Ο χειμώνας 2011 – 2012 στη Δυτική Μακεδονία…



xionia_nyxta2_521_355Του μετεωρολόγου Γιώργου Βασιλειάδη

Με το πέρας των τριών χειμερινών μηνών, καταγράψαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένα στατιστικά δεδομένα απο ορισμένους Μετ. Σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Μέρες Ολικού Παγετού (Είναι τα 24ώρα κατά τα οποία η θερμοκρασία δεν κατάφερε να υπερβεί το 0)

ΦΛΩΡΙΝΑ  33μέρες

ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 32μέρες

ΒΛΑΣΤΗ 23μέρες

ΝΟΤΙΟ ΠΕΔΙΟ 21μέρες

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 16μέρες

ΚΑΣΤΟΡΙΑ 6μέρες

ΓΡΕΒΕΝΑ 3μέρες

ΜΕΡΕΣ ΜΕΡΙΚΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ (είναι τα 24ωρα κατά τα οποία η θερμοκρασία κατάφερε έστω και για λίγο να πέσει κάτω του 0, υπολογίζονται όλες οι μέρες ακόμα και του ολικού παγετού)

ΒΛΑΣΤΗ 82μέρες

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 78μέρες

ΦΛΩΡΙΝΑ 78μέρες

ΓΡΕΒΕΝΑ 68μέρες

ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 65μέρες

NOTIO ΠΕΔΙΟ 64μέρες

ΚΑΣΤΟΡΙΑ 63μέρες

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτει ότι ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα βαρύς σε περιοχές της Φλώρινας πρωτίστως, και της Πτολεμαιδας – Νοτίου Πεδίου κατά επέκταση. Οι 33 μέρες ολικού παγετού, αναλογούν σε 1/3 μέρες ολικού παγετού στην Φλώρινα, ή αλλιώς 1 μήνας με την θερμοκρασία να μην ανεβαίνει πάνω απο το 0. Εντύπωση προκαλούν και οι αποκλήσεις  μέσα στην μικρή γεωγραφική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην γειτονική Καστοριά οι μέρες ολικού παγετού είναι μόλις 6, ενώ στα Γρεβενά 3. Στα ορεινά της περιφέρειας σε 2 σταθμούς ίδιου υψομέτρου, με διαφορετικό προσανατολισμό, παρατειρούμε ότι τα 2 ιστορικά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, Κλεισούρα και Βλάστη έχουν να επιδείξουν 32 μέρες ολικού παγετού για την Κλεισούρα και 23 μέρες μόλις για την Βλάστη.

Παρόλα αυτά τα δεδομένα τα οποία καταγράφουμε σε αυτές τις 2 περιοχές μας αφήνουν να καταλάβουμε ότι πρόκειται για 2 οικισμούς μάλλον με ήπιο κλίμα, μιας και το υψόμετρο των 1200μ διαμορφώνει διαφορετικά για την κάθε περιοχή ευεργετικά χαρακτηριστικά. Η Κλεισούρα μπορεί να έκανε φέτος τον χειμώνα 32 μέρες ολικού παγετού, όμως στις 91 μέρες των χειμερινών ημερών, μόλις οι 65 μέρες κατέγραψαν παγετό, δείγμα της ηπιότητας του κλίματος όταν δεν πνέει βόρειο ρεύμα ( σχεδόν έναν μήνα στην Κλεισούρα η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω του 0).

Η Γεωγραφία της Βλάστης είναι τέτοια που την φυλάει απο τους Βοριάδες, όμως διαθέτει μια κλειστή λεκάνη, με αποτέλεσμα να καταγράφει παγετό με ευκολία, έτσι παρά το γεγονός ότι οι μέρες με ολικό παγετό ήταν μόλις 23, στο σύνολο των 91 ημερών, μόλις 9 μέρες η θερμοκρασία διατηρήθηκε πάνω του 0.

westmacedonia.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.