Κάστανα: Όλες οι διατροφικές πληροφορίες – Άρθρο της Διαιτολόγου Βασ. Γκέσου



diatrofi_se_sxima_kardiasΤα κάστανα είναι ένας από τους πιο αγαπητούς καρπούς στο πληθυσμού. Στο μεσαίωνα ήταν η τροφή των φτωχών. Η ιστορία τους πάει πολλά χρόνια πίσω καθώς αποδεικνύεται ότι υπήρχε στην εποχή του Χαλκού. Η καστανιά ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία. Το κάστανο βρίσκεται σε ένα αγκαθωτό περίβλημα και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, τη ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.

 

Θρεπτική αξία κάστανου

  • Τα κάστανα υπάγονται στην κατηγορία των καρπών. Σε σχέση λοιπόν με τους υπόλοιπους καρπούς είναι χαμηλότερα σε θερμίδες και ταυτόχρονα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

  • Τα κάστανα θεωρούνται δεν είναι ούτε φρούτα ούτε καρποί. Στην πραγματικότητα είναι αμυλούχα τρόφιμα όπως οι πατάτες και το καλαμπόκι, και παράλληλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

  • Τα κάστανα περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών (8g φυτικών ινών ανά 100g προϊόντος, 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεγερτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων, ενισχύουν τη γαστρεντερική υγεία κ.τ.λ..

  • Τα κάστανα είναι πολύ πλούσια σε Βιταμίνη C (73mg Βιταμίνης C ανά 100g προϊόντος, 72% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Η Βιταμίνη C αποτελεί ένα από τους πιο ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, βοηθά την άμυνα του οργανισμού και δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σχετίζονται με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών για το σώμα όπως καρδιαγγειακά, καρκίνου, ρευματοπαθειών κ.ά..

  • Επίσης τα κάστανα περιέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος (62mg φυλλικού οξέος ανά 100g προϊόντος, 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Το φυλλικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για τις εγκυμονούσες καθώς εμπλέκεται στη σύνθεση του DNA.

  • Επιπλέον τα κάστανα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα οξέα το οποία έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την κακή LDL χοληστερόλη και να αυξάνουν την καλή HDL χοληστερόλη.

  • Τέλος περιέχουν πολλά μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.

 

Θρεπτικά συστατικά

καστάνου

Ποσότητα ανά 100g

% συνιστώμενης

ημερήσιας πρόσληψης

Ενέργεια (kcal)

213

11

Υδατάνθρακες (g)

45

35

Πρωτεινη (g)

2,5

4

Λιπίδια (g)

2,2

10

Χοληστερόλη (mg)

0

0

Φυτικές ίνες (g)

8,1

21

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.

 

Βασιλική Μ. Γκέσου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών

Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη

Τ. 2461501817 Κ. 6932727508

vgesou@gmail.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.