Στην οδοποιία και σε προκάτ κατασκευές μπορεί να χρησιμοποιηθεί η «ιπτάμενη τέφρα»



egnatia_odos_neos_dromosΜέχρι τώρα, η τέφρα από την επεξεργασία του λιγνίτη στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας άφηνε τα έντονα σημάδια της στο περιβάλλον, ενώ η ΔΕΗ την πωλούσε σε πολύ χαμηλές τιμές σε τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας. Πέρα, όμως, από τα ίχνη της στη μπουγάδα των τοπικών νοικοκυριών, αλλά και στο χιόνι που παρέμεινε για πολύ καιρό γύρω από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, η «ιπτάμενη τέφρα», όπως ονομάζεται, μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη, αν αναμειχθεί με τσιμέντο, για έργα οδοποιίας και προκάτ κατασκευές.

Τα παραπάνω έχουν τουλάχιστον αποδείξει οι έρευνες, με τις οποίες ασχολήθηκε η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννας Παπαγιάννη – Παπαδοπούλου.

Συγκεκριμένα, η «ιπτάμενη τέφρα», κατάλοιπο από την καύση του λιγνίτη, με ελάχιστο βάρος και τάση να διαφεύγει στην ατμόσφαιρα, έχει χρησιμοποιηθεί ως υλικό κατασκευής φραγμάτων και άλλων έργων οδοποιίας. Επέδειξε δε ως υλικό χαρακτηριστικά μεγάλης αντοχής, γεγονός που την καθιστά ιδανική για παρόμοιες χρήσεις.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών για την ωφελιμότητα και αξιοποίηση της τέφρας είναι δεδομένα. Αυτό που επιχειρείται πλέον, μέσα από προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ είναι η συγγραφή τεχνικών προδιαγραφών και τιμολογίων για τη χρήση της σε υποβάσεις, βάσεις, επιφάνειες κύλισης και προκατασκευασμένα έργα» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.

Οπως εξηγεί, οι προδιαγραφές αυτές θα σταλούν στα αρμόδια υπουργεία ώστε να συμπεριληφθεί η «ιπτάμενη τέφρα» στις εθνικές προδιαγραφές για τα υλικά κατασκευής τέτοιων έργων. Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε δημόσια έργα, αλλά και να ενεργοποιήσει την τοπική επιχειρηματικότητα ως προς την παρασκευή, μεταφορά και χρήση υλικών από τέφρα, που θα πρέπει να δίνεται σε προνομιακή τιμή στις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο Χρόνος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.