«Αντισταθμιστικά οφέλη από τη ΔΕΗ τώρα» ζητά το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης



Η πρόταση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, για τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να έχει η περιοχή από τη ΔΕΗ, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της πρώτης, για το 2012, συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης.

Πρόκειται για την πρόταση που είχε καταθέσει προς συζήτηση ο κ. Ιωαννίδης από τον Μάιο του 2011, την οποία επανέφερε το Νοέμβρη και τελικά το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.

«Κάθε φορά που η πρότασή μας ερχόταν προς συζήτηση, η κατάσταση στη ΔΕΗ άλλαζε συνεχώς πράγμα που σημαίνει ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και εμείς είμαστε απροετοίμαστοι. Προτείνουμε λοιπόν, να διεκδικήσει η περιοχή μας αυτό που δικαιούται και έχασε από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να δείξει το δημοτικό συμβούλιο ότι έχει διάθεση να διεκδικήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του για το θέμα, τόνισε πως αποδεικνύεται ότι ο δήμος τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και ότι δεν αντιλαμβάνεται κανείς που πάνε τα πράγματα. «Η πρότασή μας είναι η διεκδίκηση φόρου στερεών καυσίμων, να διπλασιαστεί ο τοπικός πόρος άνάπτυξης και να θεσπιστεί ένα τέλος μείωσης λιγντικής ισχύος για κάθε μεγαβάτ που χάνεται από την περιοχή» πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης.

Με την πρόταση και τις διεκδικήσεις του κ. Ιωαννίδη, συμφώνησε και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου, η οποία τοποθετήθηκε υπέρ του διπλασιασμού του τοπικού πόρου ανάπτυξης επικρίνοντας όμως τη δημοτική αρχή γιατί όπως είπε «δεν προετοιμάστηκε για τη μεταλιγνιτική περίοδο και οφείλει να μπει επικεφαλής δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΔΕΗ απειλείται και μαζί και η θέση της περιοχής στην ενέργεια γι αυτό και ο δήμος Κοζάνης πρέπει να έχει έτοιμη πρόταση και όχι απλά ψηφίσματα καλώντας την κοινωνία και τους φορείς να ξεσηκωθούν και να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός εναλλακτικού σχεδίου που τώρα δεν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Νανοπούλου.

Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, τόνισε πως τα ζητήματα αυτά απασχολούν το δίκτυο ενεργειακών δήμων στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Κοζάνης, ο οποίος όπως πρόσθεσε πρωτοστατεί στα θέματα διεκδίκησης αύξησης του ποσοστού του τοπικού πόρου ανάπτυξης. «Πρέπει παρόλα αυτά όμως να μην ξεχνάμε και την οριακή κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΗ σήμερα, κατάσταση η οποία κάνει αμφίβολη το επενδυτικό της πρόγραμμα και τη νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας. Πρέπει λοιπόν να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη κατάσταση της ΔΕΗ» δήλωσε ο κ. Μαλούτας.

Τέλος για το θέμα μίλησε ως εκπρόσωπος τον εργαζομένων της ΔΕΗ, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της καύσης του λιγνίτη προσθέτοντας πως «τη ΔΕΗ τη χτυπούν τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτό που νομίζω πρέπει να προτείνουμε είναι όταν οι μονάδες που παρέχουν τηλεθέρμανση βγαίνουν εκτός, τότε το πετρέλαιο που θα καίει είτε η τηλεθέρμανση Πτολεμαϊδας είτε της Κοζάνης είτε της Φλώρινας, να τιμολογείται ως θέρμανσης και όχι κίνησης μετά την εξομοίωση» δήλωσε ο κ. Αδαμίδης.

ρεπορτάζ: Σωκράτης Μουτίδης – από το kozani.tv

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.