Ρεσιτάλ αυτοοργάνωσης…



a2012021801aΜεσάζοντες και μεγαλέμποροι αρχίζουν εκστρατεία εκφοβισμού των παραγωγών, φοβούμενοι την επέκταση του φαινομένου του κινήματος της πατάτας.

Κάθε ημέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο οι μεσάζοντες ήλεγχαν το κύκλωμα της διάθεσης αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Συνήθεις πρακτικές, όπως με τη χρήση φουσκωμένων τιμολογίων και «πλαστές» τιμές. Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες των παραγώγων είναι πολλές. Μόλις χθες, ο Σάββας Ξανθόπουλος, πατατοπαραγωγός από το Νευροκόπι, κατήγγειλε ότι οι παραγωγοί δέχονται απειλές από μεσάζοντες που τους προειδοποιούν ότι «θα πέσουν ξανά στην ανάγκη τους».«Με απειλούν οι μεσάζοντες» λέει ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι το κίνημα θα συνεχιστεί και ο κόσμος θα αγοράζει φθηνές και καλές πατάτες.

Το «κίνημα της πατάτας» μπορεί να αλλάξει τη δομή του εμπορίου, να αλλάξει τους συναλλακτικούς κανόνες και να φέρει επανάσταση στην αγορά των ειδών διατροφής. Αύριο μπορεί να κάνουμε λόγο για τη «φτηνή πατάτα», για το «φτηνό λάδι» και μεθαύριο η διάθεση σωστών προϊόντων σε χαμηλές τιμές από τους παραγωγούς στον καταναλωτή θα έχει για τα καλά καταγραφεί ως πολιτική κίνηση και μάλιστα με καταλυτική σημασία.

«Πάρτι» κερδοσκοπίας των μεσαζόντων

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν σε μία εποχή δύσκολη για όλους ο απλός καταναλωτής θα μπορούσε να βαστάξει τις σχεδόν υπερδιπλάσιες τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων που φτάνουν στους πάγκους των λαϊκών αγορών και των οπωροπωλείων.

Μεσάζοντες και κερδοσκόποι μεσάζοντες συνεχίζουν το «πάρτι», παρότι τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν καταβαραθρωθεί. «Πάρτι» κερδοσκοπίας και στα σούπερ μάρκετ, αφού οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά διαθέτουν πολλά από τα προϊόντα τους σε τιμές διπλάσιες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε..

Σε πολλές περιπτώσεις, οι χονδρέμποροι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, ενώ το «καπέλο» για τους πολίτες είναι τεράστιο. Η διαφορά της τιμής στα αγροτικά προϊόντα μεταξύ παραγωγού και λιανικής πώλησης αγγίζει έως και το 170%!

Ειδικότερα, τα καρότα ξεκινούν από το χωράφι με 0,36 ευρώ το κιλό και φθάνουν στις λαϊκές αγορές κοντά στο 1 ευρώ. Στην ακρίβεια ακολουθεί η ντομάτα, την οποία οι μεσάζοντες αγοράζουν από τους παραγωγούς 0,44 ευρώ/ κιλό και ο καταναλωτής την πληρώνει 1,16 ευρώ το κιλό.

«Υπάρχουν αγρότες που, υπό τον φόβο μήπως δεν διαθέσουν την παραγωγή τους, συμφωνούσαν να συντάσσουν εικονικά τιμολόγια με τους μεσάζοντες». Κάπως έτσι λειτουργούσαν τα κυκλώματα και στην κτηνοτροφία. Οι μεσάζοντες έκοβαν πλασματικά τιμολόγια για 1.000 αρνιά, ενώ αγόραζαν 500 και συμπλήρωναν τον αριθμό ελληνοποιώντας άλλα από την ΠΓΔΜ ή τη Βουλγαρία.

Πάντως, ενδεικτικό της εξοργιστικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, χωρίς την παραμικρή ουσιαστική παρέμβαση εκ μέρους των αρμόδιων μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, είναι το γεγονός ότι σε ορισμένα κηπευτικά προϊόντα και φρούτα η διαφορά ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή ανέρχεται μέχρι και στο 170%!

«Το κίνημα της πατάτας είναι το όπιο του αγρότη»

Η προοπτική του κινήματος χτυπά συμφέροντα, γκρεμίζει νοοτροπίες και ξεμπροστιάζει το σύστημα εκμετάλλευσης του παραγωγού και του καταναλωτή. Αν αυτό δεν είναι Πολιτική, τότε τι είναι άραγε Πολιτική.

Τι συνέβη άραγε και ο Περισσός αιφνιδίως αποφάσισε πως το «κίνημα της πατάτας» είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών, επιχείρηση των μεγαλοεκδοτών των ΜΜΕ; Μήπως η αδυναμία εκ μέρους του ΚΚΕ να ελέγξει μία μαζική δυναμική καθιστά το εγχείρημα «ταξικό εχθρό»;

zougla.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.