Το 1 εκατομμύριο ευρώ αγγίζει η ζημία της ΔΕΤΗΠ από την καύση πετρελαίου στον εφεδρικό λέβητα!



tilethermansi-ptolemais86758Υπολειτουργεί ξανά η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας λόγω νέας βλάβης στη μονάδα τροφοδοσίας της ΔΕΗ

Το 1 εκατομμύριο ευρώ αγγίζει η ζημία της ΔΕΤΗΠ από την καύση πετρελαίου στον εφεδρικό λέβητα.

Νέα βλάβη σημειώθηκε την Πέμπτη στη 1μ.μ., στην 3η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που τροφοδοτεί το δίκτυο της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, με συνέπεια να υπολειτουργεί ξανά το δίκτυο της τηλεθέρμανσης στη πόλη, το οποίο είχε αρχίσει να επαναλειτουργεί πλήρως από το βράδυ της Τετάρτης καθώς είχε αποκατασταθεί η τελευταία διαρροή στο λέβητα της εν λόγω μονάδας της ΔΕΗ.

Η τηλεθέρμανση λειτουργεί πάλι από χθες το μεσημέρι εκ περιτροπής, ανά δίωρο στην Α΄και Β΄ ζώνη της πόλης, από τις 5 το πρωί ως τις 12 το βράδυ, ενώ όπως σημειώνει η δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) σε ανακοίνωσή της, η βλάβη εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί αύριο Σάββατο 21 Ιανουαρίου.

Η αγανάκτηση των κατοίκων της Πτολεμαΐδας που θερμαίνονται με τηλεθέρμανση άρχισε να χτυπάει ‘κόκκινο’, καθώς η τροφοδοσία του δικτύου από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και από τον εφεδρικό λέβητα της ίδιας της ΔΕΤΗΠ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή, ιδιαίτερα τις βραδινές και πρωινές ώρες.

Τεράστια είναι όμως η ζημία που υφίσταται η ΔΕΤΗΠ, η οποία εκτός από το γεγονός της δυσφήμισης βλέπει να αυξάνονται δραματικά τα έξοδα από τη συνεχή λειτουργία της εφεδρικής της μονάδας η οποία λειτουργεί με πετρέλαιο, και όπως πληροφορούμαστε το ύψος της δαπάνης είχε ξεπεράσει χθες τις 900.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελέχους της επιχείρησης εκτιμάται ότι μέχρι αύριο Σάββατο θα χρειαστεί να εφοδιαστεί άλλα δύο βυτία, με συνέπεια το κόστος για τη λειτουργία της εναλλακτικής μονάδας της ΔΕΤΗΠ να υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1,1 εκ. ευρώ τουλάχιστον!

Κι αυτό την ώρα που η ΔΕΤΗΠ βλέπει τα έσοδά της να συρρικνώνονται τόσο λόγω της μερικής παροχής θερμικής ενέργειας στους καταναλωτές της, όσο και διότι, όπως έχει διευκρινίσει από την προηγούμενη ήδη εβδομάδα η ΔΕΤΗΠ με ανακοίνωσή της, ουδέποτε επιβάρυνε τους καταναλωτές της για το αυξημένο κόστος από τη χρήση πετρελαίου για τη λειτουργία της εφεδρικής μονάδας της.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εξετάζεται- παρά τις σχετικές δηλώσεις της δημάρχου Εορδαίας, το εάν η ΔΕΤΗΠ έχει πράγματι το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής εναντίον της ΔΕΗ για τη διεκδίκηση της ζημίας που υφίσταται από τις συνεχείς βλάβες που σημειώνονται από τις γιορτές των Χριστουγέννων στη μονάδα της ΔΕΗ που είναι ο κύριος τροφοδότης του συστήματος, καθώς όπως πληροφορούμαστε, η ΔΕΗ φρόντισε να διασφαλιστεί για κάθε ενδεχόμενο όταν υπογραφόταν η σχετική σύμβαση για την παροχή θερμότητας στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας!

Την ίδια ώρα πάντως, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Εορδαίας προτείνει προς την Δήμαρχο Εορδαίας και τη διοίκηση της ΔΕΤΗΠ να μην εκδώσουν λογαριασμούς στους καταναλωτές που μπορούν να αποδείξουν έμπρακτα στην οικονομική ζημιά που υπέστησαν, σε όσους «αποδεδειγμένα με νόμιμες αποδείξεις πολίτες που προμηθεύτηκαν άλλο καύσιμο (πετρέλαιο, ξύλα κτλ), ώστε να μην επιβαρυνθούν και το επιπλέον κόστος του λογαριασμού της ΔΕΤΗΠ», αλλά και να εκδοθεί συνολικός λογαριασμός στο τέλος της χειμερινής περιόδου ο οποίος θα πληρωθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις στην περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. «Είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν προς τους πολίτες της Πτολεμαΐδας στην δύσκολη αυτή περίοδο που περνάνε οι ίδιοι και η πατρίδα μας», τονίζει η κίνηση στην ανακοίνωσή της.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.