Η Ελληνίδα παρουσιάστρια που κατέκτησε την τηλεόραση της Κίνας



Η Ελληνίδα παρουσιάστρια που κατέκτησε την τηλεόραση της Κίνας Σε χιλιάδες τηλεοπτικούς δέκτες στην Κίνα εμφανίζεται καθημερινά η Ελληνίδα Τίνα Σοφού, παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού NTD εδώ και ενάμιση χρόνο.

Αυτό που ώθησε την Τίνα Σοφού να ενταχθεί στο δυναμικό του καναλιού ήταν όταν έμαθε ότι το NTD ήταν εκείνο που έκανε γνωστή την επιδημία του SARS στο κινεζικό κοινό -τρεις εβδομάδες πριν το Πεκίνο- σώζοντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες ζωές.

«Ήταν το ελληνικό πνεύμα μέσα μου που με έκανε να πω το «ναι». Ήταν το καθήκον μου. Στην ελληνική ιστορία μας, υποστηρίζαμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει η Ελληνοαυστραλή παρουσιάστρια.

Το κανάλι New Tang Dynasty Television, που έχει τις βάσεις του στην Νέα Υόρκη με ανταποκριτές σε περισσότερες από 70 πόλεις ανά τον κόσμο, είναι ένα μη κερδοσκοπικό δίκτυο και είναι αναγνωρισμένο από την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ως ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά κανάλια που παρέχει ελεύθερη πληροφόρηση στον κινεζικό λαό.

Πώς όμως κατέληξε να παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων η Τίνα Σοφού; Στα 21 της ξεκίνησε την πρώτη της επιχείρηση -ένα καφεστιατόριο- και κατόπιν πέρασε στον κλάδο της κομμωτικής.

Όταν η κ. Σοφού άκουσε μέσω ενός συγγενικού της προσώπου ότι η εφημερίδα «Epoch Times» (η οποία συνεργάζεται με το NTD) έψαχνε για PR manager αποφάσισε να πάει για να κάνει κάτι που πραγματικά αγαπούσε. Στη συνέχεια, βρέθηκε να παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων καθώς οι διευθυντές του καναλιού αναζητούσαν κάποιο φρέσκο πρόσωπο.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η κ. Σοφού αναλαμβάνει εθελοντικά να γίνει το πρόσωπο για τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2007 της ζήτησαν να παρουσιάσει την παγκόσμια λαμπαδηδρομία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

«Όταν βρέθηκα στο βήμα στην πλατεία Συντάγματος, φυσικά και είχα άγχος, αλλά αυτό που μου έδωσε δύναμη ήταν ο σκοπός. Ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο, υπήρχαν πολλές ομάδες που εκδιώχθηκαν και έπρεπε να τους υποστηρίξουμε, γιατί προερχόμαστε από την Ελλάδα -οι Ολυμπιακοί ξεκίνησαν στην Ελλάδα- αν εγώ δεν υποστηρίξω τα δικαιώματα τους, ποιος θα το κάνει;»

Πολλοί Κινέζοι την έχουν πλησιάσει για να της πουν ότι οι ειδήσεις που παρουσιάζει το κανάλι, είναι τα μοναδικά νέα που τους ενημερώνουν για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα κι έξω από την Κίνα. Αλλά η ευθύνη της δουλειάς της βρίσκεται σε μια απλή, αλλά σωστή ερώτηση του γιού της προς εκείνη όταν ήταν μόλις δέκα ετών: «Μαμά, λένε οι ειδήσεις την αλήθεια;»

neoskosmos.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.