Η γουρνοχαρά στη Βλάστη!



 

Αναβιώνει φέτος για 5η χρονιά το έθιμο της Γουρνοχαράς στη Βλάστη από την τοπική κοινότητα Βλάστης, τους επαγγελματίες του χωριού σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το σύλλογο «Φίλοι του χειμώνα». Οι διοργανωτές επιχειρούν και υπόσχονται και φέτος μια όμορφη γιορτή με λαχταριστές γεύσεις από τηγανιές, τραγανές τσιγαρίδες, λουκάνικα, όλα μαγειρεμένα σε παραδοσιακά καζάνια και καυσόξυλα.
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου από τις 2:30 μετά το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα θα προσφερθούν στους επισκέπτες τσιγαρίδες και τηγανιά που θα συνοδεύονται από κρασί και παραδοσιακά τυριά της Βλάστης αλλά και από  παραδοσιακή μουσική. Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι θα διατίθενται εκλεκτά λουκάνικα και ζεστός πατσάς ενώ συγκροτήματα Πολιτιστικών Συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Συνδιοργανωτές στην 5η κατά σειρά  χρονιά της «Γουρνοχαράς» είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Εορδαίας.
Λίγα λόγια για το έθιμο
Η γουρνοχαρά άρχιζε στα περισσότερα σπίτια του χωριού τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη και διαρκούσε μέχρι το τέλος του μήνα. Χαρά μεγάλη και γιορτή σε κάθε σπίτι την ημέρα της σφαγής διαχωριζόταν το λίπος από το ψαχνό, τεμαχιζόταν  και τα μικρά παιδιά έπαιρναν τη «φούσκα» του σφαγμένου γουρουνιού, την έκαναν παιχνίδι μπαλονιού και μέσα της έβαζαν κόκκους καλαμποκιού για να ‘ναι θορυβώδης.
Στη συνέχεια βράζανε το λίπος, για την εξαγωγή της περίφημης «λίγδας» την οποία έβαζαν σε μεγάλα δοχεία.
Πάστωναν το κρέας και το τοποθετούσαν επίσης σε δοχεία με λίπος του περίφημου «καβουρμά».
Αυτό, όμως, που απαιτούσε πραγματικά ιδιαίτερη τεχνική ήταν η αφαίρεση και ο καθαρισμός των πολλών μέτρων εντέρων για τα λουκάνικα.
Τα περνούσαν σε «θηλιές» σε ίσους και μακρείς «δρογκούς» που κρεμούσαν στα ταβάνια για να μη τα φτάσουν οι γάτες και άλλοι δίποδοι επιδρομείς που με τρόπο «παραγγελτικό» ταυτόχρονα όμως τόσο μελωδικό. Και τότε τα κατέβαζαν και ακολουθούσε το πραγματικό γλέντι…
Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.