Γιορτινό τραπέζι: Απόλαυση χωρίς ενοχές! Μέρος 2ο – Της διαιτολόγου Βασ. Γκέσου



diatrofi_se_sxima_kardiasΤα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι μας περιμένουμε το γιορτινό τραπέζι με χαρά. Αρκετοί, όμως, προβληματίζονται για τα κιλά των γιορτών και σκέφτονται αν μπορούν να τα αποφύγουν. Ας δούμε λοιπόν τη συνέχεια στο γιορτινό μενού που θα μας βοηθήσει να κάνουμε καλύτερες επιλογές και να διατηρήσουμε τα κιλά μας χωρίς να επηρεαστεί το βάρος μας.

Κυρίως πιάτο
1) Γαλοπούλα γεμιστή
Η γαλοπούλα αποτελεί το παραδοσιακό πιάτο των Χριστουγέννων σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Από την Αμερική την ημέρα των Ευχαριστιών που σερβίρεται με γλυκοπατάτες, κολοκύθα και σάλτσα από κράνμπερις, μέχρι την Αγγλία που αντικατέστησε την παραδοσιακή χήνα. Για τη γέμιση της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πληθώρα υλικών, τα οποία μπορούν να δώσουν ξεχωριστή γεύση στη γαλοπούλα μας. Ας δούμε μία προτεινόμενη συνταγή με προσεγμένα υλικά για υψηλότερη διατροφική αξία και λιγότερες θερμίδες.
Υλικά (για 5-6 cup)
1 ½ cup πλιγούρι
500g μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
½ cup μαύρη σταφίδα
½ cup ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
100g κουκουνάρι
125ml κρασί λευκό
500ml ζωμό από τα εντόσθια της γαλοπούλας (προμαγειρεμένο)
½ κ.γλ. κανέλλα
Αλάτι,     Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι (χωρίς λάδι) σωτάρουμε το κρεμμύδι, με τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το πλιγούρι και το ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε, έπειτα, το ζωμό που έχουμε από πριν και αφήνουμε να βράσει. Όταν κοντεύει να πιεί το νερό του βάζουμε τα κάστανα, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τη κανέλα και αλατοπίπερο. Μόλις το νερό έχει σχεδόν απορροφηθεί ρίξτε το κρασί και αφήστε μέχρι να απορροφηθεί. Βγάλτε από τη φωτιά και σκεπάστε το. Μπορείτε να γεμίσετε τη γαλοπούλα ή να το φάτε όπως είναι.

2) Μοσχάρι φιλέτο γεμιστό με τυρί, λιαστή ντομάτα και πάστα ελιάς
Πλούσιο πιάτο με πολύ ωραία εμφάνιση και πλούσιο θρεπτικά καθώς συνδυάζει τρεις διαφορετικές ομάδες τροφίμων και μας δίνει το οφέλη και των τριών.
Υλικά (για 5 άτομα)
1kg μοσχάρι φιλέτο
100g τυρί χαμηλό σε λιπαρά κατά προτίμηση ανθότυρο
3 κ.σ. πάστα ελιάς
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένα
10 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες (καλά ξεπλυμένες)
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί ξηρό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι,     Πιπέρι

Εκτέλεση
Ανοίγετε το μοσχάρι κατά μήκος και απλώνετε πάνω τη πάστα ελιάς, τις ντομάτες και το τυρί. Στη συνέχεια το κάνετε ρολό και το δένετε με σπάγκο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί. Μεταφέρετε το κρέας με τη σάλτσα τους σε βαθύ ταψί. Ψήνετε στους 220οC βαθμούς για 90 λεπτά. Σερβίρετε σε φέτες.

Συνοδευτικά
1) Ψητά λαχανικά με κυδώνια στο φούρνο
Τα λαχανικά μπορούν να συνοδεύσουν κάθε γεύμα, με χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο, αλλά τεράστια διατροφική αξία. Όση περισσότερη ποικιλία έχουμε, τόσο το καλύτερο καθώς το καθένα μας δίνει διαφορετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών.
Υλικά (για 5 άτομα)
3 πιπεριές Φλωρίνης
2 πιπεριές κίτρινες
2 πιπεριές κόκκινες
2 πιπεριές πορτοκαλί
2 γλυκοπατάτες
2 κυδώνια
1 πορτοκάλι το χυμό του
½ λεμόνι το χυμό του
1 κ.γλ. μέλι
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.σ. σόγια σως

Εκτέλεση
Κόψτε τα λαχανικά και τα κυδώνια σε μπαστουνάκια και βράστε σε τα, το κάθε είδος ξεχωριστά σε μία κατσαρόλα μέχρι να τσιμπιούνται. Βάλτε τα όλα σε ένα πυρέξ και περιχύστε με τη σως, αφού αναμείξετε όλα τα υλικά πριν. Ψήστε το γκριλ μέχρι να ροδίσουν.

2) Πατάτες φούρνου με σως γιαουρτιού
Οι πατάτες είναι ένα τρόφιμο που υπάρχει παραδοσιακά στην ελληνική κουζίνα, και δεν λείπει από τις ξεχωριστές περιστάσεις. Η σως γιαουρτιού του δίνει μια καινούρια άποψη και παράλληλα εισάγει το γιορτινό μας τραπέζι τα γαλακτοκομικά, που αποτελούν την καλύτερη πηγή ασβεστίου, ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας.
Υλικά (για 5 άτομα)
5-6 μεγάλες πατάτες
2 κεσεδάκια γιαούρτι 2% λιπαρά
4  κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις βάζουμε σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά να πάνε σε όλες τις πατάτες. Προσθέτουμε νερό ως τα 2/3 από τις πατάτες (να μην καλυφθούν). Ψήνουμε μέχρι να πιουν το νερό τους. Μπορούμε να σερβίρουμε με άνηθο.

Αυτές είναι κάποιες προτάσεις που ολοκληρώνουν το κύριο μέρος του γεύματος μας. Στο επόμενο και τελευταίο μέρος θα δούμε κάποιες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε ώστε να ικανοποιήσουμε και τους μικρούς μας φίλους, και θα κλείσουμε όπως κλείνει κάθε γιορτινό τραπέζι… με ένα «γλυκό» αποχαιρετισμό!!!

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.