Στον «αέρα» η νέα μονάδα και το φωτοβολταϊκό πάρκο!



Εξαιρετικά δυσμενείς φαίνεται πως προδιαγράφονται οι εξελίξεις για τις δυο μεγάλες επενδύσεις της ΔΕΗ στην περιοχή μας, την κατασκευή της νέας μονάδας στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης με τα οικονομικά μεγέθη της Επιχείρησης!

Για πρώτη φορά, μιλώντας σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός παραδέχθηκε πως υφίσταται θέμα με τις δυο τεράστιες επενδύσεις, κάτι που έρχεται να δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα στο Νομό Κοζάνης. Πλέον, αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.» ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις για όλα τα θέματα της ΔΕΗ το ερχόμενο Σάββατο), από δημάρχους αλλά και συνδικαλιστές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση και των εκλογών στο «Σπάρτακο». Το σχετικό δημοσίευμα των «Νέων» έχει ως εξής:

Στάση επενδύσεων προαναγγέλλει τώρα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, με προφανή συνέπεια την καθυστέρηση τόσο του εκσυγχρονισμού παλαιών μονάδων και δικτύων της όσο και της κατασκευής νέων. Οταν ρωτήθηκε αν οι αυξήσεις στο ρεύμα που ανακοινώθηκαν θα είναι και οι τελευταίες για φέτος απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή αν αποδεχθεί πρόταση της ΡΑΕ για τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των τιμολογίων ανά εξάμηνο με βάση το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς. Επανέλαβε τη μόνιμη ρήση των επικεφαλής της ΔΕΗ πως «ευθύνονται οι εξωγενείς παράγοντες για την κακή πορεία των οικονομικών της», δείχνοντας παράλληλα τον υπουργό Περιβάλλοντος ως τον υπεύθυνο να δώσει λύση τόσο για το θέμα περικοπής της έκπτωσης 80% στο ρεύμα που καταναλώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι όσο και για το ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού εργασίας.

Για το πρώτο, που είχε ζητηθεί προ εβδομάδος από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι προβλέπεται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για να καταργηθεί, πρέπει το υπουργείο να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση. Για το δεύτερο, με αφορμή ερώτημα για ελλείψεις προσωπικού στα λιγνιτικά κέντρα, κάτι που έχουν συνέπεια να μένει αχρησιμοποίητος εξοπλισμός, είπε ότι για να βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό μέσω εσωτερικών μετακινήσεων πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός εργασίας και για να γίνει αυτό, απαιτείται υπογραφή υπουργού (διότι κάποιος που έχει προσληφθεί στη ΔΕΗ π.χ. ως διοικητικός, απαγορεύεται να απασχοληθεί ως τεχνικός).

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, για να συνεχίσουν να δανειοδοτούν οι τράπεζες τη ΔΕΗ πρέπει εκείνη να τις πείσει πως μπορεί να μειώσει το χρέος της (4,6 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2011). Επειδή, κατά τον ίδιο, οι αυξήσεις τιμολογίων που εγκρίθηκαν ήταν πολύ κάτω από τα ποσοστά που ζήτησε (9,2% έναντι 19% του αρχικού αιτήματος), ο μόνος τρόπος μείωσης του χρέους της είναι η περικοπή των επενδύσεών της σε επίπεδα κάτω του ενός δισ. ευρώ ετησίως.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι θέμα περιστολής επενδύσεων «στα συμβολαιοποιημένα έργα της ΔΕΗ είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να προκύψει», όπως είπε. Στα έργα με ερωτηματικό μπορεί να συμπεριληφθεί ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, η κατασκευή της μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, κόστους 1,4 δισ. ευρώ, η οποία προορίζεται να αντικαταστήσει το σύνολο των παλαιών, ρυπογόνων μονάδων της περιοχής, με στόχο να είναι έτοιμη το 2018, για την οποία έχει αναδειχθεί μειοδότης, αλλά δεν έχει υπογραφεί σύμβαση.

Ο κ. Ζερβός είπε επίσης ότι σε συνεννόηση με τον ανάδοχο η ΔΕΗ βρίσκεται κοντά στο να εξασφαλίσει το 50% της χρηματοδότησης του έργου από γερμανικές τράπεζες, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί και το υπόλοιπο 50%, είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δανεικά. Το ίδιο ισχύει για το μέγα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη (μειοδότης υπάρχει, αλλά όρος για την υπογραφή της σύμβασης είναι να βρεθεί η χρηματοδότηση) και, φυσικά, για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό παγκοσμίως, αυτό της Κοζάνης, όπου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.