Σωτηρία Μπέλου: Η αριστερή, η βιτριολίστρια, η τζογαδόρισα, η ΑΕΚτζού…



ΑΡΕΤΗ ΜΠΕΛΟΥ:”απ’ότι ξέρω η θεία μου η Σωτηρία ,είχε ρίξει βιτριόλι στον τέως σύζυγο και το πλήρωσε με φυλάκιση σε μια πολύ τρυφερή. Στα 18-19. η οικογένεια στάθηκε δίπλα της τότε για να μην πληρώσει ακριβα και να μην θεωρηθεί κακούργημα. Ωστόσο νομίζω ότι το πλήρωσε πολύ ακριβά.”

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ της ΜτΧ http://www.mixanitouxronou.gr/sounds/belou.html

ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ  ΜΠΕΛΟΥ

Γ.ΛΙΑΝΗΣ:τη χτύπησαν στα χρόνια της δικτατορίας γιατί οι Χίτες της ζήτησαν να τραγουδήσει ένα τραγούδι κι αυτή αρνήθηκε .Ήρθε στην Αθήνα στις 29 οκτωβρίου του ’40, την επομένη του «όχι», από ‘κει μπήκε στο ΕΑΜ το ’41, η ίδια προσπαθούσε και έκλεψε κουραμάνες από γερμανικά αυτοκίνητα, τη βασανίσανε, τη δείρανε, τη βοήθησε ένας Ιταλός να φύγει από τα κρατητήρια, ερωτεύτηκε τον Ιταλό αυτό…

Ν.ΧΡΙΣΤΟΦΥΛΛΑΚΗΣ συγγραφεας:

Νύχτες ολόκληρες έπλενε πιάτα.  Πουλούσε τσιγάρα με τον ταβλά και παστέλια. Έκανε τον αχθοφόρο στους σταθμούς τρένων και λεωφορείων. Με ένα καρότσι έπαιρνε τα καλάθια , τα ταγάρια και τις βαλίτσες των επαρχιωτών και τα ξεφόρτωνε στην ομόνοια.

Μ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΠΟΡΙΑ

Δ.ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπε εξαιρετικά. καμάρωνα ακούγοντας  τη στο στούντιο, πως έγραψα και εγώ επιτέλους ένα λαϊκό τραγούδι και βγήκε έξω και με άφησε κόκαλο όταν μου είπε «Ωραία ροκ γράφεις».

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΜΠΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΟΓΟ

ΜΑΚΗΣ ΓΙΟΜΠΑΖΟΛΙΑΣ: Το μεγάλο της πάθος ήταν ο τζόγος. Αυτό το ξέρουν όλοι. Άρα δεν βαραίνει στη μνήμη μας για εκείνη. Δεν το έκρυβε. Δεν έπαιζε χαρτιά, αλλά έπαιζε ζάρια σχεδόν κάθε βράδυ.Πολλές φορές με είχε πάρει τηλέφωνο από τη λέσχη και της πήγαινα χρήματα.

Ν.ΧΡΙΣΤΟΦΥΛΛΑΚΗΣ:όταν της έδωσε ο Μικρούτσικος τα 5 εκατομμύρια δραχ. αυτά έφυγαν στο τζόγο.ΣΕ μια ζαριά  τα έπαιξε. Μετά πήγε στο κολωνάκι και πούλαγε  κασέτες,για να ζήσει

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ:” ακόμη και στο νοσοκομείο έπαιζε. Μία φορά με πήρε ιδιαιτέρως η Διευθύντρια της πτέρυγας και μου είπε «σας παρακαλώ, πείτε της να αφήνει την πόρτα ξεκλείδωτη,διότι έρχονται το βράδυ οι επισκέπτες της, κλειδώνουν την πόρτα και παίζουν μπαρμπούτι όλο το βράδυ».Εννοείται ότι δεν της είπα τίποτα.

Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

Γ.ΛΙΑΝΗΣ:Η Μπέλλου  υποστήριζε την ΑΕΚ. Ένας άλλος πιτσιρικας , ο Μακρής νομίζω, υποστήριζε τον ολυμπιακό. Κόντεψαν να σκοτωθούν μια μέρα. Τον αποπήρε, τον μάλωσε, και παρενέβη ο Τσιτσάνης και είπε «γιατί τον μαλώνεις τόσο πολύ;» γιατί είχε κερδίσει τότε θυμάμαι ο ολυμπιακός την ΑΕΚ με μεγάλο σκορ.

ΑΡΕΤΗ ΜΠΕΛΟΥ:Το σκουφί και το κασκόλ που φορούσε το χειμώνα ήταν της ΑΕΚ. Και μου φαινόταν έτσι πολύ αστείο,  μια ηλικιωμένη γυναίκα με καλό της της το παλτό και το σκουφί και το κασκόλ της ΑΕΚ. Νομίζω ότι επίσης η αγάπη της στην ΑΕΚ οφειλόταν έτσι στο γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που προέρχεται από ανθρώπους, πρόσφυγες.

Aκούστε όλη την εκπομπή:

http://www.mixanitouxronou.gr/sounds/belou.html

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.