Περιμένοντας την… Άνοιξη – Του Προέδρου Σχολικής Επιτροπής Γιάννη Παπαγεωργίου



 

Με τη θεσμοθέτηση των Ενιαίων Επιτροπών για τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε κάθε Δήμο της χώρας σύμφωνα με το νόμο 3852/2010   «Σχέδιο Καλλικράτης», συστάθηκε στο Δήμο μας η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει 35 Δημοτικά Σχολεία και 44 Νηπιαγωγεία του Δήμου, με 4457 μαθητές και 1209 νήπια, με λειτουργία αναμορφωμένου προγράμματος αλλά και ολοήμερων σχολείων.

΄Όπως γνωρίζουμε  η πατρίδα μας περνάει μια δύσκολη οικονομική περίοδο, κατά την οποία διακυβεύονται κατακτήσεις δεκαετιών. Χιλιάδες συμπατριώτες μας πέρασαν στην ανεργία και έμειναν χωρίς εισόδημα, έκλεισαν επιχειρήσεις και άλλοι συμπολίτες μας δοκιμάζονται με  σημαντικές περικοπές μισθών.

Με τη σύσταση του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2010-2011, ξεκινήσαμε μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των δαπανών των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς μας.

Στόχος μας ήταν, στην πιο δύσκολη οικονομική χρονιά των τελευταίων ετών, η οργάνωση του Νομικού Προσώπου, η διαφάνεια, η καταγραφή και ο διακανονισμός όλων των εκκρεμοτήτων των παλιών Σχολικών Επιτροπών και ο προγραμματισμός για τη νέα σχολική χρονιά. Οι περιστάσεις επιβάλλουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όχι μόνον, μια διαφορετική διαχείριση των πόρων αυτών, σε σύγκριση με το παρελθόν.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επικεντρωθήκαμε στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων με την ενημέρωση των Διευθυντών και Προϊσταμένων, την εξόφληση όλων των οφειλών προς τρίτους και προς το βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, την οικονομική ελάφρυνση των εκμισθωτών των κυλικείων και την προμήθεια πετρελαίου για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των περιφερειακών σχολικών μονάδων.

Πετύχαμε μέσα σε λίγους μήνες τους στόχους που είχαμε θέσει με τη συνεργασία του Δήμου, της κυβέρνησης και όλων των φορέων της εκπαίδευσης, Υπουργείου, Περιφερειακής Διεύθυνσης, και κυρίως των Διευθυντών και Προϊσταμένων των Δημοτικών Σχολείων  και των Προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων και τους ευχαριστούμε θερμά γι΄ αυτό.

Στη νέα χρονιά που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες στόχος μας θα είναι ο διακανονισμός των οφειλών προηγουμένων ετών προς τη ΔΕΥΑΚ και η καλύτερη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής, ως θεσμικό όργανο της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στηριζόμαστε στη συνεργασία και στη συμπαράσταση εκπαιδευτικών και γονέων και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για τη  βελτίωση της λειτουργίας μας. Παράθεση οικονομικών στοιχείων καθώς και οι αποφάσεις είναι όλα αναρτημένα στην Διαύγεια.

Είμαι σίγουρος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση -όλοι μας- κατανοούμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και την ευρύτερη ανάγκη ιεράρχησης προτεραιοτήτων που πρέπει να επιδείξουμε στη σημερινή δύσκολη στιγμή.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και στη συνεργασία αλλά και στη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών, παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη κακοκαιρία στην περιοχή μας, όπου οι δάσκαλοι πρώτοι έτρεξαν, παραμονές Χριστουγέννων, να ανοίξουν τα σχολεία για να συμπαρασταθούν στους ταλαιπωρημένους ταξιδιώτες της Εγνατίας οδού.

Είναι οι παιδαγωγοί των 870 ευρώ που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στα σχολεία για την πολύπλευρη αγωγή των μαθητών. Είναι οι άνθρωποι που καθημερινό τους μέλημα είναι η εξασφάλιση των ιδανικότερων συνθηκών λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων. Είναι οι επιστήμονες που ακολουθούν πιστά την δια βίου μάθηση και εκπαίδευση, είναι οι υπάλληλοι που συνεργάζονται άψογα, σε όλη τους την ιεραρχία, με τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δυστυχώς  δεν έχει προσεχθεί, όσο θα έπρεπε, από την πολιτεία το υγιές αυτό κομμάτι της κοινωνίας. Και όμως η εικόνα των σχολείων μας είναι πολύ καλή, τουλάχιστον στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Δήμου Κοζάνης, όπου έχω την τιμή να προΐσταμαι  της Σχολικής Επιτροπής και να συνεργάζομαι με τους δασκάλους, τους Νηπιαγωγούς και την ιεραρχία της Εκπαίδευσης.

Συνέχισε ……δάσκαλε

Σμίλεψε ψυχές
Κι ότι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ’ αρνηθείς. Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου.
Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθιά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθιά. Τι κι αν πολλοί σ’ έχουν λησμονήσει.
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη,
Υπομονή. Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι.

 

Με εκτίμηση
Γιάννης Παπαγεωργίου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κοζάνης
Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.