση και πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό. Απόδειξη; Η φωτογραφία στην οποία βλέπουμε τις δύο μεγάλες κυρίες μαζί να χαμογελούν.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1921 ο Μανώλης Χώτης έδειξε μεγάλη αγάπη για τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνοντας κιθάρα, βιολί, ούτι και μπουζούκι. Μόλις στα 15 του χρόνια άρχισε να εργάζεται στην Αθήνα ως επαγγελματίας μουσικός. Κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου φεύγει για Αμερική όπου γνωρίζει τη latin και την jazz μουσική, πολλά στοιχεία των οποίων γυρίζοντας στην Ελλάδα θα εντάξει στα τραγούδια του δημιουργώντας ένα νέο για τα ελληνικά δεδομένα είδος μουσικής που θα προκαλέσει αρχικά την αντίδραση των άλλων μεγάλων ρεμπετών της εποχής, όπως ήταν ο Τσιτσάνης. Επιπλέον συνειδητοποιεί πως το κλασσικό μπουζούκι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και είναι ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει το «τετράχορδο μπουζούκι», το οποίο όμως λέγεται πως προϋπήρχε.

Στην προσωπική του ζωή υπήρξε τόσο ανατρεπτικός και αντισυμβατικός όσο και στη μουσική του. Πρώτη του γυναίκα υπήρξε η Ζωή Νάχη, την οποία απήγαγε όταν εκείνη ήταν ακόμη 14 ετών. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά. Ωστόσο, ο δεύτερος γάμος του είναι εκείνος που θα γράψει ιστορία και θα σημαδέψει το ελληνικό τραγούδι. Πρόκειται φυσικά για τη Μαίρη Λίντα, η οποία ήταν επίσης ανήλικη όταν τη γνώρισε ο Χιώτης. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το ζευγάρι να ερωτευτεί πολύ και να δέσει με τέτοιο τρόπο στη σκηνή που θα μείνει αξέχαστος. Το αχτύπητο δίδυμο θα κυριαρχήσει στην ελληνική μουσική σκηνή μέχρι το ’66, οπότε και θα χωρίσουν μετά από 7 χρόνια γάμου. Τρίτη του σύζυγος θα γίνει η Μπέμπα Κυριακίδου με την οποία και θα κάνει τις τελευταίες του εμφανίσεις και θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Χιώτης ίσως ήταν άλλος ένας παρεξηγημένος «μπουζουκτσής». Όμως όλα θ΄ αλλάξουν το 1961 όταν ο Χιώτης θα παρουσιάσει τον «Επιτάφιο» στο θέατρο «Κεντρικόν» με τις φωνές του Μπιθικώτση, του Καζαντζίδη, της Μαρινέλλας και φυσικά της Μαίρης Λίντα.. Έτσι σιγά σιγά το «παρεξηγημένο» μπουζούκι θα πάρει τη θέση που του αξίζει στο βάθρο της ελληνικής μουσικής και ο Χιώτης θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατάφερε από τις φτωχογειτονιές της Θεσσαλονίκης να μπει στα σαλόνια της Αθήνας, να καταξιωθεί ως λαϊκός συνθέτης και να αλλάξει ριζικά το ελληνικό τραγούδι.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ταλαιπωρούνταν από την επάρατη νόσο. Άφησε την τελευταία του πνοή την 21η Μαρτίου του 1970, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του.

mixanitouxronou.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.