Λιτές Αποκριές λόγω κρίσης!



apokria_stin_kozaniΗ περιστολή των δαπανών δεν θα αλλοιώσει το έθιμο και την ουσία του, διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Χάρης Γελαδάρης

Λιτή Αποκριά υπόσχεται φέτος ο δήμος Κοζάνης, ο οποίος προχωρά σε περιστολές των δαπανών για τις εκδηλώσεις του Δωδεκαημέρου.

«Οι εκδηλώσεις θα διαπνέονται από το πνεύμα της λιτότητας, θα υπάρξει μία περιστολή δαπανών και ένας εξορθολογισμός διαχείρισης των υλικών και του ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε στον «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χάρης Γελαδάρης, ο οποίος πρόσθεσε:

«Σε καμία περίπτωση όμως η εξοικονόμηση πόρων που επιδιώκουμε λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δεν θα μειώσει την ουσία του εθίμου της Αποκριάς, ένα έθιμο που οι Κοζανίτες δεν το αναβιώνουν, αλλά το ζουν. Οι όποιες περικοπές γίνουν δεν θα αλλάξει σε τίποτα το χαρακτήρα της Αποκριάς, δεν θα αλλάξουν σε τίποτα τα μέχρι τούδε γενόμενα».

Ο αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι άρχισε επαφές με όλους τους συλλόγους και τους Φανούς, οι οποίοι, όπως είπε «είναι οι καλύτεροι συνεργάτες, οι εκφραστές του εθίμου, οι πρωτεργάτες της Κοζανίτικης Αποκριάς. Υπογράμμισε ότι «βρήκαμε εξαιρετική κατανόηση στη σκέψη της δημοτικής αρχής, καθώς οι συμπολίτες μας – εκπρόσωποι συλλόγων και φανών – είναι κομμάτι της κοινωνίας και ζουν την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα». Στη συνέχεια ο Χ. Γελαδάρης, είπε ότι «δεν μιλάμε τόσο για περιστολή δαπανών στον πυρήνα της Κοζανίτικης Αποκριάς, που είναι οι Φανοί, αλλά κυρίως σκεφτόμαστε μία ορθολογικότερη χρήση των υλικών και ανακύκλωσή τους, ενδεχομένως και μία εξοικονόμηση σε αποκριάτικες στολές». Επίσης, φέτος δεν θα χρηματοδοτηθούν εκδηλώσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα την περίοδο των Απόκρεω, αλλά δεν σχετίζονται άμεσα με την ουσία του εθίμου της Αποκριάς.

Ο δήμος Κοζάνης θεωρεί επιβεβλημένη την όποια εξοικονόμηση πόρων στη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι οι περιστολές των δαπανών για την Αποκριά άρχισαν από πέρυσι, οπότε και μειώθηκαν οι δαπάνες κατά 30% σε σχέση με πρόπερσι. Σε απόλυτο αριθμό πέρυσι το κόστος της Αποκριάς για το δήμο Κοζάνης μειώθηκε σε 290.000 ευρώ, από περίπου 400.000 που ήταν πρόπερσι. Φέτος οι περιστολές δαπανών θα είναι της τάξης περίπου του 20% με 25% σε σχέση με πέρυσι, οπότε σε απόλυτο αριθμό οι δαπάνες θα είναι της τάξης των περίπου 215.000 ευρώ.

Κατά τα άλλα το πρόγραμμα των Απόκρεων εκπονείται από το δήμο σε συνεργασία με συλλόγους και επιτροπές Φανών. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί την παραμονή της τσικνοπέμπτης και οι εκδηλώσεις του Δωδεκαημέρου αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου.

Κορυφώνονται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς με τους Φανούς το βράδυ και την παρέλαση αρμάτων το απόγευμα, ενώ την Καθαρή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η βράβευση Φανών και αρμάτων. Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται Χοροί των Φανών και των συλλόγων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.