Η Δυτική Μακεδονία από το διάστημα μέσα από το μάτι του Δορυφόρου Modis



Στα λευκά εδώ και 28 μέρες βρίσκονται τα περισσότερα τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας, με τις θερμοκρασίες τα τελευταία 24ωρα να πέφτουν σε επίπεδα ακόμα και κάτω των -20C. Το Westmacedonia.gr σας παρουσιάζει την σημερινή (17/1/12) δορυφορική εικόνα της περιφέρειας απο τον δορυφόρο Modis, που φαίνεται ξεκάθαρα η χιονοκάλυψη, ενώ σας αναλύουμε και τις περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μέσα από την δορυφορική ταξινομήσαμε 6 περιοχές καθώς και τις μεγαλύτερες πόλεις που εμφανίζονται, σε Ελλάδα – Σκόπια και Αλβανία:

Περιοχή 1: Λεκάνη Βεγορίτιδας – Κάμπος Φιλώτα, σε αυτή τη περιοχή διακρίνουμε την έλλειψη χιονοκάλυψης λόγω της ύπαρξης της λίμνης.

Περιοχή 2: Λεκάνη Λίμνης Καστοριάς, και εδώ λόγω της λίμνης οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα του λιωσίματος του χιονιού, όμως και το ύψος του χιονιού τις προηγούμενες μέρες ήταν μικρό σε σχέση με τις ανατολικότερες περιοχές της περιφέρειας.

Περιοχή 3: Άνω Ρου Αλιάκμονα, Εδώ παρατηρούμε ότι η περιοχή του Άνω Ρου του Αλιάκμονα δεν διαθέτει χιονοκάλυψη λόγω της έλλειψης φαινομένων ή λίγων φαινομένων, αφού οι Βόρειοι άνεμοι λειτούργησαν ως ξηροί καταβάτες απο τις περιοχές του Ασκίου – Σινιάτσικου.

Περιοχή 4: Νότιος Ρου Αλιάκμονα, προσήλια τοποθεσία

Περιοχή 5: Λεκάνη Λίμνης Αλιάκμονα, και εδώ η λίμνη αποτελεί τον λόγω έλλειψης χιονοκάλυψης, καθώς και το χαμηλό υψόμετρο.

Περιοχή 6: Λεκάνη Πελαγονίας ή Λυγκηστίς-δα, η λεκάνη που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες τις πολύ χαμηλές τιμές θερμοκρασίας, το λευκό χρώμα υποδεικνύει το σημαντικό ύψος του χιονιού που υπάρχει στην περιοχή εδώ και μέρες, που σε συνδυασμό με την γεωγραφία της λεκάνης, εγκλωβίζει τις ψυχρές αέριες μάζες της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα αυτές να κατακάθονται στην λεκάνη και να προκαλείται το έντονο φαινόμενο της αναστροφής.

Τέλος στους μικρούς κύκλους υποδεικνύουμε τις θέσεις των πόλεων μέσα στην δορυφορική εικόνα.

Πηγή: National Aeronautics and space Administration (N.A.S.A) http://lance.nasa.gov/imagery/rapid-response/

Βασιλειάδης Γεώργιος από το westmacedonia.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.