Το γνωστό έθιμο «Κύργια Λέησον» και το «Χτύπημα των Εικόνων» στη Μηλιά Κοζάνης



kyrgia3Αναβίωσε και φέτος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλιάς, ένα από ομορφότερα έθιμα της περιοχής, ανήμερα των Θεοφανείων, στο δημοτικό διαμέρισμα Μηλιάς, το γνωστό έθιμο «Κύργια Λέησον» και το «χτύπημα των εικόνων».

Τα παιδιά του χωριού, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις  χαμηλές θερμοκρασίες, ξεκινούν από νωρίς το πρωί για να μεταφέρουν τις εικόνες από τα τρία εξωκλήσια του χωριού. Περνώντας μέσα από χωράφια, ρυάκια και δύσβατα μονοπάτια και φωνάζοντας σε όλη τη διαδρομή το «Κύργια Λέησον» – «Κύριε Ελέησον» φτάνουν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του χωριού. Αφού κάνουν τρεις φορές τον κύκλο της εκκλησίας μπαίνουν μέσα για να τελεστεί η θεία λειτουργία.

Λίγο πριν τον αγιασμό των υδάτων και το «Εν Ιορδάνη …» γίνεται το «χτύπημα των εικόνων». ¸να είδος άτυπου πλειστηριασμού με τους κατοίκους του χωριού να «χτυπούν» – «πλειοδοτούν» τις εικόνες. Αυτός που πλειοδοτεί την εικόνα, την κρατάει μέχρι το επόμενο «χτύπημα». ¸τσι οι εικόνες αλλάζουν συχνά στα χέρια των πιστών, ανάλογα με το πόσο και από ποιον έχουν «χτυπηθεί». Ο τελικός πλειοδότης, έχει τη χαρά και την τιμή να κρατάει την εικόνα, σε όλη τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού των υδάτων, έχοντας παράλληλα και την ελπίδα ότι θα έχει την ευλογία, την εύνοια και την προστασία του αγίου της εικόνας, για όλη την επόμενη χρονιά.

Η μεταφορά των εικόνων από τα εξωκλήσια του χωριού στον κεντρικό ναό, γινόταν για να αγιαστούν και αυτές κατά την τελετή του αγιασμού των υδάτων, αφού δεν ήταν δυνατόν ο ιερέας να πάει σε όλα τα εξωκλήσια.

Παλαιότερα οι κάτοικοι του χωριού, κτηνοτρόφοι και αγρότες στην πλειοψηφία τους, αφού έπαιρναν τον αγιασμό από την εκκλησία πήγαιναν και ράντιζαν τα αμπέλια, τα περιβόλια και τα χωράφια για να έχουν καλή σοδειά. Ράντιζαν επίσης και τα ζώα τους, για να έχουν καλή υγεία και πολλές και καλές γέννες.

Τα έσοδα που συγκεντρώνονται από αυτόν τον άτυπο πλειστηριασμό των εικόνων, τα διαχειρίζεται η εκκλησιαστική επιτροπή για τις διάφορες ανάγκες της εκκλησίας. Παλαιότερα οι κάτοικοι αντί για χρήματα έδιναν σιτάρι ή καλαμπόκι.

Μαδίκας Θωμάς – καθηγητής
από την εφημερίδα “Ο Χρόνος”

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.