Γιορτινό τραπέζι: Απόλαυση χωρίς ενοχές! Μέρος 3ο – Της διαιτολόγου Βασ. Γκέσου



diatrofi_se_sxima_kardiasΑυτές οι μέρες ίσως αποτελούν την καλύτερη εποχή του χρόνου για τα παιδιά. Τα παιδιά είναι χαρούμενα, το σπίτι είναι στολισμένο, ο Άγιος Βασίλης έρχεται. Από τις πολλές ετοιμασίες που κάνουμε ένα μεγάλο ποσοστό είναι αφιερωμένο στα παιδιά μας. Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσαμε να τα αμελήσουμε στο γιορτινό τραπέζι. Πολλά παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, γιαυτό οφείλουμε να τις κάνουμε πιο προσιτές σε αυτά. Ας δούμε ένα παιδικό μενού και πως μπορούμε να το οργανώσουμε.

Παιδικό μενού
Κυρίως πιάτο: Μπιφτέκια γαλοπούλας
Η παραδοσιακή γαλοπούλα δεν μπορεί να λείπει από το πιάτο των μικρών μας φίλων. Δυστυχώς πολλά παιδιά αρνούνται να την καταναλώσουν καθώς τους φαίνεται άνοστη ή τους τρομάζει το μέγεθος της. Γιαυτό με ένα μικρό κολπάκι μπορούμε να την εμφανίσουμε πιο φιλική, καμουφλάροντας την μέσα στα αγαπημένα τους μπιφτέκια.
Υλικά (για 5 άτομα)
o    500g κιμά γαλοπούλας (επιλέξτε ένα κομμάτι γαλοπούλας, κατά προτίμηση στήθος και ζητήστε να σας το κάνουν κιμά)
o    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
o    ½ cup φρυγανιά τριμμένη
o    1 αυγό
o    2 κ.σ. ελαιόλαδο
o    Μαϊντανό
o    Πάπρικα γλυκιά
o    Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση
Ανακατέψτε τον κιμά γαλοπούλας, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, την τριμμένη φρυγανιά, το αυγό, τον μαϊντανό και τα υπόλοιπα μυρωδικά και ζυμώστε. Αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο για τρείς ώρες ώστε μαριναριστεί ο κιμάς με τα μυρωδικά. Πλάστε μπιφτέκια μεσαίου μεγέθους ψήστε στο γκριλ.

Συνοδευτικό: Πουρές γλυκοπατάτας
Οι γλυκοπατάτες κατάγονται από τη Νότια Αμερική και είναι ένα τρόφιμα που χρησιμοποιείτε ευρέως στη Αμερική, κυρίως ως βασικό συστατικό στις βρεφικές και παιδικές τροφές, εξαιτίας της υψηλής τους διατροφικής αξίας, αλλά και της γεύσης της, η οποία είναι παρουσιάζει μια γλυκύτητα, και είναι εύκολα αποδεκτή από τα παιδιά. Για δεύτερη φορά σε ένα γεύμα, τις παρουσιάζουμε σαν ένα οικείο κομμάτι της διατροφής των παιδιών μας, το αγαπητό από όλους και ευκολοφάγοτο πουρέ.
Υλικά (για 5 άτομα)
o    1 kg γλυκοπατάτες
o    1 cup γάλα χαμηλό σε λιπαρά
o    1 κ.γλ. μέλι
o    Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα μέχρι να τσιμπιούνται με πιρούνι. Στη συνέχεια τις καθαρίζουμε και σε ένα μπολ τις πολτοποιούμε. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το γάλα, τις πολτοποιημένες γλυκοπατάτες, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Και το τελευταίο κομμάτι, του γλυκού αποχαιρετισμού, για το 2010…..

Επιδόρπια
1)    Μελομακάρονα Vs Κουραμπιέδες: Μελομακάρονα!!!!
Από τα παραδοσιακά γλυκά των εορτών επιλέγουμε τα μελομακάρονα, καθώς έχουν τη υψηλότερη διατροφική αξία (π.χ. σε σχέση με τους κουραμπιέδες). Στα μελομακάρονα χρησιμοποιούμε φυτικό λίπος, αντί για βούτυρο που μπαίνει στους κουραμπιέδες, μέλι αντί για ζάχαρη, και βάλουμε καρύδια τα οποία είναι πλούσια σε καλά λιπαρά. Χρησιμοποιήστε τη παραδοσιακή συνταγή με τις εξής εναλλαγές.
•    Φτιάξτε τα σε μέγεθος μπουκιάς. Μην κάνετε τα γλυκά σας τεράστια και αναγκάζεστε εσείς και οι καλεσμένοι σας να τρώτε ολόκληρο το κομμάτι.
•    Αντί για ζάχαρη χρησιμοποιήστε φρουκτόζη, η οποία έχει την ίδια γεύση με τη ζάχαρη, αλλά τη διπλάσια γλυκαντική αξία. Δηλαδή όπου χρειάζεται να βάλετε 1 κούπα ζάχαρη αντιστοιχεί ½ κούπα φρουκτόζη.

2)    Βασιλόπιτα
Η βασιλόπιτα αποτελεί μία από τις πιο όμορφες παραδόσεις του τόπου μας. Η αναζήτηση του φλουριού φέρνει χαρά και ανυπομονησία σε μικρούς και μεγάλους. Η βασιλόπιτα μπορεί να γίνει ένα πολύ θρεπτικό γλυκό αρκεί να την φτιάξουμε λίγο πιο έξυπνα. Χρησιμοποιήστε τη παραδοσιακή συνταγή με τις εξής εναλλαγές.
•    Χρησιμοποιείστε φυτικά έλαια. Αποφύγετε το βούτυρο.
•    Χρησιμοποιήστε για γλυκαντικό φρουκτόζη, αντί για ζάχαρη.
•    Βάλτε στη βασιλόπιτά σας ξερά φρούτα όπως σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα κ.τ.λ..
•    Βάλτε στη βασιλόπιτα σας ξηρούς καρπούς, ώστε να κερδίσετε το οφέλη των καλών λιπαρών που φέρουν.
•    Αν είναι να χρησιμοποιήσετε γάλα, επιλέξτε γάλα χαμηλό σε λιπαρά.
•    Για τα αυγά χρησιμοποιήστε περισσότερα ασπράδια παρά κρόκους. Για παράδειγμα εκεί που είναι να βάλετε 4 αυγά, βάλτε 2 κρόκους και 6 ασπράδια, καθώς οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε λιπαρά και χοληστερόλη.

Για να κλείσουμε πρέπει να υπογραμμίσουμε ένα βασικό σημείο. Όλα τα παραπάνω καθώς και τα άλλα μέρη του γιορτινού τραπεζιού μας εξασφαλίζουν το πώς θα έχουμε ποιοτικές στις εορταστικές μέρες. Ωστόσο για να εξασφαλίσουμε τη καλύτερη υγεία και το σταθερό βάρος πρέπει να έχουμε και σωστή ποσότητα. Άρα ελέγχουμε το εαυτό μας και ενδίδουμε σε όλους τους πειρασμούς, αλλά με μέτρο!!!!!

Καλά Χριστούγεννα και το 2011 να φέρει σε όλους μας ότι επιθυμούμε, με πάνω από όλα υγεία!!!

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.