Σε πόλη «φάντασμα» εξελίσσεται η άλλοτε… κραταιά πόλη – «προπύργιο» της ΔΕΗ, η Πτολεμαΐδα



Ptolemaida_apo_psila342Η πιο πλούσια πόλη της δυτικής Μακεδονίας, που στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στους υψηλούς μισθούς που έδινε η επιχείρηση ηλεκτρισμού στους εργαζόμενους σε εργοστάσια, ορυχεία και γραφεία, ζει τα τελευταία χρόνια την πτώση από το… ζενίθ στο ναδίρ.

«Τα γύρω χωριά δεν αντιμετωπίζουν τόσο άμεσα το πρόβλημα, γιατί έχουν τις αγροτικές καλλιέργειες και τουλάχιστον δεν υπάρχει το θέμα της διατροφής. Στο αστικό κέντρο όμως της Πτολεμαΐδας τα πράγματα έχουν εξελιχτεί πολύ δύσκολα», σημείωσε η δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου.

Τις τελευταίες ημέρες η κοινωνία της Πτολεμαΐδας είναι συγκλονισμένη από την αυτοκτονία ακόμη δύο ανθρώπων, ενός 37χρονου και ενός 58χρονου, μόλις τρεις μήνες μετά το προηγούμενο περιστατικό αυτοχειρίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, και τα δύο νέα περιστατικά αποδίδονται σε οικονομικούς λόγους, χωρίς να είναι ξεκάθαρες οι αιτίες που οδήγησαν τους δύο ανθρώπους στην ύστατη επιλογή, να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Η επαρχία της Πτολεμαΐδας αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην ανεργία με ποσοστά που ξεπερνούν το 25%. Ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με 23,1% τον Αύγουστο έναντι 18,4% πέρσι. Μάλιστα, σε επίπεδο β’ τριμήνου του 2011, η ανεργία βρίσκεται το 23,1%, με αύξηση που υπερβαίνει το 50% από το 14,6% που βρισκόταν το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι.

Λουκέτο σε 130 καταστήματα

Σε μια πόλη των περίπου 50.000 κατοίκων, η ανεργία περισσότερων από 10.000, οι τεράστιες περικοπές στους μισθούς όσων εργάζονται από παλιά στη ΔΕΗ και τα 130 λουκέτα καταστημάτων τους τελευταίους μήνες, έχουν αλυσιδωτές συνέπειες.

«Από τα περίπου 900 καταστήματα που υπάρχουν στην Πτολεμαΐδα μέσα στο 2011 έβαλαν λουκέτο 130. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχασαν ο καθένας εκατοντάδες ευρώ, ενώ η ανεργία ξεπερνά το 25%. Η κίνηση στην αγορά έχει πέσει περίπου 30% από πέρσι και πάνω από 50% σε σύγκριση με πριν από 2-3 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου τον τελευταίο χρόνο η αγορά ολόκληρου του νομού έχασε 120 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς τα Χριστούγεννα που έρχονται, χωρίς δουλειά για πολλούς, χωρίς δώρο για όσους δουλεύουν και χωρίς κίνηση, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η δήμαρχος Εορδαίας, «η ΔΕΗ έχει σταματήσει εδώ και χρόνια τις νέες προσλήψεις, ενώ εδώ και 1,5 χρόνο δεν καταβάλλει τον τοπικό πόρο, που λειτουργούσε ως ανταποδοτικό τέλος προς το δήμο και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Ετσι έχει περιοριστεί η δραστηριότητα και η κίνηση, με επιπτώσεις στις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις».

Επιστροφή στη γεωργία

Σε ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία, στην περιοχή όπου τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας έχουν «χτυπήσει» κόκκινο, οι πολίτες εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στα χωριά τους, εκεί όπου οι περισσότεροι έχουν κάποιο παλιό σπίτι και λίγα μέτρα γης για να ζήσουν.

«Η ανεργία στα Γρεβενά ξεπερνά το 40% και πλέον η απαισιοδοξία είναι διάχυτη στον κόσμο. Ομως δε θα δεις τον κόσμο να είναι πεινασμένος γιατί όλοι έχουμε κάποιο χωριό με ένα χωραφάκι, οπότε είτε υπάρχει ένα συμπληρωματικό γεωργικό εισόδημα, είτε τα απαραίτητα τρόφιμα για να ζήσει κανείς», επισήμανε ο Λάζαρος Κυριαζίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γρεβενών.

Aγγελιοφόρος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.