Η συμβολαιακή γεωργία προσδίδει υπεραξία στα όσπρια του Βοΐου Κοζάνης



i-pMLv4vZ-LΤην τάση της εποχής για στροφή στην καλλιέργεια οσπρίων αντιλήφθηκαν πριν από περίπου 4 χρόνια κάποιοι νέοι αγρότες από την ορεινή επαρχία Βοΐου στην Κοζάνη, οι οποίοι εγκαταλείποντας παραδοσιακές καλλιέργειες όπως αυτές του καπνού και των σιτηρών, αποφάσισαν να καλλιεργήσουν φακή. Η ιδέα, συμπληρώθηκε το 2008 με την ίδρυση μιας εταιρείας η οποία θα τους έδινε τη δυνατότητα να τυποποιήσουν αλλά και να πουλήσουν το προϊόν τους. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τα «Προϊόντα Γης Βοΐου», μια εταιρεία η οποία σήμερα εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία με 90 παραγωγούς της περιοχής. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και μέτοχος της εταιρείας, κ. Γιάννης Παπαϊορδανίδης, η περσινή χρονιά πήγε ιδιαίτερα καλά και για τον λόγο αυτό φέτος καλλιεργούνται τα διπλάσια στρέμματα φακής, ενώ από το 2012 η εταιρεία ξεκινάει να ασχολείται και με τα φασόλια τύπου northern. Όσον αφορά τις τιμές των συμβολαίων για το 2012 στη φακή, φθάνουν το 1 ευρώ/κιλό.

«Σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή, εμπορία και συσκευασία ελληνικών οσπρίων. Πρόκειται στην ουσία για μια Ανώνυμη Εταιρεία η οποία αποτελείται από 6 μετόχους ενώ οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται σήμερα, φθάνουν τους 90 και εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Παπαϊορδανίδης, γεωπόνος και μέτοχος της εταιρείας «Προϊόντα Γης Βοΐου».

Εταιρεία – Παραγωγοί – Τιμές

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Όσοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την εταιρεία θα πρέπει καταρχήν να απευθυνθούν σε εμάς. Αυτό που θα πρέπει να τονίσω είναι ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον αγοράζουμε όσπρια μόνο από την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου Κοζάνης.

Παρέχουμε στους παραγωγούς γεωτεχνική υποστήριξη, τους δίνουμε πιστοποιημένο σπόρο ελληνικής ποικιλίας και ελέγχουμε όλες τις φάσεις παραγωγής. Εν συνεχεία οι αγρότες υπογράφουν ένα συμβόλαιο το οποίο ορίζει την τιμή από πριν, εφόσον το προϊόν είναι εμπορεύσιμο και ουσιαστικά με την συγκομιδή – καιρού επιτρέποντος πάντα – τηρούνται οι όροι του συμβολαίου. Τα προϊόντα είναι κατά βάση η φακή και ακολουθούν τα ρεβίθια ενώ από φέτος ξεκινάμε τα φασόλια τύπου northern. Όσον αφορά τα συμβόλαια της φακής για το 2012 είναι στο 1 ευρώ το κιλό».
Αύξηση καλλιέργειας

Το 2012 η καλλιέργεια της ψιλής φακής στην περιοχή του Βοΐου, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊορδανίδη – έχει φθάσει τα 8.500 στρέμματα καταλαμβάνοντας τη μεγαλύτερη έκταση στην Ελλάδα στη συγκεκριμένη καλλιέργεια από 4.500 στρέμματα πέρσι. «Ωστόσο, φέτος έχουμε κάποια προβλήματα όμως ακόμα δεν έχουν λιώσει τα χιόνια, για να έχουμε εικόνα αν πάγωσε η φακή που έχουμε καλλιεργήσει. Επίσης, πέρσι η παραγωγή μας σε φακή και κάποιων μικρών ποσοτήτων φασολιών και ρεβιθιών έφθασε στους 500 τόνους ενώ για φέτος υπολογίζουμε ότι αν μας βοηθήσει ο καιρός μπορούμε να ανέβουμε στους 800 τόνους», συμπληρώνει στον ΑγροΤύπο.

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την επάρκεια των οσπρίων στην χώρα μας αλλά και για ενδεχόμενα σχέδια για εξαγωγές, ο κ. Παπαϊορδανίδης μας αναφέρει: «η καλλιέργεια των οσπρίων όπως όλες οι καλλιέργειες έχουν και την “οροφή” και τον “πάτο” τους.

Σύμφωνα και με μια πρόσφατη έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ φαίνεται ότι δεν υπάρχει αυτάρκεια στα όσπρια στη χώρα. Αν τα επόμενα χρόνια υπάρχει μια στροφή προς αυτές τις καλλιέργειες μπορεί να δημιουργηθεί υπερεπάρκεια αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν συμβαίνει».

Και προσθέτει: «τα προϊόντα μας κατευθύνονται μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά (Αθήνα, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλονίκη) αλλά από φέτος υπάρχει ενδιαφέρον από αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, για ένα τέτοιο βήμα χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις για παράδειγμα στο μηχανολογικό εξοπλισμό. Εμείς φέτος, επειδή πήγαμε καλά πέρσι κάναμε κάποιες επενδύσεις σε μηχανήματα. Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι τέτοιες προσπάθειες χρειάζονται σοβαρή υποστήριξη από την πλευρά των παραγωγών και της εταιρείας ώστε να βγάζουμε ποιοτικό προϊόν. Θα πρέπει επίσης είτε από την πλευρά της εταιρείας είτε της ομάδας παραγωγών οι καλοί παραγωγοί να πληρώνονται ώστε να μένουν στην καλλιέργεια για να μην εγκαταλείπεται».

Προϊόντα

Τα προϊόντα της εταιρείας «Προϊόντα Γης Βοΐου» είναι τα εξής:

Φακές Ψιλές Βοΐου, Συσκευασία 500 γραμμαρίων
Φακές Ψιλές Βοΐου, Χάρτινοι Σάκοι 20 κιλών
Ρεβίθια Βοΐου, Συσκευασία 500 γραμμαρίων
Ρεβίθια Βοΐου, Χάρτινοι Σάκοι 20 κιλών

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

agrotypos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.