5 Single Malt Scotch ουίσκι για τις γιορτές



Aν τα Ελληνικά Χριστούγεννα έπρεπε να έχουν ένα επίσημο ποτό, σίγουρα αυτό θα ήταν το whisky. Και λέω για τα Ελληνικά Χριστούγεννα γιατί παραδοσιακά, τα brandy και τα cognac ήταν εκείνα που συνήθιζαν να κλέβουν την παράσταση στις γιορτές στη Βόρεια Ευρώπη.

Ο Έλληνας όμως το αγαπάει το whisky. Και το αποδεικνύουν έμπρακτα οι μετρήσεις και τα νούμερα. Ακόμα θυμάμαι τον Master Distiller του Chivas να μας ευχαριστεί δημοσίως σε μια συνάντηση για το γενονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη per capita κατανάλωση blended whisky στην Ευρώπη.
Αυτά τα Χριστούγεννα όμως λέω να μην ασχοληθούμε με τα blended whiskies. Αν και υπάρχουν μερικά εξαιρετικά στην Ελληνική αγορά. Λέω να πάμε στη βάση των blended whiskies. Να ανακαλύψουμε μερικά single malts τα οποία αξίζει να έχεις στην κάβα σου για να περιποιηθείς τους καλεσμένους σου.

Αλλά πρώτα ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει malt. Τι σημαίνει single. Και τι σημαίνει Scotch. Με την σωστή σειρά.
Malt: Τα blended whiskies δημιουργούνται από διάφορα σιτηρά τα οποία βυνοποιούνται για να δημιουργήσουν το ποτό. Το malt whisky σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί από ένα και μόνο σιτηρό και συγκεκριμένα στην περίπτωση των Scotch Single Malts αυτό το σιτηρό είναι το κριθάρι.
Single: Πολλοί θεωρούν ότι το “single” προσδιορίζει το γεγονός ότι μιλάμε για ένα και μόνο σιτηρό. Κι όμως αυτό το μαθαίνουμε από τη λέξη “malt”. Το “Single” γνωστοποιεί ότι όλα τα malts που καταλήγουν στο κάθε μπουκάλι προέρχονται από ένα και μόνο αποστακτήριο.
Scotch: Απλά πράγματα. Μιλάμε για όλα τα Whisky που παράγονται στα εδάφη της Σκωτίας, τόσο στην ενδοχώρα όσο και τα νησιά. Τα Σκωτσέζικα single malts χωρίζονται ανά περιοχή ανάλογα το πού βρισκεται το αποστακτήριο. Έτσι έχουμε whisky από τις περιοχές: Island, Islay, Lowland, Highland και Speyside.
Άρα όταν μιλάμε για Single Malt Scotch, εννούμε ένα whisky (και όχι whiskey, όπως το γράφουν στην Αμερική και την Ιρλανδία) το οποίο δημιουργείται από κριθάρι σε ένα αποστακτήριο της Σκωτίας.
Έμαθες λοιπόν και δύο πράγματα για να λες στους καλεσμένους σου που μέχρι τώρα ήξεραν το Τζόνι, το Χέιγκ και το Τσίβας, για να εκτιμήσουν τη γεύση, την καθαρότητα και την απλότητα ενός single malt made in Scotland.
Ώρα να κάνεις και κάποιο από τα παρακάτω μπουκάλια δικό σου.
Balvenie 15 Year Old Single Barrel

Ακόμα πιο ιδιαίτερη περίπτωση και μοναδικότητα από τη στιγμή που το whisky που καταλήγει στο ποτήρι σου προέρχεται από ένα βαρέλι. Ο αυξημένος βαθμός αλκοόλ δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο σώμα στο ποτό. Αγόρασέ το με 55,48 ευρώ.
Cragganmore 12 Year Old

Από τα πιο αναγνωρίσιμα whisky που παράγονται στην περιοχή του Speyside. Πλούσια και γεμάτη γεύση με έντονη επίγευση του sherry. Αγόρασέ το με 33,35 ευρώ.
Glenrothes Select Reserve

Απαλλαγμένοι από το age restriction, οι distillers κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ιδίατερα ευκολόπιοτο single malt. Μπορεί η βιομηχανία να αντέδρασε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ταμπέλα με την minimum ηλικία, αλλά εμάς μας αρέσει μια χαρά. Αγόρασέ το με 33,10 ευρώ.
Lagavulin 16 Year Old

Τίμιος εκπρόσωπος της περιοχής Islay με ένα whisky το οποίο μας έχει συνηθίσει σε αρκετές συλλεκτικές συσκευασίες, αρκετά ακριβές. Αλλά για να φτάσεις εκεί, πρέπει πρώτα να το δοκιμάσεις. Αγόρασε το με 48,60 ευρώ.
Macallan 15 Year Old / Fine Oak

Ναι, εντάξει υπάρχει και η συλλεκτική συσκευασία παλαίωσης 55 ετών σε συνεργασία με τα κρύσταλλα Lalique αλλά αυτή είναι απρόσιτη και όχι τόσο ενδιαφέρουσα για τον απλό καταναλωτή. Αρκέσου στην πλούσια γεύση που δίνει στο 15αρι Macallan ο συνδυασμός Bourbon και Sherry Oak βαρελιών. Αγόρασέ το με 52,18 ευρώ.
Τις συγκεκριμένες ετικέτες μπορείς φυσικά να τις βρεις και στις περισσότερες κάβες της χώρας.

oneman.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.