Ενίσχυση της Κοζανίτικης Αποκριάς με 25.000 ευρώ!

apokriatiki_parelasiΜε το ποσό των 25.000 ευρώ αποφάσισε να ενισχύσει η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης την Κοζανίτικη Αποκριά, ποσό που διανέμει σε 16 Φανούς και σε δύο συλλόγους διατήρησης της παράδοσης και της Κοζανίτικης Αποκριάς.

Αυτό ανακοινώθηκε χτες, κατά τη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων των Φανών με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή και τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, Γιάννη Σόκουτη

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε να συμβάλει στη συνέχιση του εθίμου της Κοζανίτικης Αποκριάς, καθώς και στην τόνωση της τοπικής αγοράς, ενισχύοντας αυτό το βιωματικό παραδοσιακό έθιμο των Φανών, αλλά και βοηθώντας στην προσέλευση επισκεπτών το τριήμερο της Αποκριάς, τόνισε ο δεύτερος.

Αν και όπως είπε, τη διοργάνωση βεβαίως την έχει ο δήμος, εμείς στηρίζουμε το θεσμό. Το συνολικό ποσό που διατίθεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι 25.000 ευρώ, τα οποία κατανέμονται: 16.000 ευρώ σε ισάριθμους Φανούς, ήτοι από 1.000 ευρώ σε κάθε Φανό. 2.500 ευρώ στο σύλλογο «Κασμιρτζίδις», σύλλογο για την παράδοση της Κοζανίτικης Αποκριάς, για τη θεατρική παράσταση που ανεβάζουν κάθε χρόνο με εξαιρετική επιτυχία και που διαθέτουν τις εισπράξεις τους στα ειδικά εργαστήρια. 1.500 ευρώ στο σύλλογο «Κόζιανη» για τη θεατρική παράσταση που ανεβάζει στην παραδοσιακή διάλεκτο. Τέλος, 5.000 ευρώ διατίθενται από την τσικοπέμπτη και όλο αυτό το δεκαήμερο στα ΜΜΕ για διαφημιστική καμπάνια.

Ο Γ. Σόκουτης, υπογράμμισε ότι «το συνολικό ποσό των 25.000 ευρώ που διατίθεται, είναι αυτό που μπορέσαμε σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα, αλλά σήμερα προέχει να στηρίξουμε κάποιες άλλες προτεραιότητες. Επειδή όμως η Κοζανίτικη Αποκριά είναι ένα έθιμο πανελλήνιας εμβέλειας, φέρνει κόσμο, γι’ αυτό και η επιλογή μας είναι να στηρίξουμε τους Φανούς της Κοζάνης και μόνο. Το λέω αυτό με λύπη μου, για να γίνει διευκρίνιση πως δεν θα διατεθεί ούτε ένα ευρώ σε ανάλογες αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλο το νομό, όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά γιατί πραγματικά δεν μπορούμε. Και η στόχευσή μας είναι σήμερα, πρωτίστως είναι να καλύψουμε άλλες ανάγκες συνανθρώπων μας και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και δευτερευόντως όλα τα άλλα».

Από την πλευρά του ο Γ. Δακής, υπογράμμισε ότι «τα λαϊκά έθιμα είναι αυτά που έχουν απομείνει ζωντανά και η δύσκολη περίοδος που διανύουμε ως πατρίδα και ως κοινωνία, είναι βάλσαμο στην ψυχή μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια των πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων που υπάρχουν έχει τη βούληση να στηρίξει έμπρακτα τη συνέχεια της μεγάλης λαϊκής παράδοσης των Φανών στην πόλη της Κοζάνης. Εύχομαι αυτό το γλέντι και αυτό το ξέδωμα της κοινωνίας να αποτελέσει ένα στοιχείο, να δυναμώσει τις αντοχές μας στον αγώνα που δίνουμε για επιβίωση όλη η κοινωνία αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως πατρίδα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

 

 
 
 

Goody’s Burger House Κοζάνης | Υπηρεσία delivery και take away για τις αγαπημένες σας γεύσεις
Ταμειακές Μηχανές στην Κοζάνη | Πώληση και τεχνική υποστήριξη ταμειακών μηχανών από τη Webtouch
Δημιουργίες Like a Dream | Τα πάντα για τον στολισμό ενός ονειρεμένου γάμου και βάφτισης
Inox βάσεις | Νέες inox βάσεις για γάντια και αντισηπτικό για τις επιχειρήσεις
Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας

 

 

0 Shares

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.