Μετά το τριαντάφυλλο στην καλλιέργεια της λεβάντας θα στραφεί ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου



levanda658Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, μετά την επιτυχή καλλιέργεια του αρωματικού τριαντάφυλλου ή όπως ονομάζεται επιστημονικά ρόζα η δαμασκηνή (Rosa damascena), ετοιμάζεται να ασχοληθεί με την καλλιέργεια και της λεβάντας. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Νίκος Ξανθόπουλος, «η καλλιέργεια της λεβάντας είναι πολύ δημοφιλής στην περιοχή και αναμένεται να ενταχθούν πολλοί παραγωγοί στο συνεταιρισμό μας. Από τη λεβάντα θα παράγουμε το λεβαντέλαιο που είναι από τα κορυφαία αιθέρια έλαια. Χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αρωματοθεραπεία για τον πονοκέφαλο και έχει αντισηπτικές ιδιότητες».

Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε από το 2005, αποτελείται από 15 μέλη, ενώ η καλλιέργεια των ρόδων επεκτείνεται πλέον σε όλο το νομό Κοζάνης, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων περίπου, (τα περισσότερα στην περιοχή του Βοΐου).

«Προς το παρόν η συσκευασία των προϊόντων μας γίνεται σε τυποποιητήριο με το οποίο συνεργάζεται ο συνεταιρισμός. Τώρα σκεφτόμαστε να νοικιάσουμε έναν χώρο στο Βόιο, ώστε να βάλουμε μέσα το αποστακτήριο και το συσκευαστήριο μας», επισημαίνει ο κ. Ξανθόπουλος.

Τα πρώτα τριαντάφυλλα που φυτεύτηκαν το 2004 εισήχθησαν από τη Βουλγαρία. Το 2006 συγκομίσθηκε η πρώτη σοδειά και το 2009 έγινε για πρώτη φορά απόσταξη σε εμπορική κλίμακα με αποστακτήρα υψηλής τεχνολογίας.

Τα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός από τα ρόδα είναι το ροδέλαιο, το ροδόνερο, καραμέλες με τριαντάφυλλο και το γλυκό του κουταλιού. Επίσης φτιάχνει και σοκολάτες με τριαντάφυλλο.

Ένα νέο προϊόν του συνεταιρισμού είναι και η μπουγάτσα με τριαντάφυλλο, που ήδη έχει γίνει πολύ δημοφιλής στην Κοζάνη. Οι ευεργετικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου σε συνδυασμό με την λαχταριστή κρέμα, κάνουν την μπουγάτσα αυτή μια πραγματικά ευχάριστη επιλογή.

Όσον αφορά το ροδόνερο, σχεδόν όλη η παραγωγή εξάγεται στην Κύπρο και πωλείται 4 – 7 ευρώ το γραμμάριο. «Είχαμε παραγγελίες ακόμη και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά δυστυχώς δεν φτάνει η παραγωγή μας και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία», τονίζει ο κ. Ξανθόπουλος.

Το ροδέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή αρωμάτων, καλλυντικών, φαρμάκων και προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής, αποκαλείται και «ρευστός χρυσός», εξαιτίας κυρίως της υψηλής τιμής του. Η απόδοση είναι μικρή (3 τόνοι δίνουν μόλις 1 κιλό ροδέλαιο), αλλά η τελική τιμή είναι εξαιρετικά συμφέρουσα, αφού στη χοντρική πωλείται σε τιμές που κυμαίνονται έως 5.500 ευρώ το κιλό, ενώ στη λιανική φτάνει τα 12-13 ευρώ το γραμμάριο. Η ζήτησή του ολοένα και αυξάνεται λόγω κυρίως της χρήσης του ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία των αρωμάτων, καλλυντικών, στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοθεραπεία.

Από το 2010 ο συνεταιρισμός παράγει και το γλυκό του κουταλιού «τριαντάφυλλο Βοΐου». Το γλυκό τριαντάφυλλο συνηθίζεται ιδιαίτερα στην Κύπρο καθώς και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σταύρος Παϊσιάδης – agrotypos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.