UEFA: Το πάρτυ τελειώνει…



uefa_logo_flag98769Είναι η τελευταία χρονιά του… πάρτι. Το οικονομικό έτος 2010 ήταν η τελευταία ευκαιρία για τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους να «ξεσαλώσουν» οικονομικά, προτού αρχίσουν να μπαίνουν στον δρόμο της λεπτομερούς καταγραφής των εσόδων και των εξόδων τους από το επιτελείο του οικονομικού fair play (FFP) της UEFA.

Στην έκθεση που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αποδεινύεται ότι αφενός τα έσοδα των συλλόγων παρουσιάζουν αύξηση κατά 9,1% σε σχέση με το 2009, ωστόσο τα χρέη τους έχουν ξεπεράσει το 1,6 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν μισού δισ. ευρώ! Το σημαντικότερο πόρισμα της έκθεσης ήταν ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα μία στις οκτώ ομάδες κινδυνεύει να μην λάβει την αδειοδότηση από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων των συλλόγων (36%) έχουν υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα έσοδά τους…

Οσον αφορά στους ελληνικούς συλλόγους τα στοιχεία για το 2010 δείχνουν ότι το 30% των ομάδων της Σούπερ Λίγκας είχαν ζημιές, ενώ ο αριθμός των εισιτήριων παρουσίασε πτώση κατά 15,6%. Το παράδοξο είναι ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι τρίτο στη λίστα των πιο ακριβών εισιτηρίων κατά μέσο όρο, πίσω από την ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν και την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ! Το οξύμωρο επιβεβαιώνεται από την πληρότητα των ελληνικών γηπέδων που φτάνει στο… 30%

Τα άσχημα νέα της έκθεσης που αφορούν τους ελληνικούς συλλόγους έχουν να κάνουν και με το ποσοστό που δείχνουν ότι ξοδεύουν σε μεταγραφές και μισθούς ποδοσφαιριστών, το οποίο είναι το 81% των εσόδων τους, το οποίο θεωρείται προβληματικό.

Τα οικονομικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την εμμονή της UEFA για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους συλλόγους που δεν συμμορφώνονται. «Πρόκειται για εκρηκτικά στοιχεία. Μια βόμβα στα θεμέλια του ποδοσφαίρου» είπε ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας κ. Τζιάνι Ινφαντίνο, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να ακολουθήσουμε όσα προβλέπουν οι κανονισμοί».

Πάντως στο περιθώριο της παρουσίασης της οικονομικής έκθεσης για το 2010, παράγοντες της UEFA άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποια ανοχή από πλευράς ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Ωστόσο αυτή θα αφορά μόνο στο κομμάτι της εξισσορόπησης εσόδων – εξόδων των συλλόγων (break even) και όχι στην τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατηγορίας στην οποία ανήκουν οι ελληνικοί σύλλογοι στην πλειοψηφία τους.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι ο διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης της UEFA κ. Αντρέα Τραβέρσο μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου έφερε ως παράδειγμα τον ΠΑΟΚ. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη διάρκεια του ελέγχου της UEFA τριάντα ευρωπαϊκές ομάδες βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου κανονισμού και τους ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία. Από αυτές τις τριάντα περιπτώσεις κάποιες οδηγήθηκαν στην πειθαρχική επιτροπή όπως ο ΠΑΟΚ»ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιταλός παράγοντας, συμπληρώνοντας ότι «αν την επόμενη φορά δεν καταφέρει να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει το πλάνο που παρουσίασε και ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τότε αυτομάτως θα τιμωρηθεί και θα ισχύσει η ποινή που του έχει επιβληθεί με αναστολή».

24betgr.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.