Σκόνη και τέφρα στον ουρανό για ακόμη ένα 24ωρο!



Εξαιρετικά επιβαρυμένη παραμένει η ατμόσφαιρα της Δυτικής Μακεδονίας, με το μαύρο σύννεφο τέφρας και σκόνης να παραμένει και τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων να βρίσκονται και χθες σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, για ακόμη ένα 24ωρο! Η μόλυνση και η ρύπανση στην περιοχή έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Τρίτης, αλλά και το πρωί της Τετάρτης, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά αποπνικτική και οι μετρήσεις είχαν χτυπήσει «κόκκινο»!
Χθες το μεσημέρι, μάλιστα, οι δείκτες ρύπανσης στους σταθμούς του Κέντρου περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, έδειχναν 10/10 σε Φλώρινα και Οικισμό (Πτολεμαΐδα) και υψηλότατα ποσοστά πάνω από το όριο (7/10 και 8/10) σε Πεντάβρυσο, Αναργύρους, Ποντοκώμη και Μαυροπηγή. Άνω του Ορίου ήταν οι σταθμοί σε Βεύη, Μαυροπηγή, Πτολεμαΐδα, Καρυοχώρι, Κοζάνη!

Μάλιστα, οι μετρήσεις ήταν υψηλότατες την Τρίτη και ο μέσος όρος 24ωρου έδωσε υψηλότατες τιμές σε όλους, σχεδόν, τους σταθμούς, ξεπερνώντας το όριο των 50 μικρογραμμαρίων. Ενδεικτικά, σε μικρογραμμάρια, οι τιμές των σταθμών ήταν οι εξής: Πεντάβρυσσος: 109, Κοιλάδα: 59, Οικισμός: 124, Πετρανά: 54, Κάτω Κώμη: 54, Αμύνταιο: 86, Μαυροπηγή: 107, Φλώρινα: 195, Βεύη: 71, Ποντοκώμη: 129, Ανάργυροι: 156, Κοζάνη: 83, Ακρινή: 153, Καρυοχώρι: 67.

Πιο αυξημένες, ωστόσο, ήταν οι χθεσινές ενδείξεις με την ατμόσφαιρα να ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη μετά και τις δύο επανεκκινήσεις μονάδων (ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΑΗΣ Καρδιάς). Μάλιστα ένα μαύρο σύννεφο σκόνης και τέφρας παρέμενε πάνω από τις μονάδες και τον ουρανό της περιοχής, το οποίο ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα δυσχερής και στην Κοζάνη, αλλά ιδίως και στην Πτολεμαΐδα, όπως βασικά και κυρίως στη Φλώρινα, ενώ μέχρι τις 1 το μεσημέρι όλοι οι σταθμοί ήταν από το όριο, αρκετοί στο κόκκινο, ενώ ο μέσος όρος των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων είχε ως εξής: Πεντάβρυσσος: , Κοιλάδα: 43, Οικισμός: 165, Πετρανά: 58, Κάτω Κώμη: 71, Αμύνταιο: 90, Μαυροπηγή: 73, Φλώρινα: 202, Βεύη: 71, Ποντοκώμη: 77, Ανάργυροι: 109, Κοζάνη: 55, Ακρινή: 61, Καρυοχώρι: 69.

Από αύριο το απόγευμα και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει να καθαρίζει η ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Περιβάλλοντος, με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, την εξέλιξη του φαινομένου της ρύπανσης χθες, ότι ξεκίνησε να φυσάει ένα ψιλό αεράρι και με το δεδομένο ότι όσο περνούσε η ημέρα η κατάσταση εξομαλυνόταν. Όπως σημείωσε σχετικά ο Βασίλης Ευαγγελόπουλος, υπεύθυνος του σταθμού μέτρησης της ατμόσφαιρας, το ΚΕΠΕ παρακολουθεί το φαινόμενο και καταγράφει όλα τα δεδομένα, ενώ για τα περιστατικά είναι ενήμερη και η περιφέρεια και ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Δακής, ο οποίος έχει έρθει σε επαφή και με στελέχη της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.