Στα λευκά η Δυτική Μακεδονία! Ολο το ρεπορταζ!



xionia_se_dromo_polis34344Από το πρωί χτες, άρχισε να χιονίζει σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και σε πολλές ακόμα περιοχές, ενώ αναμένονταν επιδείνωση στη συνέχεια της ημέρας, καθώς σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, επρόκειτο να ενσκήψει χιονιάς, παγωνιά με ολικό παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες.

Από το μεσημέρι χτες, σήμερα και αύριο, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι χιονοπτώσεις σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ χιόνια θα πέσουν και στα πεδινά.

Ο παγετός προβλέπεται ολικός, καθώς το θερμόμετρο θα βρίσκεται όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου υπό του μηδενός. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι χτες το πρωί στη Φλώρινα, ο υδράργυρος έκανε και πάλι βουτιά στους -16,5 βαθμούς Κελσίου.
Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από αύριο Πέμπτη, αν και ασθενείς χιονοπτώσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ από το Σάββατο το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει και ενδεχομένως να βρέξει.

Ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, διαβεβαίωσε ότι «όλοι οι φορείς και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκονται σε ετοιμότητα, με στόχο να κρατήσουμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θετικό είναι ότι αυτή τη φορά οι προβλέψεις λένε ότι δεν θα υπάρχουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, αντιθέτως ο άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, οπότε δεν θα δημιουργηθούν ανεμοσούρια στην Εγνατία οδό και σε άλλα επίμαχα σημεία». Είπε επίσης ότι «υπάρχει συνεργασία με την Εγνατία Οδό, οι εκπρόσωποι της οποίας διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρχει ο διαθέσιμος εξοπλισμός και η επιτήρηση του δρόμου». Βεβαίως, η πράξη θα δείξει αν οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων της Εγνατίας, είναι αρκετές, ώστε να μη ζήσουμε τραγελαφικές εικόνες της προηγούμενης κακοκαιρίας.

60 αποχιονιστικά στους δρόμους

Από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων, βρίσκονται σε ετοιμότητα στους δρόμους 60 αποχιονιστικά μηχανήματα. Τα 30 ανήκουν στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, με αρμοδιότητα αποχιονισμού στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Ισάριθμα αποχιονιστικά μηχανήματα διατίθενται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από τις τέσσερις περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών. Στα παραπάνω προστίθενται και τα μηχανήματα των δήμων.

Μέτρα και οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με τον καιρό, αρκούν μερικές απλές κινήσεις:

• Ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
• Παρακολουθούμε με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις.
• Προγραμματίζουμε τις μετακινήσεις μας, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Εξοπλίζουμε το αυτοκίνητο μας με όλα τα απαραίτητα μέσα και αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Ελέγχουμε τα αντιψυκτικά υγρά.
• Εάν μετακινηθούμε πεζοί, φοράμε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
• Προτιμάμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.